Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Актовете на ексминистъра биха могли да бъдат атакувани
336
Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Подлежи ли на наказателна отговорност Кирил Петков след решението на КС?

"Да предположим, че Кирил Петков подава своето волеизявление във формата, която го е направил на 21 април, и след 2 седмици канадската администрация го отписва като гражданин на Канада. Питам аз какво би станало, щеше ли да има проблем за Кирил Петков? Абсолютно не. Нека да кажем следното, говоря хипотетично - примерно, правилата на Канада са двуседмичен срок от заявяване на отказ. Канадската страна наруша собствените си правила и не го прави след 2 седмици, а го прави след 2 месеца. И какво ще се окаже? Че от нарушението на Канада, а последиците ще са за Кирил Петков", заяви бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чуждите действия.

"Определящ фактор е волеизявлението. И това е достатъчно, за да не му вменяваме вина в каквото и да било повече. Изглежда, че зависим от акт на друга държава, за да си уредим отношенията между българската държава и българските граждани. Това продължавам да не го разбирам. Известно е, че Конституционният съд не действа като пожарна команда, там нещата се случват спокойно и се проучват задълбочено", допълни проф. Герджиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му актовете на Петков биха могли да бъдат атакувани.

"Те могат да бъдат атакувани от този, който има правен интерес. Но актовете на Министерския съвет не могат, защото те се вземат с мнозинство. Теоретично актовете спрямо ББР също могат да бъдат атакувани. Нещата да се възстановят в предишна ситуация и новият кабинет да реши дали и до колко същите актовете да ги повтори, или не. Все по-рядка стока започна да става стабилността и предвидимостта", подчерта бившият служебен премиер.

И добави, че за него Кирил Петков не носи никаква отговорност, пък камо ли наказателна.

"На какво основание да се търси наказателна отговорност? Изобщо не виждам той да е пристъпил закон, за да му се търси такава отговорност. Президентът Радев да изследва дали подадената декларация от Кирил Петков отговаря на истината или не. Той не е разследващ орган. "Импийчмънт на президента" звучи ефектно", поясни Огнян Герджиков.

Той припомни, че Лозан Панов все пак е в предизборна кампания.

"Той използва всякакви възможности, за да трупа дивиденти за сметка на своите опоненти. Това са неща, които са разбираеми, които на мен не ми харесват. Има медии, които внушават тежка вина и на президента, и на Кирил Петков. Други разсъждават по-различно. Хората обичат да състрадават този, който е нападнат, особено ако усещат, че това не е коректно", каза той.

И е категоричен, че не може непрекъснато да се променят законите.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
20
 
! Отговори
И ти ли бе Огняне ?! преди 2 години
Никога не е късно да станеш за резил - такъв е и примерът с Огнян Герджиков ! Извикан горкият от бившия си шеф, нарушителят на клетвата си за президент Румен Радев да застане като Матросов на амбразурата .
203
4
 
17
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Вървим ли към "светла национална катастрофа" ? ДА ! Начело с международните измамници Киро Харварда и Кокорчо , и Фигуранта !!! Много зле е постоянната цензура на негативните за Фигуранта постове !!!! Настройвате суверена отрицателно, другаре ! Няма да го спасите така от "народната любов" !!!
202
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков с тези твои предположения мога да кажа, че не си никакъв юрист. И аз предполагах, че разводът с жена ми ще е до месец но продължи повече от година нищо, че съм писал искова молба. То не беше първа истанция, втора истанция и още не съм се развел и се водя женен докато съдът не се произнесе. То не става толкова лесно, дори и да се откажеш от гражданство.
201
7
 
6
 
! Отговори
А имаме ли? преди 2 години
А извинете да питам, имаме ли Европейски депутати с двойно гражданство или с половинки с чуждо гражданство и "преплитане" на интереси? Нямахме ли една две евро депутатки с чужди фамилии? И как така с чужда фамилия, тоест съпруга на чужд гражданин, и евентуално с двойно гражданство ще представлява българските интереси в европейския парламент? Разни дами с двойни интереси пък с никакви познания в областите за които отговарят ли се сещам ???!
200
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава да премахнем законите,конституцията и държавността,защото на лицето "Х" за момента не са изгодни.Продажници.Лъжци.
199
4
 
