КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите

Конституционните съдии обявиха мотивите за решението си
27 окт 2021 15:25, Елка Василева
633
КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите
Колаж: БГНЕС

Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство, пише Конституционният съд в мотивите към решението си, с което бе обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

Още по темата

Съдиите допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция, припомня БТА.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така съгласно закона заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


633
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прeз 2013 гoдинa Кoнcтитуциoнният cъд пoзвoли Дeлян Пeeвcки дa e нaрoдeн прeдcтaвитeл, cлeд кaтo бeшe нaзнaчeн зa шeф нa ДAНC, a cлeд тoвa пoдaдe ocтaвкa. - Aнaлoгиятa c рeшeниeтo нa КC oт 2013 гoдинa пo кaзуca c нecъвмecтимocттa нa Дeлян Пeeвcки e пoвeчe oт нeoбхoдимa. Тя пoкaзвa, чe КC ce ръкoвoди нe oт принципитe нa прaвoвaтa държaвa и нa кoнcтитуциoннocттa при cвoeтo функциoнирaнe, a oт тoвa, чии интeрecи cтoят нacрeщa при рeшaвaнe нa кoнкрeтния кaзуc, c кoйтo e ceзирaн.
491
1
 
8
 
! Отговори
Мотив преди 2 години
За невярната декларация - ясно!По-важен е мотива за отказ от канадско гражданство - голямата вероятност да бъде назначен за министър!
490
4
 
11
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Фокусникът се изложи! Директора на цирка(зеления чорап) и той се изложи! Но Гьонсурата не се отказва никога!
489
5
 
9
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Кире вчера КС жестоко ти клъцна топките..Но стига си ревал стига! Престани! Баща ти и той реве по всички телевизии? Макар и вече без топки..кампания ни чака,изборите чукат на вратата,усмихни се- поне зъбките ти да се белеят,кой ще ти види оаканата канадска дупара?! Кой? Развей гривата, направи сладката трапчинка,усмихни се.. А така те искам- промяната продължаеа,ще чегъртим пак,макар че вчера..и теб изчегъртиха? Стига си ревал стига,макар и без топки..все още си мъж недей така,че и аз ще ревна а
488
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юлиaн Пoпoв, cлужeбeн миниcтър нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe, нaзнaчeн oт Рoceн Плeвнeлиeв, e бил c двoйнo грaждaнcтвo (бритaнcкo) при вcтъпвaнeтo в длъжнocт, рaзкри BIG5.Въпрeки чe Пoпoв e бил пoдaл мoлбa зa ocвoбoждaвaнe oт бритaнcкoтo cи грaждaнcтвo, тoй дo крaя нa мaндaтa нa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo нa Плeвнeлиeв, и дo мoмeнтa включитeлнo, cи зaпaзвa бритaнcкoтo грaждaнcтвo.
487
2
 
4
 
! Отговори
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! преди 2 години
Това назначение на канадския гражданин е без значение, защото предстои световно измитане на комунизма, като последен стадий на развития феодализъм. Примитивите на световния комунизъм ще бъдат сразени от Космическа Америка, а комунистическите престъпници у нас ще трябва да се укриват, за да избегнат ударите на закона.
486
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръководителят на Софийския градски съд най-голямата правораздавателна институция в страната НЯМА и НЕ Е ИМАЛ българско гражданство, както нееднократно беше доказано, но продължава да заема своя пост, въпреки че е незаконно. А още по-странното е, че Висшият съдебен съвет и всички други органи на магистратурата се правят, че такъв казус няма и не вземат никакви мерки по него. В светлината на решението на Конституционния съд за Кирил Петков е важно да напомним това.
485
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Яяяя ,аз пък не знаех , че Радев бил над конституционния съд - щом им нарежда да прекратят делото срещу Петков!!!
484
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя го "сготвиха". Толкова пари им спря и далавери разкри, нима очаквахте друг резултат :) даже закъсняха. Хич не ми дреме за гражданството му, нали работи. Тиквата и сие с техните БГ гражданства, до къде ни докара - далавери, пачки и чекмеджета. Хора, мислете с тия глави - колкото можете поне. Радев - до преди седмица го харесвах и тоя, ама жалко продаде се и той. Той си знае ...
483
4
 
8
 
! Отговори
До 539 преди 2 години
Щом един лъжец и измамник искаш да те управлява, значи няма проблем. Живуркай си.
482
2
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Комунистите на ход, давайте, другари!
481
8
 
5
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Това ли е най- големия проблем на държавата??
480
5
 
8
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Спомням си през 2016 г. К. Петков обясняваше как в Канада срещнал един старец, заговорили се, станало дума за България, Кирил му каззал какъв бизнес може да направи и стареца му рекъл - " Кире, ще ти дам 5 милиона действай....Брех и стареца.....Сега разбрах че е бил на протестите....мисля си че Радев е поговорил с непознатото момче и след минути му е казал - "Кире, стани министър на финансите и действай за благото на българите." Не съм глупав и наивен....нали...Поздрави
479
2
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
До АнонименКаква Канада, Каква Игерия, КЪДЕ СЛОЖИ ОБАМА....пропусна Македония да споменеш. Боже, божеее
478
4
 
14
 
! Отговори
след 14 ноември преди 2 години
Гешев да се стяга !!!! Ще има много работа по повдигане на обвинения срещу фигуранта и цялата му хунта от побеснели болшевишки копои........
477
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До трагично бг право Няма нищо трагично освен това, че не си наясно: примерите, които даваш не са аналогични. ВАЛИДНОСТТА на един документ се определя от датата до която е издаден (ОСВЕН АКО ИЗДАВАЩИЯ ГО ОРГАН НЕ КАЖЕ ДРУГО). При чуждото гражданство има ДВЕ СТРАНИ в правоотношение на взаимно припознаване. От тях произхождат определени права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които трябва да се контролират. ЗАТОВА не можеш просто едностранно да прекратиш гражданството си.
476
9
 
8
 
! Отговори
трагично бг право преди 2 години
не защитавам тоя министър и съм наясно, че е сгазил лука с декларацията си. значи при върнат паспорт и входирано заявление, за държавата оставаш чужд гражданин. обаче при изтекла шоф. книжка например ти казват, че всъщност нямаш книжка и не си правоспособен? или при изтелка лична карта нямаш право да гласуваш? защо като им изнася, веднъж ти важат личните документи, даже и да си ги върнал, а в другия случай, когато те ги държат, те третират все едно нямаш права? не е ли лицемерие и двоен стандарт
475
3
 
7
 
! Отговори
БайХ преди 2 години
Язък за човека. Само дето се отказа от канадското си гражданство. Но както казваше баба ми, от два стола че на земята. Той и в Канада да беше ги пробвал тези похвати, същото компроматно дърво щеше да яде. Но сега след като е популярен в бг и само с едно гражданство, може пак да му се отвори парашута
474
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 549 Обама е роден в Хонолулу,САЩ,неговите предци са от Нигерия.И към Канада няма никакво отношение,беше президент на САЩ.Преди да се изкажите поне проверете данните в гугъл.
473
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то Обамата беше роден в Нигерия, което въобще не трябваше да го допускат до избори според канадската конституция, ама те допуснаха *** 2 пъти, понеже толерантни. Ние тук пак се правим на най-праведните и справедливите. Кое както дойде.