Проф. Денков: Съвременните будители са важни

Служебният министър на образованието произнесе слово в БАН
1 ное 2021 14:48, Нели Христова
32
Проф. Денков: Съвременните будители са важни
Снимка: БГНЕС

Лидерите се раждат в трудни времена. На днешния ден ще видим много хора, които призовават към агресия, разбиват офиси. Но в историята няма да останат такива хора. В историята ще остане Стамболов, а не този, който го е пресрещнал. Съвременните будители са важни, защото да имаш знанието не е достатъчно. Това знание трябва да стигне до хората. Изключително важно е в днешно време хората на науката, изкуството и духа да бъдат обединени, защото имаме нужда от стабилни водачи. Ние трябва да работим заедно с тях, защото без тях ние няма да успеем да изпълним нашата мисия. Затова трябва да бъдем заедно във всяко едно начинание. Това заяви пред учени в БАН министърът на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Денков изнесе своето празнично слово по случай 1 ноември – Деня на народните будители – в БАН. На събитието присъстваха изявени учени от Съюза на учените в България. Празнично слово произнесе също така доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на БАН в направлението "Културно-историческо наследство и национална идентичност". Академично слово на тема "Жените в науката" пък представи проф. Румяна Прешленова - директор на Института за балканистика с Център по тракология на БАН.

Проф. Прешленова започна словото си с отбелязването на факта, че жените в науката са двойно благословени – от една страна те даряват живот, от друга страна и знания. Ученият подчерта, че векове наред жените са били държани далеч от властта и научните среди, с изключение на тези със синя кръв – например Екатерина Велика, Мария Стюарт, Катерина де Медичи. Тя изтъкна още, че в хилядолетната история на науката, жените винаги са имали морален авторитет. Те са се изявявали в литературата, изобразителното изкуство и музиката.

„Модерната епоха е белязана от няколко важни прелома, без които съвременното общество би било немислимо. Сред тях особено значение имат масовизирането на образованието, превръщането на науката от строго елитарно в по-широко достъпно поле за изява и борбата на жените за равноправие. И трите имат за цел утвърждаване на общочовешки ценности, сред които основополагащо значение има личността“, каза професорът.

По думите й в края на 19-и и началото на 20-и век се създават редица организации, борещи се за равни права. За първи път през 1922 г. е заявена решимостта на жените да участват в политиката. Беше спомената ролята на проф. Елизабета Карамихайлова – първата жена професор физик, основател на катедрата по атомна физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Прешленова направи историческа ретроспекция и отбеляза, че през Възраждането е имало жени и в хайдушкото движение. Тя спомена също така за основаването на десетки девически училища през 40-те години на XX век, чиито възпитанички най-често ставали учителки или интелектуалки. Историческа е годината 1918 г., през която в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е назначена първата жена преподавател – Теодора Райкова. Тя е станала асистентка на баща си – проф. Пенчо Райков.

Ученият обърна внимание на европейските документи, които защитават правата на жените на международно ниво. Сред тях е Хартата за основните права на гражданите на ЕС от 2000 г. – в нея равенството на жените и мъжете е гарантирано във всички области. Този документ е доразвит с Резолюцията на Европейския парламент от 2007 г.

По време на тържественото събрание се състоя церемония по връчването на наградите на Съюза на учените в България. Отличията за значими научни постижения в докторски дисертации - учени до 35 години, и за високи научни постижения за 2021 г. обяви председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29 - За Парламента не знам, но в БАН тризначките ще са в свои води. Повечето "учЕни" в тази институция са на тяхното ниво.
26
0
 
0
 
! Отговори
Грешен ход на Денков преди 1 месец
"В този си вид БАН е вредна за науката" - имаше статия под такова заглавие в един от най-четените вестници, при това от автор професор. Министърът да им я беше прочел на глас на тези господа академици и професори, вместо да ги приветства със слово. Те не са народни будители, а чиновници на хранилка, кото над 80% от тях не вършат нищо.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно, какво стана с Тризначките? Няма ли да влизат и те в парламента?
24
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Дааа, важни са. Само че много от тях дори не могат да пишат грамотно.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да живеят Чалгарските будители - Радо Шишарката, Милко Калайджиев, Володя Стоянов, Митко Пайнера, Мишо Шамара и Ицо Комара! Слава на царство Чалгария!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков не го ли "направиха" академик? Той поне си разбра ползата от служебния кабинет..
21
3
 
4
 
! Отговори
Гербджипков преди 1 месец
Аз съм най-големият будител! Сега отивам в Банкя да хвана за шлифера началника ми Тиквоний.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е педофuл и се опитва да залъгва вашите деца с разни там близалки.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинските будители днес са антиваксърите! Те се опитват да събудят дълбоко заспалите.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти, Денков, не си един от тях! Продажник и фашист!!!! Слуга на мамона!
17
0
 
9
 
! Отговори
За Будителите преди 1 месец
Всички Вие, които пишете тук сте по своемо Будители, защото искате да изразите мнението си, недоволството си, желанието си към добро. Всеки, който иска да се оправи положението на хората и използва словото за тази цел е своево рода будител.
16
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 месец
Днешните будители да лъже такива. Проблемът е как да разпознаем истинските будители.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега има дилъри около школата, за будителите не е останала свободна територия
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, де! Ама ти затвори училищата. Много е да се посреща този ден при затворени училища.
13
3
 
4
 
! Отговори
? преди 1 месец
Защо няма съвременни будители?За 100години нито един?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съвременните БУДАЛи са важни...
11
0
 
2
 
! Отговори
Напомняне преди 1 месец
От няколко дни проф. Николай Денков е академик (редовен член на БАН). С други думи, посетил е празничното честване на Деня на народните будители не само в качеството си на министър на образованието и науката.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвременните будители спят. Спи и народът вече 32 години. Спи и сънува европейски просперитет и евтина зелена сделка.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най голямите будителки си остават Тризначките!
8
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 месец
когато Америка срещу България дава парите, задължително иска да им и легло за ор гии..., така се отчита дейността. Колко души са покварили и видеата са част от доказателствата! нпо финансирането от чужбина трябва да се забрани!