Андрей Ковачев: Българското гражданство да се раздава не секретно, а на явна церемония

Ако Скопие не изпълни критериите, Тирана първа да започне европреговорите
40
Андрей Ковачев: Българското гражданство да се раздава не секретно, а на явна церемония

Тирана да не бъде спирана да започне европреговори, ако Република Северна Македония все още не е готова с изпълнение на критериите за старт на преговорите за членство в ЕС.  Това предложи по време на обмяна на мнения с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи на заседание на Комисията по външни работи на ЕП, българският eвродепутат Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в ЕНП. На заседанието комисарят представи приетите от ЕК доклади за страните от Западните Балкани.
 
"Аз смятам, че ние трябва да покажем положителен сигнал към гражданите на Западните Балкани - че нещо се раздвижва по отношение на разширяването. Там, където има в момента реална възможност за такова раздвижване, а то е при Албания, това да се реализира. Когато 27 страни-членки в Съвета казват да, всичко е наред – готови сме да започваме, то тогава Албания би трябвало да започне (б.р. - преговори). В никакъв случай това не трябва да означава, че трябва да изоставим Република Северна Македония, те трябва да положат максимално усилия да могат да преодолеят това, което ги разделя от започването на преговори, а това е да изпълнят договора с България, да имаме ясни гаранции по всички теми, които са свързани с човешки права, недискриминация, говор на омразата, фалшификацията на историята, новите учебни програми, които трябва да се заложат въз основа на работата на тази академична историческа комисия, която, за съжаление, не работи... И когато това се преодолее с ясни гаранции, които са включени в преговорната рамка с една пътна карта, одобрена от двете страни, то тогава веднага ще започне и РС Македония своите преговори за членство," обясни евродепутатът в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но и ние в България трябва да си свършим работата. Едно от първите неща според мен, което трябва да направи бъдещото Народно събрание и аз съм призовавал многократно за това – е промяна за Закона за българското гражданство - така, както е в много европейски страни и по света. Когато получаваш гражданството на една страна - това не секретен акт. Това е церемония, на която трябва пред знамето и герба да се даде документа за българското гражданство на съответното лице, което е кандидатствало доброволно, доказало е своя български произход, заявило е в специална декларация, че се чувства българин. Абсолютно непонятно е за мен защо не го правим така. Единият от аргументите, които съм чувал защо това не се прави е - за да не пострадат тези хора и да бъдат обект на дискриминация, но това е нелогично. Българското гражданство е повод за гордост, а не за страх. Многократно и писмено съм давал това предложение на колегите във вътрешната комисия на българското Народно събрание. Надявам се това да се промени," казва евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова.

Целия разговор с него - вижте във видеото.
 


40
Още по темата: Андрей Ковачев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Много се смях на това!! Сценарий за поредния бг филм: дьлбоко и тьмно мазе,10-на нещастници от македонските и албанските чукари с ,,бьлгарско сьзнание"(еее,всички знаем,че не са никакви бгри,а просто имат нужда от пасош да шетат из авропата)плахо плахо поемат дьлгомечтаните тезкерета,оглеждат се дали горе не ги е видял някой и...беж кьм автогарата за автобуса за Скопие!!! Какви клетви,какви церемонии?! Хе хе хеее!
28
4
 
5
 
! Отговори
Жгмъц преди 1 месец
Тупето да си гледа банковата сметка ( с което основно се занимава) и да не дава акъл какъвто няма....
27
5
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 1 месец
А албанците признаха ли българското малцинство в Албания?
26
4
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
До ИкономистИ О-Т-Р-Е-П-К-А също?!
25
4
 
4
 
! Отговори
нострадамус преди 1 месец
БРАВО
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Секретното да се изкара на светло.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега излиза , че в РСМ има различни македонци. Антични, Български от едно време , Югославски от времето на Тито, Сръбски от времето на Милошевич. И сега Северно макединци.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20. И той ли е руски шпионин??? или е бивш. И сега се чака да се изкаже по случая.
21
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
поздравления за господина!..-"Когато получаваш гражданството на една страна - това не секретен акт. Това е церемония, на която трябва пред знамето и герба да се даде документа за българското гражданство на съответното лице, което е кандидатствало доброволно, доказало е своя български произход, заявило е в специална декларация, че се чувства българин."..Съвършено правилно!!!!...Обаче възниква въпроса:-Какво ще стане с ДАЛАВЕРИТЕ покрай това ТАЙНО гражданство,които напълниха гушката на Шкембе и ос
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковачев кога ще върнете милярдите които с твоя шеф и партията откраднахте от държавата?И кога ще признаеш,че си руски шпионин?
19
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
До Гоце Делчев Цитат от МАНУ: "На първо място първите човеци Адам и ***. Техните деца са чистокръвният македонец Авел и бугаро-татарската *** Каин."... ;)
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще махнете този руски шпионин от европейския парламент?
17
3
 
9
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 месец
РСМ и Албания вървят в пакет,но това не е справедливо и не е продуктивно.ЕС да започне да преговаря с Албания и толкова. Защо Албания да плаща сметката на едни хора,които удивиха света с невероятни и извънмерни лъжи и фалшификации? Зер ЕС не си спомня "античното минало" на Скопие? Спомня си го и затова сега наистина взема предвид нашата позиция. Как да им имаш доверие на тези хора,които най-сериозно твърдяха,че Ал. Македонски им бил баща?Как да не се усъмниш в менталното здраве на нацията?
16
2
 
8
 
! Отговори
да погледнем фактите преди 1 месец
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
15
3
 
9
 
! Отговори
еее разгеле... преди 1 месец
Най после българските евро дУУпетати откриха топлата вода...Албания да се отдели от Северна Македония при кандидат членството си в ЕС...РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До14. На много плачеш за Европа. Да не си с руско гражданство в ЕС. Или получаваш сърцебиене , че България е в Чакалнята за
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На този това ли му е кусура. Каква мисъл, каква мъдрост, сичката мара втасала.
12
2
 
2
 
! Отговори
Лозан преди 1 месец
Но само на мигранти обаче! Етническите българи не покриват евро-атлантическите критерии за българско гражданство!
11
2
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
До АнонименТака е в природата: светлината убива бактериите ;)
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До9 Икономист. Е много искаш , как ще стане с руснаците на две държавна служби в нас и при тях. То ще са наложи да се открият и да са на светло