Проф. Денков: Съвременните будители са важни

Служебният министър на образованието произнесе слово в БАН
1 ное 2021 14:48, Нели Христова
32
Проф. Денков: Съвременните будители са важни
Снимка: БГНЕС

Лидерите се раждат в трудни времена. На днешния ден ще видим много хора, които призовават към агресия, разбиват офиси. Но в историята няма да останат такива хора. В историята ще остане Стамболов, а не този, който го е пресрещнал. Съвременните будители са важни, защото да имаш знанието не е достатъчно. Това знание трябва да стигне до хората. Изключително важно е в днешно време хората на науката, изкуството и духа да бъдат обединени, защото имаме нужда от стабилни водачи. Ние трябва да работим заедно с тях, защото без тях ние няма да успеем да изпълним нашата мисия. Затова трябва да бъдем заедно във всяко едно начинание. Това заяви пред учени в БАН министърът на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Денков изнесе своето празнично слово по случай 1 ноември – Деня на народните будители – в БАН. На събитието присъстваха изявени учени от Съюза на учените в България. Празнично слово произнесе също така доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направлението "Културно-историческо наследство и национална идентичност". Академично слово на тема "Жените в науката" пък представи проф. Румяна Прешленова - директор на Института за балканистика с Център по тракология на БАН.

Проф. Прешленова започна словото си с отбелязването на факта, че жените в науката са двойно благословени – от една страна те даряват живот, от друга страна и знания. Ученият подчерта, че векове наред жените са били държани далеч от властта и научните среди, с изключение на тези със синя кръв – например Екатерина Велика, Мария Стюарт, Катерина де Медичи. Тя изтъкна още, че в хилядолетната история на науката, жените винаги са имали морален авторитет. Те са се изявявали в литературата, изобразителното изкуство и музиката.

„Модерната епоха е белязана от няколко важни прелома, без които съвременното общество би било немислимо. Сред тях особено значение имат масовизирането на образованието, превръщането на науката от строго елитарно в по-широко достъпно поле за изява и борбата на жените за равноправие. И трите имат за цел утвърждаване на общочовешки ценности, сред които основополагащо значение има личността“, каза професорът.

По думите й в края на 19-и и началото на 20-и век се създават редица организации, борещи се за равни права. За първи път през 1922 г. е заявена решимостта на жените да участват в политиката. Беше спомената ролята на проф. Елизабета Карамихайлова – първата жена професор физик, основател на катедрата по атомна физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Прешленова направи историческа ретроспекция и отбеляза, че през Възраждането е имало жени и в хайдушкото движение. Тя спомена също така за основаването на десетки девически училища през 40-те години на XX век, чиито възпитанички най-често ставали учителки или интелектуалки. Историческа е годината 1918 г., през която в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е назначена първата жена преподавател – Теодора Райкова. Тя е станала асистентка на баща си – проф. Пенчо Райков.

Ученият обърна внимание на европейските документи, които защитават правата на жените на международно ниво. Сред тях е Хартата за основните права на гражданите на ЕС от 2000 г. – в нея равенството на жените и мъжете е гарантирано във всички области. Този документ е доразвит с Резолюцията на Европейския парламент от 2007 г.

По време на тържественото събрание се състоя церемония по връчването на наградите на Съюза на учените в България. Отличията за значими научни постижения в докторски дисертации - учени до 35 години, и за високи научни постижения за 2021 г. обяви председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Дааа, важни са. Само че много от тях дори не могат да пишат грамотно.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живеят Чалгарските будители - Радо Шишарката, Милко Калайджиев, Володя Стоянов, Митко Пайнера, Мишо Шамара и Ицо Комара! Слава на царство Чалгария!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков не го ли "направиха" академик? Той поне си разбра ползата от служебния кабинет..
17
3
 
4
 
! Отговори
Гербджипков преди 2 години
Аз съм най-големият будител! Сега отивам в Банкя да хвана за шлифера началника ми Тиквоний.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е педофuл и се опитва да залъгва вашите деца с разни там близалки.
15
0
 
9
 
! Отговори
За Будителите преди 2 години
Всички Вие, които пишете тук сте по своемо Будители, защото искате да изразите мнението си, недоволството си, желанието си към добро. Всеки, който иска да се оправи положението на хората и използва словото за тази цел е своево рода будител.
14
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 2 години
Днешните будители да лъже такива. Проблемът е как да разпознаем истинските будители.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега има дилъри около школата, за будителите не е останала свободна територия
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, де! Ама ти затвори училищата. Много е да се посреща този ден при затворени училища.
11
3
 
4
 
! Отговори
? преди 2 години
Защо няма съвременни будители?За 100години нито един?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
съвременните БУДАЛи са важни...
9
0
 
2
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
От няколко дни проф. Николай Денков е академик (редовен член на БАН). С други думи, посетил е празничното честване на Деня на народните будители не само в качеството си на министър на образованието и науката.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременните будители спят. Спи и народът вече 32 години. Спи и сънува европейски просперитет и евтина зелена сделка.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най голямите будителки си остават Тризначките!
6
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 години
когато Америка срещу България дава парите, задължително иска да им и легло за ор гии..., така се отчита дейността. Колко души са покварили и видеата са част от доказателствата! нпо финансирането от чужбина трябва да се забрани!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременни будители са Възраждане и Атака
4
0
 
5
 
! Отговори
хааа преди 2 години
"Жените в науката" -жените в армията... АЛОУ, КАЖЕТЕ 1 ЗАСЛУЖИЛА ЖЕНА В ТЕЗИ ОБЛАСТИ БЕ? ВСИЧКИТЕ БГ ПОСТИЖЕНИЯ СА ОТ МЪЖЕ. АЙ МИНУСИ СЕГА ЖЕНОРЯТА...РЕАЛНОСТТА!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев будител ли е или подбудител?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес, тая боксова круша го направиха академик миналата седмица за награда по повод ковид истерията.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременните фашисти също са важни.