КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите

Конституционните съдии обявиха мотивите за решението си
27 окт 2021 15:25, Елка Василева
633
КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите
Колаж: БГНЕС

Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство, пише Конституционният съд в мотивите към решението си, с което бе обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

Още по темата

Съдиите допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция, припомня БТА.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така съгласно закона заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


633
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
452
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
м/у другото,просто ми се ще да ви припомня един ПОДОБЕН "казус"..:..-"НА КОЛЕНЕ!..ВИЕ СТЕ АБСОЛЮТЕН ПРЕСТЪПНИК!"...Помните ли?..После "престъпника" осъди България заради некакво пощръкляло гербопрокурорче...Е,така ще стане и със случая "Петков"..Гробарската мафия нарочва всеки неудобен за "престъпник"..Така действа Тиквомафията...ДЕСЕТИЛЕТИЯ ще влачим ужасните негативи от съществуването изобщо на БгМафията,десетилетия!..Защото БашСлугата-БанкянскатаМутра ,се погрижи за това..
451
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въз основа на каква съдебна практика или законни разпоредби КС са решили докога Петков е с двойно гражданство. Практиката в чужбина е разнопосочна, а у нас всъщност няма такава на която да се стъпи. КС по-умни и по-некорумпирани ли са от другите съдии като цяло, та да вярвам, че са получили просветление след кратко взиране в тавана и че това тяхно решение е безгрешно
450
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Конституциони съд трябва вече да сезира прокуратутата и да започва да ги вкарва по за 100 г. АКО не знаят защо да видят почитния член на ДПС защо е лежал.
449
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Как се прави / имитира външен дълг с кражба на лични данни и сметки по чужди банки. КАК да се спасите смяна Не. Намираш крадците но власт за да ги спре няма но има назначена, която казва не може да бъде, но може да се плаща
448
12
 
6
 
! Отговори
Прожектор преди 2 години
Решението на Конституционния съд по-скоро ще повдигне електоралния рейтинг на Кирил Петков, защото е резултат на целенасочена атака от ония кръгове, на които той спря кранчето за източване на държавата !
447
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе незнам за Кирчо, ама Боко 12 години се мазни на САЩ: Южен поток спря, АЕЦ Белене спря, 4 милиарда лева им подари за рисунки и нищо не се чуваше за безвизов режим за българите, от 6 месеца Боко не е фактор и САЩ заговориха за махане на визовия режим защото корупцията е намаляла. Явно служебния кабинет е набарал нещата както трябва си САЩ се опитват да ни подскажат отново, че ако искаме да паднат визите защото корупцията е намаляла, то Боко трябва да не припарва до Народното Събрание!
446
3
 
4
 
! Отговори
Политсексолог преди 2 години
Кокорчо каза че Специалния има много яки топки...затва го кльопат сичкуто гейобщество покрай Синергичния...
445
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истината е че взе с чужд подпис канадски паспотр, а после идва исе прави на двоен гражданин. Смятайте щом канадските власти не им се занимава с него българските два пъти, информацията издържа на полиграф. Въпроса защо му е да има канадски паспорт, като си има български? От кого бяга и за какво? Имало ли е следствие и за къкъв размер? Нека сам да каже понеже признанието действа в полза на всички ако ще работи за държавата. Политик иска да става който само истината да казва и показва.
444
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Декларативни административни актове са тези, които признават факти и обстоятелства, засягащи права и задължения на лицата, те декларират съществуването на права и задължения. Имат обратно действие по отношение на фактите и обстоятелствата, до които се отнасят. Този акт на канадските власти, декларативен ли е?
443
5
 
4
 
! Отговори
Тълкуването е направ преди 2 години
Дефакто Конституцията в случая с Киро бе КИРОлизирана. Киро, Кьовеши май те чака. 50тината сезирали КС явно не знаят касво е чикмедже, кюлче, пачка еври, вила в Барцелона, дупки в тънкия асвалт, златен Ритон и фундаментален медицински нацизъм на Генералитета стиснат с пожарникарски маркуч. . . От Ръсоводството!
442
12
 
4
 
! Отговори
Позицията на разума преди 2 години
Че то честното признание месеци преди самия съд да заседава дава на съда вид колаборация на най свирепите бандити, изверги и убийци вследствие на което престъпниците получават наместо разстрел няколкоггодишни наказания преминаващи в условно наказание на 1/2 от тия години.Киро е подал нотарялно заверено желание за отказ от 2о гражданство без да е убиец и нищо -100% и виновен. И даже не е уважено правото му да волеизяви истината.В Конституцията липсва текст казващ кога Киро може и кога Киро неможе
441
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев кажи нещо за това: ignorantia legis neminem excusat Непознаването на закона не освобождава от отговорност
440
0
 
16
 
! Отговори
РАДЕВ преди 2 години
за 19 дни - един милиард и триста милиона заем!!! За какво са изтеглени тези пари ???
439
1
 
18
 
! Отговори
херо мустафа преди 2 години
кирчо-измамник, асен-крадец с офшорка, спецов-ддс измамник, рашков-*** милиционер,минеков-*** ***,....копринков, узунков,.....най-жалкия кабинет.....на продажника радев
438
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как кой е,нотариус регистриран на адреса на ДБ какво да говорим повече
437
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как кой е,нотариус регистриран на адреса на ***,какво да говорим повече
436
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да каже кой е този натариус, да отидем да си вземем канадско гражданство.Трябва и да може, след като освобождава от такова.
435
0
 
11
 
! Отговори
До 502 преди 2 години
Ограбването предстои ТъБчо
434
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехе тролчето Келепирчо на абразурата пише ли пише и се самовъзхвалява,не,не си по-добър от оня от Банкя,много по-зле си,лъжеш,крадеш и нарушаваш закона облечен в почтенни дрехи като всеки добър измамник!
433
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К.Петков не ме е ограбил.Ограбваше ме оня от Банкя, неграмотния, на който му целуваха ръка и не само...образовани хора с желание за власт и пари,потъпкали достойнството си и гражданската си съвест.Затова ще гласувам за младите,образовани и интелигентни хора,защото те са нашето бъдеще.