КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен

Решението на Конституционния съд е прието с 11 гласа
Обновена: 27 окт 2021 11:47 | 27 окт 2021 11:47, Елка Василева
822
КС: Указът на Радев за назначаване на Петков противоконституционен
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд реши, че указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, е противоконституционен.

Още по темата

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд в се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът..

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

Конституционниият съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяване на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
614
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tъпи-те ни закони са нарочно така направени,че ако случайно някой умен,образован млад българин случайно пробие във властта,да има начин да му се удари секирата.А след като българското законодателство позволява двойното гражданство,и няма нищо против него,аз не разбирам изобщо идеята на тази забрана,тя е извън всякаква логика.Ами напишете направо че с Харвард,Кембридж,Сорбоната не може,може само със Школата в Симеоново,за видни милиционерски кадри!
613
10
 
26
 
! Отговори
popo преди 2 години
Добре ,че има КС иначе всякакви пишман харвардски паляци ще се упражняват върху правото. Така че Трапчинко да си хваща шапката и беж от тук. Клоун.
612
6
 
22
 
! Отговори
BACKO преди 2 години
Радев престъпник! Оставка!
611
5
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Асен и Киро да ги изпращат в Чуждестранния легион! Той и сега съществува! Ще гледаме нова, много по-смешна серия от оригиналната.
610
4
 
20
 
! Отговори
Ицо Хазарта преди 2 години
Ей братко Кире, какво ще правим сегинка?Осрал си диканарника, но защо така?Как ще излезем от тоз конфуз?? А аз как ще ставам министър на образованието като имам само...средно?!Ще взема да се откажа от твойта оферта, няма и аз да ставам за резил я...
609
3
 
11
 
! Отговори
Путлер преди 2 години
Да сложи сега ръка на сърцето и да се закълне :)))))))
608
3
 
26
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
От това мога да заключа следното, че на зеленият чорап вече му точат секирата ... Май на всички им омръзна от него . Същият който ни вкара в блатото на Ковид .
607
2
 
25
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
до Прос.товатия.... Кирчо НЕ Е учил и завършил Харвардския университет и никакви бръшлянови лиги, а е изкарал някакви съкратени курсове по икономика, ако беше учил там как щеше да се дипломира, като НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
606
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЯДО МИ ЗА Е ТЕ ТАКИВА КАЗВАШЕ НА КРИВИЯ ГРУЙ, ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ- И СЕГА НА ЧЕРЕПИТЕ КС И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОКУРАТУРАТА ИМ ПРЕЧИ!
605
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...и кво от това?
604
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ КОЙ ОТ ГЕРБ Е С "МАГНИТСКИ"НЕ СЪМ РАЗБРАЛ ЛИ...ПОМНЯ ЕДИН КАТО ПРЕФЪРКА НАД БГ КАЗА- "АЗ НА ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ДАВАМ НИТО СТИНКЪ"- ТА ТОЙ С ТРИЛЬОНИТЕ ДЕТО ГИ ОТКРАДНА ОТ БЕДНИТЕ КОИТО СЕ ЛЪЖЕХА И С ТРЕПЕРЕЩИ РЪЦЕ ТРИЕХА ЗА НЯКОЕ ЛЕВЧЕ ОТГОРЕ- ТА ЕЙ ТАКИВА ЧЕРЕПИ ПЛАЩАХА ЗА ХУНТАТА НА РАДЕВ И ВИЖ ДО КЪДЕ НИ ДОКАРАХА- ТОКА ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО ВИСОК ФИРМИ ФАЛИРАТ, БЕЗРАБОТНИТЕ ПЪЛНЯТ БЮРАТА ПО ТРУД, ЦЕНИТЕ ХВЪРЧАТ НАГОРЕ- ИДВА РАДЕВА ЧЕРЕПОВА ЗИМА.
603
0
 
22
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
то на криви .... ракети Конституционния съд им пречи и още един се изказа, че в Констиуционния съд били бивши прокурори и то главни и съдии от върховните съдилища, може би искат да бъдатпредимно генерали и най-вече льотчици, така е при Мадуро, Ким Чен Ун, Лукашенко ....заминавайте веднага
602
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** сред ПростиКакво значение има какво си завършил ако не отговаряш на законовите изисквания? Още повече, човек от Бръшлновата лига би следвало да е достатъчно умен, за да се допита до сериозен юрист преди да декларира, че отговоря на изискванията на Конституцията. Акао беше Гъдьо от Горно Нанадолнище някок повече бихме му се вързали на приказките, че той така смятал и чувствал в момента на декларацията. За чоек от неговия ранг на образование и претенции, не е сериозно.
601
20
 
7
 
! Отговори
до 660 преди 2 години
аз не съм казал че ГРОБ = КС, казах че гроб лъжат какво значи решението на КС. Коментар 649 казва, че е подал грешна декларация. Не е подал грешна декларация. Отказа от гражданство е еднозначно действие а Кирил се отказва преди да стане министър. Административния механизъм около отказа му от гражданство в канада изисква известно време, за да се обработи декларацията му. Но ГРОБ се възползват от това и лъжат.
600
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен това решение не е правилно и виждам два варианта за него. Вариант едно- конституционния съд е компрометиран, веднъж вече спряха с тяхно решение съдебна реформа, там са бивши главни прокурори и висши съдии, а в нашата държава се знае как се стига до тия постове. Вариант две- конституцията не е направена добре, както се вижда къде сме след 30 години преход. А най- вероятно и двете в комбинация, както се казва синергизъм.
599
2
 
20
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
е да протестърите със полузавършено средно образование, чегъртащи жълтите павета и работили като общаци или миячи на вецета по Европа са много ПО-ЗНАЕЩИ И ПО-КОМПЕТЕНТНИ от тези които са писали Конституцията или са я тълкували
598
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 659. Глу.пости си написал. КС изобщо не се доминира от ГЕРБ, ама гнусни профани като теб си знаят едно и също - ГЕРБ та ГЕРБ, виновни и за глобалното затопляне.
597
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и седесарите си набутаха техни пионки в КС през последното десетилетие.
596
6
 
21
 
! Отговори
Кирил Лигоча преди 2 години
Вън от България, комунистически лигльо! Ходи да практикуваш джендърството си в тъпата Канада, ние не искаме еднополови бракове и *** обарзование е училищата и детските градини, както ни рекламираш от новата си парти!
595
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжата се е превърнала в национален спорт.Да изберем най печения лъжец.