Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър

Как ще се реши проблемът с дълговете на "Топлофикация София"?
80
Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър
Снимка: Министерство на енергетиката

В началото на зимния сезон няма да оставим столичани без парно и топла вода. Енергетиката години наред е поемала задълженията на столичната "Топлофикация", днес ситуацията не е по-различна. Това каза на брифинг днес заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

В него участваха също и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Валентин Николов и на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов.

За да бъде гарантирана възможността на „Булгаргаз“ да осигури необходимите количества природен газ за страната, ще бъде предложено Българският енергиен холдинг отново да изкупи задълженията на топлофикационното дружество към „Булгаргаз“. Това обаче е „пожарно“ решение, при което няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори в бъдеще, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Газовият доставчик постави срок до днес, 25 октомври, столичната „Топлофикация“ да изплати задълженията си за доставен природен газ. По данни на “Булгаргаз“ към 21.10.2021 г. задълженията на топлофикационното дружество са повече от 719 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов съобщи, че вариантът с цедиране на задължения на „Топлофикация София“ е прилаган многократно досега – през 2009, два пъти през 2013 г., през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. Въпреки предлагания в момента изход с нова цесия, няма гаранция, че към края на годината няма да се натрупат нови задължения.

Затова като дългосрочно решение се предлага да бъде разгледан вариантът за евентуално придобиване на собственост от страна на БЕХ в столичната „Топлофикация“. Предстои работна група с представители на Министерството на енергетиката, Столична община, топлофикационното дружество, Булгаргаз и БЕХ да оцени евентуалните плюсове и минуси на такова решение.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
За пореден път от държавният бюджет ще се доплати за евтиното парно на софиянци.
76
0
 
0
 
! Отговори
никой не казва преди 1 месец
а цената , цената каква ше е ?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре , че бързо си намерих очилата , щото без тях почетох :"Няма да оставим столичани без п0рно ". Не че с очила и без очила ,прочетеното има кой знае каква разлика !? Щото п0рното не е спирало ,само сутеньорите , пардон , обещаващите се сменят ...
74
0
 
1
 
! Отговори
Тервел преди 1 месец
И как така след като всички си плащат потреблението дружеството е в дълг. В таксите нали влиза освен цената на газа подръжката административните разходи и някаква печалба. Не мога да разбера как става това.
73
0
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Оставете ни, точно за месец ще се оправим и познайте какво - ще плащаме поне с 50% по-малко!Га до ве безхаберни!
72
1
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
Къв боко пак ви гони бе шматароци ? Толкова ли не разбрахте, че дори и да е имало хора в топлофикации, бех - мех и тн следнидването на фуражката и служебните недоразумения вече ги няма.. всичко е в ръцете на радевите некадърници..все боко ви е в устата, ама едно доказателство още няма за "великите кражби"
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парно ще има. То е ясно! Ок,,,, А цената? Цената?
70
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ви преди 1 месец
Още преди 30 години Ви казахме спрете от експлоатация тези ПТВМ-100 и ВК-100, направете когенерации в ОЦ Люлин и ОЦ Земляне с газови турбини и котли утилизатори!! Ама кой да слуша, все философи от дерикотковци!!
69
3
 
4
 
! Отговори
НАСЛЕДСТВОТО на БОКО преди 1 месец
ЗНАЧИ ОТ 2009 г. КОГАТО ББ СТАНА ПРЕМИЕР ДОСЕГА ЦЕЛИ 7 ( седем ) ПЪТИ, ДЪРЖАВАТА ( разбирай провинцията ) ИЗКУПУВА ДЪЛГА НА СОФИЯНЦИ КЪМ ТОПЛОТО. ПОСЛЕ ЗАЩО ГРЕБ ИМАЛИ ТОЛКОВА МНОГО ГЛАСОВЕ В СОФИЯ ! И В МОМЕНТА ИМА НЯМА ЕДНИ 719 МИЛИОНА ДЪЛЖАТ ЧИНОВНИЦИТЕ *** ОТ СОФЕТО ...
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне до изборите няма да го спрете! Уж при ББ държавата не вървеше а то какво стана!
67
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Софиянци да вземат да си плащат парното.
66
0
 
1
 
! Отговори
браво на преди 1 месец
служебното правителство на Радев.
65
3
 
5
 
! Отговори
До Нане преди 1 месец
"Цяла България им плаща топлото на тия неандерталци... Чрез сметките за тока... Докога?" - Ами докато не си приберете неандерталците обратно на село, щото половин България се пренесе в София. И софиянци плащат синя и зелена зона заради неандерталците.
64
0
 
3
 
! Отговори
шопи преди 1 месец
яжте повече фасул и ще имате газ
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да оставим столичани без порно?
62
0
 
0
 
! Отговори
Млад и женствен преди 1 месец
Влюбен съм в човека от дясно. Някой дали му знае инстаграма?
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По делата им спрямо Топлофикация София ще ги познаете - отначало всички политици пищят и обещават да променят закона и да стане справедливо и възможно ползването на парно, но само след няколко месеца, като започнат да им капят едни пари по касичките, замлъкват. Ако някой отърве софиянци от топлофикацията, те ще гласуват за него вечно, щото с парите си плащат за топлото на парламента, президента, правителство, министерства, съда и т.н.. Айде сега да видим политиците колко струват.
60
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
До МнениеДа съгласен съм, въпреки че от 20 години съм направо чистокръвен "софиянец", хората на село са много подобри. Както от идеолошки причини Хитлер депортираше в Аушвиц, така и в постмодерна депортираха в мегаполиси. Сега виждаме защо, така и ние сме и палачи и жертви. Няма значение дали си по богат в София или беден в провинцията, избиват всички ни под ред.
59
0
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Възраждане за България... И мосю гилотен да ги посети...)))
58
2
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Цяла България им плаща топлото на тия неандерталци... Чрез сметките за тока... Докога? А они си избират тиквите...)))