"Екзакта": БСП и ПП в люта битка за второто място на изборите

ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила
Обновена: 7 ное 2021 13:08 | 7 ное 2021 12:44, Елка Василева
262
"Екзакта": БСП и ПП в люта битка за второто място на изборите
Снимка: Екзакта

Към 5 ноември ГЕРБ има най-висока електорална тежест и запазва позицията си на първа политическа сила, много оспорвана е надпреварата за второто място - за него се конкурират "Продължаваме промяната"/ПП/ и БСП, показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Според данните ГЕРБ би получила 23,8 на сто на база твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да дадат гласа си. ГЕРБ разширява влиянието си сред хората на възраст между 30 и 60 години и сред жителите на градовете извън столицата.

Още по темата

Много оспорвана е надпреварата за второто място. За него се конкурират "Продължаваме промяната" /15,5 на сто/ и БСП /15 процента/. ПП има минимална преднина. Резултатите и на двете формации не се променят значимо в хода на кампанията. Предимството на ПП пред БСП е в потенциала на новата формация сред политически апатичните и сред колебаещите се избиратели. 25 на сто от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, заявяват готовност да подкрепят ПП през ноември. В столицата, електоратът на ПП надхвърля като дял електората на БСП.

"Екзакта" не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на КС. Анализаторите не изключват обаче решението да има някакво влияние върху част от потенциалния електорат на ПП.

Според социолозите БСП е постигнала мобилизация на електората си, каквато не е имала отдавна. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при съставяне на следваща управленска конфигурация. Партията няма особен ресурс, обаче, да разширява влиянието си до края на кампанията, отбелязват от "Екзакта". 44 на сто от избирателите на тази партия се страхуват от заразяване с COVID-19 в деня на вота, а една трета се притесняват от машинното гласуване, посочват анализаторите.

От началото на кампанията "Има такъв народ" губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН /12,5 на сто/ остава предпочитаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Все още ИТН има сериозен електорален дял и сред хората на възраст между 30 и 40 години, както и в малките населени места.

Освен между ПП и БСП, противоборство може да се очаква и между ДПС /9,5 на сто/ и ДБ /9,2 на сто/, като, при силна финална част на кампанията, всяка една от двете формации би могла да се доближи до групата на водещите партии. Анализаторите припомнят и че "Екзакта" на два поредни парламентарни вота регистрира много силна последна седмица за кампанията на ДБ.

По 90 на сто от гласувалите за ГЕРБ и за БСП на 11 юли декларират готовност да подкрепят тези две партии и на 14 ноември. ДПС разчитат на цели 97 на сто от избирателите си от юли, а ДБ - на малко над 80 процента. Една трета от бившите избиратели на ИТН сега декларират, че ще гласуват за ПП.

ИБГНИ към момента биха получили 3,5 процента на база твърдо решилите да гласуват и избралите за кого да дадат гласа си. В две поредни парламентарни кампании ИБГНИ успява да се пребори за място в парламента в самия край на надпреварата преди вота. Предстои да видим дали това ще се случи и сега, отбелязват анализаторите. "Възраждане" би получила 3 на сто, ВМРО - 2,5 на сто, сочат данните им.

От началото на кампанията "Екзакта" регистрира известен ръст на решилите да гласуват на изборите. 58 на сто завяват, че твърдо са решили да гласуват за президент и вече са направили своя избор. 57 процента пък твърдо са решили да гласуват на парламентарните избори и вече знаят за кого. Дяловете на твърдо решилите да гласуват, но колебаещи се кого да изберат и при двата вота, възлизат на по около 8-9 на сто. Тези дялове намаляват с 5-6 пункта в сравнение с изследването на "Екзакта" от началото на кампанията.

Електоралната активност на предстоящия вот, обаче, може да се окаже голяма неизвестна до самия изборен ден. Тя може да намалее чувствително, като причините затова са много и са от различно естество, отбелязват анализаторите. Те коментират, че интересът към кампанията не е особено висок. 45 на сто от анкетираните твърдят, че следят кампанията за парламентарния вот, а 47 процента се интересуват от кампанията за президентските избори. Над средния дял интересуващи се и от двете кампании са регистрирани сред хората на възраст над 50 години, сред столичаните, както и сред избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ДБ.

Делът на гласуващите със сигурност ще зависи и от това колко хора няма да отидат до урните поради страх от заразяване с COVID-19 в пика на четвъртата вълна у нас. Регистрира се ръст на масовите опасения от зараза в деня на вота. Към 5 ноември подобни страхове изпитват една трета от българите, докато в началото на кампанията една пета се страхуваха да не се заразят в деня на вота.

