Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина

Никой не можел да задължи работник да се ваксинира
161
Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Още по темата

Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, уточни той.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор  - ваксиниране, тестване, преболедуване, и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", посочи Донев.

Той обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск.
"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", уточни той.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", добави той.

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари от излишъка   в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи", обеща той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ваксиниГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари