Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направи ти нещо бе *** вместо само да очакваш.
154
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМАГОГА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ САМО МОЖЕ ДА ИСКА И ДА НАРЕЖДА КАТО СЪВЕТСКА СВЕКЪРВА
153
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факир.....с едно дигане на юмруче , как дигна цените .....а бе напрау Копърфилд..
152
1
 
25
 
! Отговори
От кого преди 2 години
и какво очакваш бе, Румбааааа? Лавината тръгна! Нито имаш правомощия, нито има Народно събрание за вземане на някакво адекватно решение. Освен да напукаш шамари на министъра на енергетиката, колкото за пред хората - друго не можеш да направиш! Управлението на дъжавата не е правене на лицеви опори и набирания на лост!Оsрахте се много! А има наивници, които те величаят..... Жалко!
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 170 АЕЦ прави едва 20 % от тока и изнася евтин ток. Бг плащат скъп ток от ВЕИ.
150
11
 
9
 
! Отговори
До 178 преди 2 години
Какви комунисти ти ходят по главата?!? При истинските комунисти, които отдавна умряха цената на тока беше - 2 стотинки! Питай баба си. Съвременните некадърници и хайдуци нямат цвят!
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито мерките на кРадев са ясни, нито навременни. Говори много назубрени фрази, но нищо не кязва.
148
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кражбите на служебно открадналите властта комунисти започнаха да излизат! Лъжите им са нагли и по две на секунда. Българи кажете не на комунистическите формации: БСП, ДБ, Мутрите, Киро лъжата!
147
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
ЕК била излязла с мерки!? Когато осъзнаеге, както го осъзнаха мнозинството българи, че ЕК малко се вълнува от българските проблеми, тогава може и да разберете, че с помощта на същата тази комисия и български майкопродавци като монката и куневица, зад гърба на НС бяха преждевременно затворени блоковете на АЕЦ Козлодуй. И знаете ли в имено какво - в името на европейски ядрени лобита! От износител на ток, днес България е вносител.
146
2
 
6
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
До коментиращите енергетиката на страната.------ Вие ли с вашите елементарни познания ще ги решите? ------ Един бая ми президент, който прави по 50 лицеви опори не може да ги реши, та вие, айде не пишете глупости.
145
0
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Мерките ви закъсняват във всяка сфера или са неадекватни. Ако хората ви не могат(справка копринката и компания), търсете грамотни и опитни съветници, защото на бедния български народ му писна от пратии и избори, а животът ни е ад. Например за ВЕРА СУ толкова ли беше трудно да потърсите помощ от чужди държави? Ясно е, че след 30 годиин разруха у нас не остана нищо - нито нормално мислещи, нито техника, нищо... Само ПАРТИИ-ИЗБОРИ-КОВИД!
144
1
 
6
 
! Отговори
до 170 преди 2 години
Абе човек, ток има достатъчно. Въпросът е, че цените се вдигат спекулативно и отиват в АЕЦ. Тяхната цена за Бг трябва да е регулирана - разход +50% печалба и първо да задоволяват пазара в бг и после да продават. Сега имат 500% печалба.
143
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия няма висока цена на природния газ -- те имат дългосрочни договори за доставка с газпром по фиксирани цени. Всички тези приказки на президента са пълниглупости, има конкретни причини за България с конкретни имена и трябва да се назоват и да си понесат последствията.
142
1
 
18
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Май изборите ще има Герб 60% като гледам! Аз гласувах за ДБ но виждам, че нищо не направиха. Няма как да се хвана на Президенсткия Проект.
141
0
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Това е от около месец и повече. Защо досега нищо не измислихте? И защо ги е събрал тези? Да им каже да си вършат работата ли? Какво правиха досега? Нямало парламент? А като имаше с какво се занимава?
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 164 АЕЦ Белене е държавна както и АЕЦ Козлодуй. Вдната е първа атомна и втора атомна централи. За закриване на АЕЦ Козлодуй ЕС не са ни платили поне 100 милярда и ни натресоха техните часни ВЕИ.
139
0
 
6
 
! Отговори
izh преди 2 години
Все си е друго да играеш в два отбора / две заплати /. Има българска поговорка на оня дето седял на два стола. Поговорка, поговорка, ама когато засегнеш интересите на мнозинството очаквай ритник по задните части и то с работнически обувки / тия с металните бомбета /
138
0
 
5
 
! Отговори
Пълен преди 2 години
***!
137
0
 
14
 
! Отговори
Ле Нин преди 2 години
Тоя пък само очаква?
136
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно не се притеснявай,вече от вас никой нищо не очаква,видяха ви се възможностите.....(плюване,злоба,безхаберие,нищоправене и естествено другите са виновни)