За последните седмици от "Екзакта" регистрират и лек ръст в дела на притесняващите се дали ще се справят с машинния вот - от 13 на 17 процента. Към 5 ноември най-висока е мобилизацията и за двата вида избори сред електоратите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС - сред по над 90 процента от избирателите на тези три партии.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нито БСП, нито ПП трябва да са на 2-ро място!!
218
0
 
1
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ ТИ РАДЕВ преди 4 седмици
..И ЗА 350-ЧОВЕКА -БЪЛГАРИ УМРЕЛИ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО!..РОТ ФРОН --СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!!!
217
0
 
1
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА РАДЕВ преди 4 седмици
... И СОБСТВЕНОТО СИ ПОГРЕБЕНИЕ , КАТО НАЦИЯ И НАРОД!
216
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 4 седмици
хаха...отчитат корпоративният,администрацията и платеният...нима на последните итн не бяха първи?...Народа ни реди...платените нямат шанс с манипулацията...ПП е първа и води с много...без телевизии...без водени под строй...без структори,без платени...така реши България!Промяната трябва да продължи...за да я има България!
215
0
 
1
 
! Отговори
Не със Слави и Тошко преди 4 седмици
Нещо ми подсказва, че Слави и сценаристите му и този път ще се опитат да провалят съставянето на правителство. Някой да е чул какво мислят да правят след изборите? Какво ще поискат за да подкрепят коалиционно правителство? Пълно мълчание. Как ви звучи една червена линия, която Тошко ще обяви след изборите: Няма да подкрепим ако .......(нещо неприемливо за ПП и ДБ). И като нищо пак няма да се състави правителство. Ако искате са има редовно правителство след изборите не гласувайте за ИТН.
214
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хайде хайде,то някой взел 1 вито место ,та се борим за 2 или 3 тото -:) Майтапчии! Изненада ще има пак при всички случаи!-:)) Така че,да не бързат Нито ГЕРБ нито разни политолози!-:)))
213
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко мачкай ги......явно на другарите им харесва
212
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
КАКВИ ЛЮТИ БИТКИ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?... ПО-ТЪПО ВНУШЕНИЕ НЕ СЪМ ЧЕЛ
211
6
 
2
 
! Отговори
С РАДЕФ В ЕВРАЗИЯ преди 4 седмици
ДОКАЗАЛИ СЕ КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ, ИЗМАМНИЦИ СЕ БОРЯТ ЗА ВТОРОТО МЯСТО, А ГДЕЙ СЛАФ В ЦЯЛАТА ТАЯ СХЕМА- ПАК НЯМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО- ЦЕЛТА БЪЛГАРИЯ ОТВЕДЕНА ОТ РАДЕВ В ЕВРАЗИЯ.
210
2
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 4 седмици
Чакайте бре,то 1 вото още не е ясно за кой ще е,та почнахме да се "бъхтим" за 2 ро и 3 то? -:(( На манипулация ми мирише тук а?!
209
6
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 4 седмици
Само в държава като България Кирчо-измамника може да бъде осъден за попълване на декларация с невярно съдържание, да наруши клетвата и конституцията и да бъде избран за премиер. Другаде: ".....Кире на кирия, следва подпис и печат. Вместо дансинга -килия.. "
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На какви добавки сте какво употребявате.
207
4
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 4 седмици
Явно матряла много лош щом е готов да гласува за кюлчака
206
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ти да видиш, вместо да лустрират всички комунисти и да забранят партията им, комунистите пак се борят за 2 ро място в сърцето на народа! за българите важи поговорката - каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Но сега са наред едвропейците да си го отнесат, но не и комунистите! Виж ти какво стана.
205
10
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
Най-важното е,че вече има възможност за избор и различни алтернативи,мафията ГЕРБ+ДПС не може да потиска другите партии!Иначе гласувайте както ви харесва-вече МОЖЕ!
204
11
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 седмици
А,няма проблем да приветстваме поредната "победа" на ГЕРБ,след която пак ще са далеч от власта!Чекмеджето вече е в абстиненция,скоро и в колапс.Дори и ДПС не може да им помогне-самите те се борят за оцеляване във властта.Естествено,Соколът пак ще намери начин да се присламчи,ама с ГЕРБ е свършено.
203
5
 
20
 
! Отговори
anonymous преди 4 седмици
Вчера в "Панорама" го видяхме Кирил Петков в цялата му "прелест"-безочлив,нагъл и самовлюбен.За постоянните му лъжи като че ли вече няма и смисъл да се споменава.Този наглец седмица преди изборите вече се самоназначи за министър-председател и говори за кабинет и министри.Нека най-накрая слепите да прогледнат,а глухите да чуят очевидната истина,че този "месия" ще е пореден далавераджия целящ да оглозга държавния кокал.
202
27
 
9
 
! Отговори
Бай Хъ преди 4 седмици
Тоя път правителство ще има! ПП + ИТН + БСП ще имат над 124 дупетати. При това и трите партии ще имат по около 40-42 дупетата. Равностойна тройна коалиция! Бокич, спукана ти е работата! И Бойкикев не мой те спаси!
201
8
 
23
 
! Отговори
Киро и Асен преди 4 седмици
Продължаваме разрухата- промяната
200
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цъкайте минуси, ще си говорим след изборите...