Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока

В резиденция "Бояна" се провежда кръгла маса
18 окт 2021 15:25,
261
Радев: Очаквам ясни и навременни мерки заради високата цена на тока
Снимка: БГНЕС

"Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството", заяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса за решаване на проблема с цените на тока и природния газ.

Тя се провежда в резиденция „Бояна“. В нея участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза още Радев.

Държавният глава обясни, че проблемът е общоевропейски и за това трябва да се работи активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти.

“Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки", посочи Радев. 

Още по темата
"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това е или дерогация, или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало.

Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар?! Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди. Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени, и това много внимателно трябва да се анализира, и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/123"Знаеш ли холандските бабички , че вземат по 2 хиляди евро пенсия" - самотно живеещите "бабички" в Холандия получават 1300 евро пенсия. Тези дето си имат дядо: 890 евро пенсия.Други де6и'лни забележки? Както каза Борисов: про'ст си му е про-западния електорат. Про'ст.
114
1
 
6
 
! Отговори
BG-новините преди 2 години
Основно средство на ОЛИГАРХИЯТА за скрито промиване на мозъците!Не четете новините да ви промиват мозъците и общественото мнение!!!!!!!!!!!!!
113
1
 
11
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Данчо Йовчев прави по 50 коремни, да го направим президент или може би канцлер на Германия. Баба Меркел не може да прави коремни, лицеви ... значи може да е замени
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла-бла-бла празни приказки на един шапкар.
111
1
 
3
 
! Отговори
Айде преди 2 години
Тока за бита тррябва да е 30 ст ако искате да го има, а за бизнеса 15 ст
110
3
 
11
 
! Отговори
Ай сега кажете преди 2 години
Е защо като управляват комунисти тока скача
109
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта само стои и очаква. Какво очаква? Така няма да стане, а цените ще продължават да растат. Необходими са мерки. Какво е предприел досега? Както с потъващия кораб нашият президент стои и очаква. Доказа за пореден път, че е непригоден за президент!
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да гласувам за вече доказания фашист Радев!
107
4
 
11
 
! Отговори
фх преди 2 години
шматкааа, стига с тея коремни и лицеви опори бе, ***!! Аз на 55 правя по 10 коремни и по 100 лицеви опори на серия!! Про3ти селяци, на вашата логика всеки даскал по физическо да стане преЦедент!!! Плащай ток с 300 % по-скъпо и му се кланяй на Ушатия!!!
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът е български. Регулирана цена..............Газът ще стане много евтин чрез договор за доставка от Газпром, защото сме транзитна страна............
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов... Ице , тулупче ... Знаеш ли какво значи нетна заплата. Тази която ти влиза в джоба. И в България нетната заплата е 500 евро., а нетната средна пенсия е 280 евро.Знаеш ли холандските бабички , че вземат по 2 хиляди евро пенсия, а той лъже , че брутната заплата в Холандия била 2800. Стига лъга , ще задминеш Кирчо
104
2
 
6
 
! Отговори
пладнешки грабеж! преди 2 години
До Пловдив Господ и природата ни дават даром водата...БКП-ДС я продава 100% кяр
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките са: Дедиверсификация, делиберализация, премахване на борсата за ток, снабдяване с ток, не търговия с ток............Енергиен микс и регулирана цена на промишления ток. Строеж на държавни 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй...............Спиране на частния АЕЦ Белене.
102
3
 
16
 
! Отговори
xdgh преди 2 години
Ушкоооо, стига се прави на много умен-НЕ СИ!!
101
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти един кораб не можеш да оправиш един месец с енергетиката ще се оправиш. Не можа да видиш един мошеник че те мина с фалшиво cv, а си се напънал с акулите да се мериш. Тези мерки трябваше да са, когато беше първият скок с 60%, а не сега като е с 200+%. Ел резиденте не ставаш отказвай се докато е време, че ще се наредиш както си тръгнал до Г. Димитров и другите некадърници от тяхното време. Жалък си
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картелите на бизнеса очакваха борсата за ток, а сега бягат от свободния пазар...........За картелите на бизнеса ще построим комунизъм и държавен ток, а същите картели на бизнеса ще продават собствения си скъп ток на населението, което ще живее в дивия капитализъм на картелите.
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
троловете на кутев и фуражката, се опитват да ни убедят, че Янев сам управлява сега държавата и си прави каквото си иска. Няма такива толупи
98
1
 
5
 
! Отговори
разделяй и владей преди 2 години
Отклонихте ни вниманието с новините на БТ
97
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/83"При нас 500 евро заплати и 00 бонус" - Ц. у нас за миналата година: 750 евро средна заплата. Както казах - про'ст си кат тиква.
96
2
 
19
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
До АнонименТова правителство и предното кой го назначи