Откриха нарушения за милиони при ремонтите на пътища

Информацията оповести министър Виолета Комитова
Обновена: 9 ное 2021 14:14 | 9 ное 2021 14:13, Ерол Емилов
161
Откриха нарушения за милиони при ремонтите на пътища

Нарушения за милиони са открити при ремонтите на пътища от републиканската мрежа, заяви по време на брифинг регионалният министър Виолета Комитова.

Регионалното министерство е сключвало договори за поддръжката на пътните артерии в различни общини. Между тях се разпределя сумата от 400 милиона лева годишно за период от 5 години.

През годината обаче се възлагали и други ремонти и обществени поръчки, за да се стигне до дефицит. Те достигали до 1,5 млрд. лв. Подобна е била ситуацията и през 2018 г. и 2019 година. Тези допълнителни пари се дават на общините в края на годината с постановление от Министерски съвет.

От МРРБ са забелязали и друго нарушение. Ремонтите са вписани като текущи, а не като основни, за да бъдат усвоени повече средства. Такива ремонти обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от предвиденото. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който показа снимки на отсечката Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия, предаде Нова тв.

„Ние продължихме да правим анализи и установихме следното. За ремонта на АМ „Тракия” в края на 2018 г. по нареждане на тогавашния министър Нанков е поискан доклад за състоянието на пътищата. По същия този доклад за отсечката е предвидено да се направи текущ ремонт, не основен. Сумата, предвидена за ремонта, е 207 млн. лв. Първоначално АПИ е предвидила 59 млн. лв. Вижда се, че сумата е завишена много. Знаете какво е състоянието на тази отсечка. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието основен ремонт е обърнато, а е извършен текущ ремонт”, обясни зам.-министърът.

Още по темата
В доклада, посочен от арх. Шишков, се казва, че 79 обекта са „пътища в лошо състояние”. За 13 от тях е имало проекти за основен ремонт.

„В 24 от обектите има 100% съвпадение на дължината на описаните пътища и по описаните в доклада. Само за тези обекти оскъпяването е 182 млн. лв. или 2,6 пъти. Ако тези пътища бяха направени като основен ремонт, имаше проект, щяха да имат гаранция и нямаше да са толкова скъпи. 76 от пътищата фигурират в т.нар текущи ремонти. Стойността за тяхното финансиране е 370 млн. лв. Ако тази сума я умножим по този коефициент – 2,6, тогава се получава 956 млн. лв. Цялата тази история между текущ и основен ремонт, която освен, че нарушава закона, накрая ни струва и по-скъпо”, посочи още зам.-минитърът.

„Имаме ситуация, в която се казва, че няма да изпълняваме проектите за основни ремонти. Готовите проекти ги хвърляме в коша, няма гаранция, няма разрешение за строеж, и се изпълняват действия под рубриката „текущ ремонт”. ДНСК няма сила да проверява при такъв случай. За всичко останало трябва разрешително за строеж, което подлежи на проверка”, обясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов и показа текущ ремонт от пътя Ихтиман – Белово.


