Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър

Как ще се реши проблемът с дълговете на "Топлофикация София"?
80
Няма да оставим столичани без парно, увери зам.-министър
Снимка: Министерство на енергетиката

В началото на зимния сезон няма да оставим столичани без парно и топла вода. Енергетиката години наред е поемала задълженията на столичната "Топлофикация", днес ситуацията не е по-различна. Това каза на брифинг днес заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

В него участваха също и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Валентин Николов и на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов.

За да бъде гарантирана възможността на „Булгаргаз“ да осигури необходимите количества природен газ за страната, ще бъде предложено Българският енергиен холдинг отново да изкупи задълженията на топлофикационното дружество към „Булгаргаз“. Това обаче е „пожарно“ решение, при което няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори в бъдеще, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Газовият доставчик постави срок до днес, 25 октомври, столичната „Топлофикация“ да изплати задълженията си за доставен природен газ. По данни на “Булгаргаз“ към 21.10.2021 г. задълженията на топлофикационното дружество са повече от 719 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов съобщи, че вариантът с цедиране на задължения на „Топлофикация София“ е прилаган многократно досега – през 2009, два пъти през 2013 г., през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. Въпреки предлагания в момента изход с нова цесия, няма гаранция, че към края на годината няма да се натрупат нови задължения.

Затова като дългосрочно решение се предлага да бъде разгледан вариантът за евентуално придобиване на собственост от страна на БЕХ в столичната „Топлофикация“. Предстои работна група с представители на Министерството на енергетиката, Столична община, топлофикационното дружество, Булгаргаз и БЕХ да оцени евентуалните плюсове и минуси на такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
7
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Що ве, оставете ги малко без парно да си отдъхнем и ние малко от данъците дето плащаме в провинцията за софийското парно
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако,маскираните!Няма да ви се молим!Валяк!
3
3
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Звездите пак са ти говорили
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що не я закриха топлофикация ? Аз разбрах от един чужд сайт (не български) че ЕС то не искало да им дава някакъв сертификат на тия. Май много въглища горят. То и без друго на ток е по евтино .
1
2
 
10
 
! Отговори
Борисов преди 2 години
И Фандъкова източваха Топлофикация 15г.,сега всички българи да плащаме.Махайте се.