Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ

Президентството прие делегацията на българската общност в РСМ
27 окт 2021 11:26, Нели Христова
111
Румен Радев: Общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ
Снимка: БГНЕС

Това е знакова среща. За пръв път на такова високо институционално ниво България приема представители на македонските българи.

С тези думи президентът Румен Радев приеме в президентството делегацията на българската общност в РСМ, която включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани, предаде репортер на БГНЕС.

България застава решително зад македонските българи, заяви Радев и подчерта, че тази позиция вече е изразил пред ЕС и по време на срещите си с френския президент Макрон и канцлерът на Германия Меркел.

Силата да отстоявам тази позиция се дължи на вас. България ще се ръководи от вашата воля, обърна се Радев към представителите на организации на българите в РСМ.

Тази среща е индикация за единството на македонските българи, без нея ние не можем адекватно да защитим вашите права. България обаче не може да се намесва във вашето единство. Всичко трябва да е подчинено на голямата цел – защитата правата на българите, каза още Радев и припомни, че в Договора за добросъседство е оказано, че имаме правото да отстояваме правата на македонските българи.

Президентът застана също и зад призива на организациите, изпратен на 12 октомври към политическите партии и институциите у нас.

Трябва да е ясно, че освен защитата на вашите права, имаме и по-широк интерес към РС Македония, но при всички положения вашият интерес ще бъде водещ. Това зависи изключително много от вашето единство, продължи Радев и добави, че България е в процес на формулиране на нова политика.

Българските граждани са граждани на ЕС, затова тяхната дискриминация е дискриминация на европейци, бе категоричен Румен Радев.

Той отбеляза, че общата задача е прекратяване дебългаризацията в РСМ и опазване на историческото и културно наследство. Погазването на тези права са причината да отложим началото на преговорите на РСМ с ЕС, независимо от цената, която плащаме. България ще върви непоколебимо по този път, категоричен бе Радев.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз в РС Македония Петър Колев подчерта, че позицията на България е ясна и конкретна. Процесът на дебългаризация е възродителен процес. Позицията на България е лъч надежда, посочи той и също припомни призива от 12 октомври.

Ние най-силно желаем европейското бъдеще на РС Македония, но това не може да стане за сметка на България и българите, живеещи в страната. Търпението на българите в РСМ е изчерпано. Ние искаме малки неща – зачитане на нашите права. Това трябва да се изрази в Конституцията на РСМ, категоричен бе Колев.

В РСМ няма пример на интегриран българин, искаме да се интегрираме. Очакваме честно преброяване в страната, каза още Колев и посочи, че 120 хиляди души в РСМ са с доказан български произход.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 2 седмици
ДОЛУ МАКЕДОНИЗМА -ИМЕТО НА СРЪБСКИЯ ФАШИЗЪМ!
97
5
 
7
 
! Отговори
А преди 4 седмици
Още по-важна и неотложна задача е прекратяването на радевизацията в България !
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами добре,правата на българите в СМ трябва да се защитават и т.н. и културното историческо наследство,но без да се премахне фалшификацията в учебниците по история и дискредитирането от най ранна възраст,как ще се разбере защо са дискриминирани и кога най най сетне македониската идеология,етнически геноцидна ще се обяви за престъпление срещу човечеството.Защото в македонизма е заровено кучето.
95
6
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 4 седмици
Така като чета коментарите 99 % са написани от двама максимум трима гербаджийски трола. Елементарни сте ,прозирате, използвате едни и същи думи и епитети постоянно... поне сменете малко думите че се виждате ЗА КОГО РАБОТИТЕ от самолет БРЕЕЕ .
94
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Според онлайн анкетата на Днес сред близо 8000 граждани, Радев и Герджиков имат по 33%. Познайте от раз кой след балотажа ще си остане със същите %.
93
6
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 4 седмици
Нима се заблуждаваме,че вече завърши асимилацията на Македонците в България,и сега вече се загрижихме за Българите в Македониа.Къде изчезнаха около 200 000 самоопрелелили се доброволно,а не насилствено както ние лъжем,за Македонци в България при преброяването в Пиринска Македониа. Две-три генерации не са достатъчни за пълното асимилиране на Македонците в България.Паметта е все още жива.
92
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние си го знаем клепоухия от преди когато беше в униформа, абсолютен кариерист , теглен с корабни въжета и бутан с булдозери за да стане генерал, има обаче много добра памет и умение да се пласира дори да няма качества..... за президент доказа че не става, излъга много пъти и конфронтира нацията.... но дрого ми е чудно.....как след толкова издънки и провали все още му симпатизират.... наистина е ненормална ситуацията...но и гербавия кандидат .... там е още по голяма трагедия...
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев наруши конституцията, а сега се крие зад твърдението, че Кирил Петков го бил подвел и ако той гаранта на конституцията знаел истината никога нямало да го назначи. Само че все по-очевидно става че подведеният не е Радев а Кирил Петков повярвал във всемогъществото на нашия президент пред българската конституция.
90
7
 
11
 
! Отговори
Мерседес Мечок преди 1 месец
Радев, научи се първо българската Конституция да спазваш, тогава гледай македонците.
89
6
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 1 месец
Радев, доложи ! Защо излагаш България , бе ?
88
4
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 1 месец
В задънена улица сте вие титовите макета от Северна Македония. Ние в България нямаме бърза работа.
87
7
 
8
 
! Отговори
Bul gur преди 1 месец
Нормално е да дадем съгласие за влизане на Република Северна Македониа в EU и след това на следващото преброяване след като са влезли в EU да се види колко са се декларирали и самоопределили като българи.Добре е да сме равнопоставени и равноправни членове на EU и така ще бъдат решени всички спорни моменти.Сега сме в задънена улица и само се увеличава омразата към България и изолирането на БГ в Европа.
86
7
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Сега Заев и Пендаровски да приемат делегация на българските македонци, които България унижава десетилетия наред, да ни вкарат в българската конституция и да спрат българизацията на македонците в България.Това което прави Радев е бъркане във вътрешните работи на чужда държава.
85
4
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 1 месец
Реши проблемите в България! Сега ще реши и Македонските!
84
3
 
7
 
! Отговори
Опа преди 1 месец
Ти се сети бе..., като наближиха президентските избори ! А като минат, какъвто и да е изходът, пак ще забравиш !
83
6
 
13
 
! Отговори
Влак GT преди 1 месец
Нова изцепка!-----"Всичко Мара втасала та ....."-----Я, го узаптете тоя!
82
1
 
8
 
! Отговори
СПРЕТЕ СОЦИАЛА преди 1 месец
ЗА ВСЕ-ПОМИТАЩАТА РОМСКА СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТ
81
1
 
10
 
! Отговори
ИЗЧЕГЪРТВАТ преди 1 месец
СЕ САМО БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
80
5
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Ооо, другаря льотчик пак е зает с най-належащите държавни дела.
79
1
 
9
 
! Отговори
fact преди 1 месец
а дебългаризацията у БГ?