161
Още от Общество
"Автомагистрали": Парите за "Хемус" няма да бъдат върнати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 3 седмици
Т.н. "милионите от "Хемус"----са като съкровището на Али Баба ....КОЕТО НИКОЙ НЕ ГО ВИЖДАЛ И ЧУВАЛ!.....ВСЯКА ФИРМА ВЗИМА ПАРИ АВАНСОВО , ЗА МАТЕРИАЛИ И ПОДГОТОВКА ЗА РАБОТА ---ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА ЛУД, ЗА ДА ВКАРВА ПАРИ В ДЪРЖАВНИ СТРОЕЖИ И ДЪРЖАВНИ ХАРЧОВЕ!!!!!
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДЪРТИТЕ ЛЪЖЦИ ОТ РАДЕВАТА ХУНТА СЕ СЪБРАХА И ИЗТРОПАХА ПОРЕДНАТА ЛЪЖА. СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪТИЩА В БГ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ЗАКОНА ЗА ПЪТИЩАТА, НА ПРАВИЛНИКА ЗА ЗАКОНА И НА НАРЕДБИ- А СЕГА ОТВОРЕТЕ НАРЕДБА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ТЕКУЩ РЕМОНТ НА ПЪТИЩАТА В БГ - RD- 022019-12.11.12, ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО И САМ ПРЕЦЕНИ БЕЗ ИЗРЕДЕНОТО В НАРЕДБАТА ДАЛИ ПЪТИЩАТА В БГ НЯМАШЕ ДА ЗАПРИЛИЧАТ НА ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ- ГНУСНИ ЛЪЖЦИ. ОТВОРИ ГУГЪЛ И ПРОЧЕТИ СЪОБЩЕНИЯТА НА ВСИЧКИ ОБЩИНИ ЗА РЕМОНТИ-ИЗВЪРШВАТ СЕ ОСНОВНИ И ТЕКУЩИ РЕМОНТИ
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Сатир - Бабет, разкажи как стана професор - ... - Лесно! Нали съм от сой и рода с АБПФК!
139
2
 
8
 
! Отговори
nilesev преди 3 седмици
Класически злобни физиомутри - Рашков(Чашков) и Комитова. Класика в жанра.
138
3
 
9
 
! Отговори
ака преди 3 седмици
бабата е напълно неразбираща а алкохолика и приглася според тях текущ ремонт е в пъти по скъп от основен ремонт срамни изказвания на некомпетентни хора и то по телевизията
137
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Милиони ли,за милиарди е крал Толупа.
136
6
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Гешев бил "избран" от Бойко! Какви ли не простотии ще прочетеш! Целият ВСС гласува, че това е най-подходящият човек , с изключения на Панов, Калпакчиев и още една! Ама да редуваш лъжи и внушения не е нещо ново за Радевите ***!
135
10
 
10
 
! Отговори
Даскала преди 3 седмици
Къде е тоя Гешев , дето Бойко си го избра?Мълчи , не чува , не вижда , явно ще придружава мутрата чак до пандиза!
134
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виждам, че платените болшевишки отреп ки драскащи тук им е спусната нава партенка (пардом Кутевка). Понеже главите им пълни с петолъчки не могат да измислят нищо смислено - цитират коментарите на обикновените хора, като отгоре слагат никнейм на някой свързан с ГЕРБ. Не "другари" това е мнението на мнозинството от българите - и това ви влудява ! Дерзайте червени кмери - само това ви остана !
133
3
 
13
 
! Отговори
П.К. инк. преди 3 седмици
Приказки, приказки, приказки... Без документи, без факти, без свидетели, без полиция, без прокуратура, без съд и присъда. Къде се намирате, всички вие, които само бръщолевите и нищо, абсолютно нищо не сте доказали??? Това е вашата предизборна шумотевица и агитация. И нищо друго.
132
0
 
3
 
! Отговори
Нечувано преди 3 седмици
НемоЗе да Бъди !!!
131
6
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 3 седмици
Бабет пак откри подпишкването, деменцията, безмислената злоба. Бабет, разкажи как стана професор.
130
7
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 3 седмици
С какъв тест фигуранта подбира само патологични лъжци за служебния кабинет? Тия индивиди са имунизирани срещу истината!
129
11
 
6
 
! Отговори
До 133 преди 3 седмици
Като махнат каскета тогава, мислете малко с тия глави не са само за равновесие
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съд и присъди кога? Инак всичко е кьорфишеци за изборите или сте се разбрали и разигравате театър.
127
9
 
13
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
След изборите ше разберем колко са крали служебните бандити :)))
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напишете и името на фирмите ;)
125
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Дърта ама се озърта :)))
124
13
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 седмици
Тиквата е крал безобразно!!!!
123
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ги откриват тия нарушения преди изборите, накрая пак ще се окаже че са открили само на баба си килотите.