МС поиска да се отмени практиката "гражданство срещу инвестиции"

"Златни паспорти" са получили 981 лица от държави извън ЕС
19
МС поиска да се отмени практиката "гражданство срещу инвестиции"
Снимка: Pixabay

Да бъде премахната практиката да се дава българско гражданство срещу инвестиции предлага служебният кабинет.
Проектът за промяна в Закона за българското гражданство беше публикувана в Портала за обществено обсъждане.
Два текста трябва да бъдат премахнати от закона.

Единият за натурализация на членовете на семейства и самите инвеститори. Другият купуването на паспорта с условието 1 млн. лв. инвестиции, съобщи БНР.

От създаването на разпоредбите кандидатите за български паспорт са купували държавни ценни книжа или са влагали сума над 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление.

Но на следващи етапи се оказвало, че инвестицията не е налична. По-същественият мотив за промяната обаче е, че мярката беше критикувана от ЕК.

За последно през юни с писмо. Общественото обсъждане е до края на ноември. По данни на Агенцията за инвестиции - от 2014 г. до август тази година поучилите т. нар. „златни паспорти“ са 981 лица от държави извън ЕС. 619 са в със статут на пребиваващи.

Останалите 362 имат гражданство. Най-много са били хората от Китай, Русия, Близкия Изток. Но има и от Гана, Конго, Чад. От европейските държави освен България Малта и Кипър също предлагат паспорти за инвеститори. Последната промяна в закона беше през февруари. Тогава към Държавната агенция за българите в чужбина беше създаден Консултативен съвет, който мотивирано да дава становище за гражданство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: гражданствопаспорти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са тия *** които са разрешили подобно нещо? може ли такава идиотия? С българската земя и гражданство не се спекулира и не се печели Може и да живеем в печалбарски времена но това вече минава всякакви граници. Това нещо в близко време да го няма защото е гадно и предателско спрямо държавата ни.
9
0
 
1
 
! Отговори
турци преди 2 години
араби изгонени от турция
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе,кой знае кви инвеститори)те са на опашки за българско гражданско ,кой е умрял да става българин )
7
1
 
3
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Тази схема е в интерес на руската, украинската и китайската мафия. България няма ефективни средства да контролира собствеността на къде по-прости неща, на практика гражданството се продава за 10 хиляди лева колкото е лихвата върху заем 1 милион за няколко месеца. Е да де - и подкупче за да минат документите по-бързо.
6
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой е от Конго... Кофи Бабоне :)))
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докодина ще сме с отрицателни инвестиции, аз деинвестирам всичко и го наливам другаде.
4
6
 
3
 
! Отговори
Да! преди 2 години
Аз пък предлагам да няма вече вечни гробни места. Искаш да си вечно на гробища? Ами плащаш по 99 лв на годинаи до там, но после сумата може и да се дига. Представете си само, във всеки град гробищата се увеличават за сметка на земеделската земя! То в скоро време няма да има и земя, а? Предлагам всичко да се продава - било гражданство, било гробни места, било и .. индулгенция.
3
1
 
11
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Инвеститор ли - ха-ха-ха... тука на един съмнителен тип от бившите съветски републики му дали гражданство / вицепрезидента/ само защото си е купил четири къщи в затворен комплекс. Има пари чиляка - безспорно е , ама какъв инвеститор е той - като само си купува недвижими имоти. Да им имам разбиранията на властимащите... то и във Франция дават гражданство на инвеститори - ама искат трайно открити работни места - 5 , 10 , 15 работници....производство, а не да си купуваш гарсониери
2
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
спрете издаването на бълг документи на чужди граждани земя и имот да не могатда купуват
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нека си купуват гражданство. Какво им пречи на ЕС това? Само нека инвестициите наистина се случват.