КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите

Конституционните съдии обявиха мотивите за решението си
27 окт 2021 15:25, Елка Василева
633
КС: При назначаването Петков е бил гражданин на България и Канада - мотивите
Колаж: БГНЕС

Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство, пише Конституционният съд в мотивите към решението си, с което бе обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

Още по темата

Съдиите допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция, припомня БТА.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така съгласно закона заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


633
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Казусът "двойно гражданство" е грехът на Киро, я Лъжата с която погази Конституцията !
431
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук плюят по К.Петков основно от ГЕРБ и ДПС.На тях най-много им бръкна в здравето,пардон,в джоба.И тук там някой от ИТН,защото им е конкуренция.А вие си гласувайте за когото си искате.Само мислете с главите си,за да не се спънем за пореден път в една и съща тиква.
430
24
 
3
 
! Отговори
Чорчик преди 2 години
Сега, не съм чел още решението, но съм сигурен, че т.нар. Конституционни съдии, са разгледали казуса, като коне с капаци. Първо има чуждестранен административен акт и следва да се види , придава ли обратно действие канадският закон на тези актове т.е.права да де пораждат с обратна сила от заяението, ако тове е в интерес на молителя. Да се отчете разпоредбата на ЗНА 13, ал4 - не може да се дава обратна сила на разпоредби, които предвиждат санкци и по обратен аргумент, ако не предвижда санкции..
429
3
 
25
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Удивително е качеството на Фелдфебелът Радев, да се прави на разсеян, когато е зацапал г*щите! Така не беше разбрал ,когато се опитаха да прикрият инцидентът с баща му; не беше разбрал за сина си, не беше разбрал за изцепките на жена си; не беше разбрал за перверзията която "протестиращи" проявяваха към българските институции;, не беше разбрал и защо го изритаха от Естония като бездомно псе...! Явно е имал "доверие", само към Черепа, щом не смее да пипне доказан измамник като Спецов!
428
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С теб сме Кире,недей да се плашиш.Само напред и нагоре!
427
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В скоро време очаквайте да излязат на светло огромни далавери на предишната власт.Плюс наличието на огромни суми в офшорки на политици,магистрати,строители и др.Затова сега им треперят партенките и кряскат на висок глас срещу двойното гражданство на един българин,от страх и от злоба,че ще им лъснат нас.раните *** и няма да имат оправдания.
426
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РР пак нищо не знае и за нищо не е виновен!
425
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ви лъже и краде вече 12 години,но на него му прощавате.Даже ви излага по света и у нас и това му прощавате.Нарича ви "лош Мат'рял,*** и ***,нарича ви прости и това му прощавате.Какви хора сте вие,бе?Имате ли мозък в главите си,а също и достойнство?
424
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами вече си е чист българин, нали?На 14 спокойно можем да си го изберем за да довърши започнатото.
423
8
 
2
 
! Отговори
Канадец преди 2 години
То само с канадски министри може да се оправи държавата на ***.
422
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече го плюете,толкова по-симпатичен ми става.И ще гласувам за него с две ръце.
421
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, и конституционният съд не е по-различен от цялата ни съдебна система, която, както е широко известно, е една от най-добрите в света.
420
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее конституционния съд,"най-хуманния"съд в света.Оле,оле!
419
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До486И Канада да ги съди, Коня ще загуби делото.
418
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До481Герджиков беше служебен премиер на Радев през 2017г.,какво очакваш да говори.А и си е комунистче, доносниче на ДС, също като Г. Марков който беше осветен като агент на ДС. Точно от тия двамата са снтиреклама на К. Петков и Радев.
417
5
 
20
 
! Отговори
истина преди 2 години
Влизаш в политиката с откровена лъжа и имаш претенции да си честен и да носиш промяната. Вече ми се повръща от промяната - Слави, Мая, Дончева, Христо. Вземете си промяната и си я ............. някъде, вече я видяхме - скъпотия и смърт.
416
11
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Петков да даде на съд инициаторите за "сезирането на КС" ЗА КЛЕВЕТА и ПОДВЕЖДАНЕ на КС!..Но да внимава къде да подхване делото..
415
19
 
9
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Типично мафиотско решение на съдии издигнати от ГЕРБ!Не било важно подписа че се отказва и върнатия паспорт, а кога го отписали канадските власти?Дяволи четат българското евангелие!
414
18
 
6
 
! Отговори
да,да, да преди 2 години
Ще гласувам за ПП,пет пари не давам за гражданствата им
413
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При това явно конституционно нарушение, пак се намират защитници, някой казват кон, а аз магаре!Алоо, българино не живей с илюзии, никой няма да зареже за нищо, силна кариера в чужбина, че даже ще се откаже от гражданство, заради българите тук.Живеем в 21век, пълен с тарикати и лъжци.