Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър

Как ще се реши проблемът с дълговете на "Топлофикация София"?
80
Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър
Снимка: Министерство на енергетиката

В началото на зимния сезон няма да оставим столичани без парно и топла вода. Енергетиката години наред е поемала задълженията на столичната "Топлофикация", днес ситуацията не е по-различна. Това каза на брифинг днес заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

В него участваха също и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Валентин Николов и на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов.

За да бъде гарантирана възможността на „Булгаргаз“ да осигури необходимите количества природен газ за страната, ще бъде предложено Българският енергиен холдинг отново да изкупи задълженията на топлофикационното дружество към „Булгаргаз“. Това обаче е „пожарно“ решение, при което няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори в бъдеще, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Газовият доставчик постави срок до днес, 25 октомври, столичната „Топлофикация“ да изплати задълженията си за доставен природен газ. По данни на “Булгаргаз“ към 21.10.2021 г. задълженията на топлофикационното дружество са повече от 719 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов съобщи, че вариантът с цедиране на задължения на „Топлофикация София“ е прилаган многократно досега – през 2009, два пъти през 2013 г., през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. Въпреки предлагания в момента изход с нова цесия, няма гаранция, че към края на годината няма да се натрупат нови задължения.

Затова като дългосрочно решение се предлага да бъде разгледан вариантът за евентуално придобиване на собственост от страна на БЕХ в столичната „Топлофикация“. Предстои работна група с представители на Министерството на енергетиката, Столична община, топлофикационното дружество, Булгаргаз и БЕХ да оцени евентуалните плюсове и минуси на такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Аз съм в провинцията, купих 27 кубика дърва, имам локално парно, а къщата ми е от 274 квадрата. Казвам си откровено - не ми дреме за София; и едно цунами да мине, едно яко земетресение в продължение поне на 1 час да ги клати, простете, ама от това по добро дали има за нас обикновените хора? Техните доходи за големи, те се чудат по колко пъти на почивка да идат, а ние в дълбоката провинция? Да не ги мислим тези рантутници.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм към Овергаз и няма вариант при който ако не си платя повече от един два месеца и кранчето да не ми се спре. Как при частна компания нещата стават,а при държавна или общинска все са на загуба. Какво се чака когато някой не плаща. Спира му се веднага,за да не трупа повече дългове.
23
2
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
бъде като тока и водатада се плаща каквото показват топломеритеи заморничавите дето не искат да се отопляват на токда си плащат и сградната инсталациядето не си пускаме порното не сме длъжни да плащаме за едни тръби които не искаме
22
6
 
5
 
! Отговори
До кога преди 2 години
Герб и сие ограбиха топлофикация а сега всички ще плащат, идиален план на мутрите...
21
2
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
Abe vreme ..... e ZA vas BOLGARITE ZA BOJKOVA ZIMA
20
8
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Проблемът ще се реши като се смени ГЕРБерското ръководство.Няма кражби,няма дългове.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, без парно няма да ги оставите, ама и без пари..
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да оставим министерството без зам.-министър, увериха на свой ред столичани.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да дадем да га спасиммм . Топлофикациятаааа !!! един милиард. За Мариците един милиард . За сметките на ,,бизнеса,, да ги спасяваме наред . За банката дет беше закъсала .За хотелиерите . За туроператорите да спасяваме наред .Народа плаща викайте ,,спасителя,, от Банкя .
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От край време цяла България плаща, а само София се топли.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са тия милиарди които плащат софиянци
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествено, че няма да ги оставят... ако спрат услугата не могат да пращат повече и сметки. затова завинаги ще сте оковани към радиаторите и тройните сметки, които са ви наточили
13
4
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
С какви номера да ти излизам. Когато 2008, Вальо Топлото беше разследван за източване на 130 милиона от Топлофикация София в едно писмо, той беше питал защо тогавашния министър на икономиката и вицепремиер при управлението на БСП-НДСВ-ДПС, не му помагал. Къса ви е паметта, червенотиквеничковчета, или избирателно помните.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая топлофикация частна ли е или държавна ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софийският народ много лесно сваля властта, като излезе от дома си и после се прибере обратно. Софийският народ трябва да се топли, храни и облича от софийската власт, да получава много пари, за да не се бунтува и да подкрепя властта на император Фандъконий.
10
2
 
6
 
! Отговори
сефте преди 2 години
Да разбираме че дълговете на софиянци, ще ги плаща държавата? Това ако не е комунизъм, не знам кое е?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софийският народ на император Фандъконий ще докара пари и безплатен газ от Провинция България, за да плати сметките на Софийския народ..............Аве, Фандъконий, студуващите зимата те поздравяват!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ми дреме за парното на софиянци.
7
3
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Вальо Топлото и Р.Овч., помниш ли ги? От коя партия бяха, че не се сещам?
6
5
 
7
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 2 години
Т.е. отново провинцията ще плаща стотиците милиони лева дългове на Столичната топлофикация. Както и за детските градини, както и за яслите, както и за всеки голям столичен проблем.