Йотова: България да поиска пари от ЕС за защита на границата

Трябва да извоюва средства за техника и обучение
52
Йотова: България да поиска пари от ЕС за защита на границата
Снимка: Прессекретариат на президента

България трябва да защити своята позиция за повече средства и възможности за укрепване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз. България трябва да извоюва средства за техника и обучение от двата фонда за миграция и убежище и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 млрд. евро. Неслучайно провеждаме тази конференция в Хасково – заради своя трансграничен характер Хасковска област е важна не само за сигурността на българските граждани, а и на европейските. Тази позиция изрази  вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото", която се провежда по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Според проучване европейските граждани посочват миграцията на второ място след пандемията в своите притеснения.
 
Вицепрезидентът подчерта, че българската държава трябва да изготви собствена консолидирана позиция, която да защитава пред европейските партньори, и да търси за съюзници страните от външните граници на съюза. „Малка България трябва да направи своя санитарен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските партньори да не разкрива допълнителни бежански центрове при нужда", заяви Йотова и подчерта, че трябва да настоява и за промяна на Дъблинския регламент и за по-конкретни текстове за реадмисията. Според Дъблинския регламент отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили. Вицепрезидентът посочи, че въпреки уверенията на Европейската комисия, че миграцията и убежището ще бъдат приоритетна тема, засега няма нищо постигнато по тези въпроси.
 
Илияна Йотова определи като най-проблемна границата с Турция заради компрометираното защитно съоръжение и приветства решението на служебния кабинет то да се стопанисва от Министерството на вътрешните работи и да се засили контролът.
 
Вицепрезидентът призова и за засилване на контрола в приемателния център от отворен тип в Харманли, за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.
 
Илияна Йотова е категорична, че България не трябва да приема новото предложение на ЕК идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, за да стигнат до Европа.
В изказването си вицепрезидентът припомни мигрантската вълна от 2015 г., когато ЕС се оказа тотално неподготвен, с липса на координация и конкретно законодателство. „Много средства бяха похарчени за спасителни операции, за справяне с каналджийството, но без особен резултат, именно заради липсата на целенасочена политика", посочи Илияна Йотова.
 
Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено на 9 май тази година. Вицепрезидентът призова младите хора да се включат активно със свои предложения, за да може европейските политики да бъдат по-близки до хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да отпуснат от ЕС втори път пари за българо-турската граница. Веднаж отпуснаха целево по настояване на ББ, но там един вицепремиер и един министър се разпореждаха с тях и накрая трима областни управители довършиха остатъка от парите. Та дори В.С. забрани на граничните полицаи да пускат една евродепутатка до турската граница заради разследванията й за състоянието на телената гранична ограда.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това целата ,да игат свободно да влизат мигрантите при еврогейовете
37
0
 
4
 
! Отговори
Стена от бодлива т преди 2 години
18млд.......Тази чува ли се какви ги приказва?Да ги иска от Путин. Испанците се пазарят за 5,5 млд. , заради Мароко, а нашата 3пъти повече.
36
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нали сте против Запада. Нека вашата Русия ви даде.
35
0
 
4
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тази госпожа на нас ли говори да свършим тая работа? Отново и отново ли няма пряк диалог между властите, та отново опряха до медиите и до нас? Уж, чегъртаха, неспирно и без отдих чегъртаха и какво? "Модела", хубав, лош си е същия...
34
0
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ЕС--ВЕЧЕ ПАРИ , НЕМА ДА ДАВА....ЩОТО ТАКА ЕДИН ВЕЧЕ УМРЕЛ ОТ ДАВАНЕ....ХА,ХА,ХААААА...И ТО ВСЕ НА НЕКАДЪРНИЦИ , КАТО НАШИТЕ!!!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега 5 години ти не пукаше за границите и прибираше дебелата заплата, сега предизборно се сети, червеното котили само по избори се сеща да обещата, за вършене ги няма никакви.
32
2
 
9
 
! Отговори
БИВОЛИЦАТА преди 2 години
*** с партиен билет...........
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ти не отиде да поискаш, ***? Нали сте голямата работа с фигуранта ?!
30
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
тя Урсула каза, че няма да дава да сме се оправяли сами...Взеха ни за изтривалка, а вие им се кланяте и изпълнявате гнусните им разпоредби....
29
2
 
4
 
! Отговори
Тази преди 2 години
Нали си е ко му нистка знае само някой друг да и дава пАРИ!Абе булка,а съприкясай се малко!
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевата хунта и Рашков се занимават с каналджийство на емигранти и сега рекетират Европа за пари както Ердоган !
27
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе по принцип е права...Лошото е,че Урсуската В ПРАВ ТЕКСТ заяви,че нема да даде и евро за укрепване на външните граници на Съюза..Виж,за Беларус,...Оооо,там ще изръсят с чували..
26
3
 
17
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Фигуранта и протеженцата му яко ни го нахендриха. Веднага след актуализация на бюджета - тихомълком НОВ ЗАЕМ за половин милиард. Сега и тая се напъва са още лапачка. ....ЧЕСТИТО балъци !!!
25
1
 
15
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Ами Той -Радев ,до вчера беше у Брюксел ...кому хе..я държа там , та не поиска пари за оградата ,***....ха,ха,хаааааааа
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотова ,*** поискай от Сорос ,продажнице !
23
1
 
13
 
! Отговори
десито преди 2 години
ЕС да даде пари за защита на границата и за ново костюмче на госпожа йотова, че старото и е умаляло.
22
0
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
A какво стана с Великата Ограда ? Да не я е духналл вятъра или я отнесоха диви ппрасета ? Вие започнахте и за най- дребното нещо пари да искате . Като толкова трябват пари лишавате депутатите които не идват в Народното събрание от месечната заплата.... И ето ви пари за НОВА ограда. Или режете субсидиите на партиите наполовина. ДОКОГА САМО НА ЗАЕМИ ЩЕ Я КАРАМЕ?
21
1
 
14
 
! Отговори
о т в р а т преди 2 години
Toя трътлест дзвер, защо още го дондуркаме и хрантутим . Заедно с фътмaka отдавна се доказаха ,че са за бунището.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Бойко ли да поиска вместо вас бе, нали с фигу ранта държите цялата власт. Кой ви пречи?