Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Актовете на ексминистъра биха могли да бъдат атакувани
336
Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Подлежи ли на наказателна отговорност Кирил Петков след решението на КС?

"Да предположим, че Кирил Петков подава своето волеизявление във формата, която го е направил на 21 април, и след 2 седмици канадската администрация го отписва като гражданин на Канада. Питам аз какво би станало, щеше ли да има проблем за Кирил Петков? Абсолютно не. Нека да кажем следното, говоря хипотетично - примерно, правилата на Канада са двуседмичен срок от заявяване на отказ. Канадската страна наруша собствените си правила и не го прави след 2 седмици, а го прави след 2 месеца. И какво ще се окаже? Че от нарушението на Канада, а последиците ще са за Кирил Петков", заяви бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чуждите действия.

"Определящ фактор е волеизявлението. И това е достатъчно, за да не му вменяваме вина в каквото и да било повече. Изглежда, че зависим от акт на друга държава, за да си уредим отношенията между българската държава и българските граждани. Това продължавам да не го разбирам. Известно е, че Конституционният съд не действа като пожарна команда, там нещата се случват спокойно и се проучват задълбочено", допълни проф. Герджиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му актовете на Петков биха могли да бъдат атакувани.

"Те могат да бъдат атакувани от този, който има правен интерес. Но актовете на Министерския съвет не могат, защото те се вземат с мнозинство. Теоретично актовете спрямо ББР също могат да бъдат атакувани. Нещата да се възстановят в предишна ситуация и новият кабинет да реши дали и до колко същите актовете да ги повтори, или не. Все по-рядка стока започна да става стабилността и предвидимостта", подчерта бившият служебен премиер.

И добави, че за него Кирил Петков не носи никаква отговорност, пък камо ли наказателна.

"На какво основание да се търси наказателна отговорност? Изобщо не виждам той да е пристъпил закон, за да му се търси такава отговорност. Президентът Радев да изследва дали подадената декларация от Кирил Петков отговаря на истината или не. Той не е разследващ орган. "Импийчмънт на президента" звучи ефектно", поясни Огнян Герджиков.

Той припомни, че Лозан Панов все пак е в предизборна кампания.

"Той използва всякакви възможности, за да трупа дивиденти за сметка на своите опоненти. Това са неща, които са разбираеми, които на мен не ми харесват. Има медии, които внушават тежка вина и на президента, и на Кирил Петков. Други разсъждават по-различно. Хората обичат да състрадават този, който е нападнат, особено ако усещат, че това не е коректно", каза той.

И е категоричен, че не може непрекъснато да се променят законите.

Вижте целия разговор във видеото.


 


336
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 4 седмици
Този не се умори да пълзи!
309
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А бе Герджиков, а бе набеден професоре, като си такъв отворко да те питам, къде е партията НДСВ за която до последно гарантираше че в нея са най умните и точни политици и министри юпита а? Чувай бе канцеларски плъх, това да не ти е у вас където да рецитираш на внук си говнярски стихотворения, помним го и този момент от телевизията, щом се зададат избори и веднага изпълзявате от дупките си некадърници такива, поне не раздавайте акъл и мнения защото народа ви помни и знае колко го имате.
308
3
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 4 седмици
Аз пък имам друг въпрос към проф. Герджиков. Ако Канадската държава се беше забавила с отговора на петицията, която Петков е входирал, не 4 месеца, ами да кажел 1 година, и през тази една година неговият мандат като депутат беше изтекъл и той беше решил да оттегли молбата си за отказване от Канадско гражданство, тогава какво щеше да стане ?
307
6
 
6
 
! Отговори
Не знам с какво са преди 4 седмици
купили О.Герджиков,какво са му обещали.Може като Янаки Стоилов да е имал предвид някоя топла служба.При Янаки стана,а при Герджиков?Ще видим. А сега чисто теоретично:не можел Петков да зависи от чужда държава?Да,за нас тя е чужда,но за Петков е втора родина.Бил е неин гражданин и като такъв е имал не само права,но и задължения,едно от главните на които е да спазва законите и реда на страната.Докато не е бил освободен от гражданството той е бил длъжен да им се подчинява.От две коя е 1?
306
5
 
3
 
! Отговори
Хипо преди 1 месец
ТетичноАко баба беше мъжкаЩеше да е с дръжкааа
305
2
 
6
 
! Отговори
Turchin преди 1 месец
Последно, спазваме или НЕ спазваме Конституцията на Република България?Ако решението е НЕ спазваме аз също имам корекции във връзка с разделението и управлението на територията..Позволено ли ми е?
304
1
 