16
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
Айде като сме почнали да предполагаме, да предположим и следното: "Канадската страна по някаква причина РЕШАВА ДА ОТКАЖЕ ДА ОТПИШЕ КИРЧО И ТОЙ ОСТАВА КАНАДСКИ ГРАЖДАНИН!" Какво правим тогава? Законите и Конституцията на една страна НЕ СА НАПИСАНИ, ЗА ДА СЕ ПРЕДПОЛАГАТ, А ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ! Президентът и един от министрите НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА, един биш премиер ЗАЩИТАВА ЯРОСТНО ТЯХНОТО НАРУШЕНИЕ, а един чалгар пееше навремето: "НА ЗАКОНА МАМАТА ЕБ.Л СЪМ!" Ей, затова България Е НА ТОВА ДЕРЕЖДЕ!
198
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва да става ясно кой му е дал този глупав съвет да наруши Конституцията.
197
2
 
15
 
! Отговори
Хей преди 2 години
Петков е станал гражданин на Канада и таке е свързъл съдбата си с тази държава. Канада не е чужда за него страна.
196
3
 
21
 
! Отговори
Хей преди 2 години
Предполагам, че най - вероятно Герджиков е дал лош съвет на Петков и така е забъркал тая каша.
195
4
 
24
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Жалко Герджиков , специалистите от КС го казаха , но ти си знаеш своето! След като има нарушение на Конституцията и от президента , значи и двамата да се откажат от участие в изборите! Но комунист срам има ли , той и земята ще преобърне , само и само да стане неговото! Сигурно и ти мислиш че КС е на Борисов?
194
5
 
23
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Айде палячото Кирчо да си взима под мишка Кокорчо и да търсят друго шарлатанско представление.
193
6
 
18
 
! Отговори
импийчмънт и вън! преди 2 години
Радев често пренебрегва закона, но обича да се крие зад него когато му е удобно. Действията му си противоречят като действията на лека жена.
192
4
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Огнян Герджиков си е стар комунист, нормално е да защитава Фигуранта и фигурантчетата му. А колко е компетентен си личи по това че го уволниха и изгониха като председател на НС, заради системното нарушаване на правилата
191
4
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Гержика Президент :)))
190
19
 
7
 
! Отговори
WTF??? преди 2 години
***, елементарно е. Кирил Петков категорично се е отказал от канадско гражданство. Колко ще го мота някоя канадска Калинка няма никакво значение. Да не говорим, че самото правило е уникална тъпотия. Хората пътуват, женят се за чужденци(ки), защо да не се допускат хора с двойно гражданство?????
189
24
 
4
 
! Отговори
Ганьооо! преди 2 години
Кирил Петков се отказва от канадско гражданство, за да направи *** европеец и да помогне на България. *** вместо да му целуне ръка и да каже: "Благодаря!" веднага почва да псува и да завижда. Гнус ме е от ***!!!
188
5
 
23
 
! Отговори
Герджиков е юрист преди 2 години
И много добре знае какво е направил тоя....ПРЕСТЪПЛЕНИИИИЕЕЕЕЕ..... СЪЗНАТЕЛНО И УМИШЛЕНО ПРИ ТОВА.
187
5
 
20
 
! Отговори
Ехооо...айларипиии.. преди 2 години
Стига сте лъгали и мазали...това не ПОЧТЕНО...ВРЕМЕ е за промяна...бегом марш от където сте дошли/Канада/ и повече да не ви виждаме в България!Ай сиктер беЦЪРВУЛИ!!!
186
4
 
21
 
! Отговори
Де е Канадааа...? преди 2 години
Те там е ...и Кирето е от там...амаМНОГО ЛЪЖЕ завалията...
185
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сега с кво се занимава освен да брани Киро Ментата?Май, се гласи за следващ служебен премиер!