10
 
! Отговори
Да живее Свободата преди 1 месец
Obnarodvano vepicenter.bg/article/Rosen-Yordanov--Nay-golemiyat-gryah-na-Radev-e--che-prevarna-balgarite-ot-obshtestvo-i-natsiya-v-pleme/264064/11/0 : "Наблюдаваме един морален разврат и банкрут. Когато общественият договор и неговият най-ясен символ конституционната уредба е дисквалифициран и страстите около него са толкова антагонистични, нещо със самото обществото не е наредНай-големият грях на президента Румен Радев е, че превърна българите от общество и нация в племе с племенен тип култура и племенен тип психология. Това заяви социалният психолог Росен Йорданов."
303
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли има отказ на отказ от гражданство, където и да е по света, така че конституционния съд просто пази нечии интереси. Герджиков в случая е напълно прав.
302
5
 
17
 
! Отговори
Драйвър преди 1 месец
И аз мисля,че на много пътни разклони ограничението на скоростта е ненужно ниско, но това не ме освобождава от глоби ако мина там с превишена скорост!Въпроса не е адекватна или не е Конституцията(според мен е) Въпроса е че Кокичето и Фигуранта са я нарушили,а Кокичето носи и наказателна отговорност за лъжливата декларация!!Време е за промяна и за спазване на законите!!!
301
7
 
18
 
! Отговори
Дим преди 1 месец
Що за глупости!?! Отношенията между Канада и Кире са между свои!!!! Кире е бил канадски гражданин!!! Герджиков го разглежда от неговата си камбанарийка което показва колко е ограничен!!! Така както не можеш да станеш нечий гражданин с едностранно свое изявление, така и не можеш да се откажеш от него по този начин!! Кире се кани за политик от както е сред учредителите на ДБ!! Да се бил отказал още тогава като такъв голям родолюбец!Ама НЕ Е!!!
300
11
 
17
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
ЖАЛКИ НАИВНИ КЛЮКАРИ СТЕ КОИТО ОЩЕ ВЯРВАТЕ НА ПОПОЛИСТА ЛЪЖЕЦ РАДЕФ.ПРОФЕСОР ГЕРДЖИКОВ Е НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ.
299
14
 
12
 
! Отговори
Кк преди 1 месец
Герджиков е жалък професор!
298
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдбата на Кирил Петков зависи от самия него. Той е извършил противаканституционно дело, лъжейки в декларацията, както и президентът, който го е назначил. Не е известно, да е бил принуждаван от някого, на това. Дори не си признава стореното.
297
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герджиков да каже, какво е за него българската конституция. Канада не е чужда страна за Кирил Петков, а втора родина, дала на семейството му и на него, толкова много. Начинът по който той се отнася към нея, а и Вие, буди само съжаление и погнуса. Като към пречка за кариерата на Петков. Текстът в конституцията е пределно ясен и докато не се промени, по съответния ред, трябва да се спазва. Особено от президента, министри, магистратите. Незнанието не оправдава закононарушителите,а и президента.
296
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако", но не го е направил. През април Петков е заявил пред нотариус, личен приятел, че се отказва от канадското си гражданство, но не го е изпратил. Направете си справка, кога Петков е изпратил иска за отказ от канадско гражданство, едва през юли, когато се вдигна шум. Официалният отговор дойде от Канада още по-късно, през август. Когато може правно, да се приеме, че няма двойно гражданство. Значи, е назначен противощонституционно! Чужда страна ли, е Канада? О, не, за Кирил Петков и семейството
295
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срамувам се от тази позиция на Герджиков. Вярно, че е специалист по гражданско право и там волеизявлението е водещо, но гражданството е в сферата на публичното право. Сигурна съм, че професора го знае много добре.
294
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха-ха - дойдоха крадците на Радев, обрах парите/освен това което е предплатено/, и сега цяла Северна България ще гледа магистрала през крив макарон! - ... - Да-а, очаква се цяла Северна България да се юрне след две седмици да гласува "за" посочените по-горе!
293
11
 
22
 
! Отговори
съд преди 1 месец
Кирчо може да е мушеник и лъжец най много да мете улицата но отговорноста е на Фигуранта нарушител на Конституцията.
292
18
 
7
 
! Отговори
Юлиян Попов преди 1 месец
беше министър при Герб с английско и българско поданство.
291
16
 
8
 
! Отговори
Юлиян Попов преди 1 месец
беше министър при Герб с английско и българско поданство.