Откриха нарушения за милиони при ремонтите на пътища

Информацията оповести министър Виолета Комитова
Обновена: 9 ное 2021 14:14 | 9 ное 2021 14:13,
161
Откриха нарушения за милиони при ремонтите на пътища

Нарушения за милиони са открити при ремонтите на пътища от републиканската мрежа, заяви по време на брифинг регионалният министър Виолета Комитова.

Регионалното министерство е сключвало договори за поддръжката на пътните артерии в различни общини. Между тях се разпределя сумата от 400 милиона лева годишно за период от 5 години.

През годината обаче се възлагали и други ремонти и обществени поръчки, за да се стигне до дефицит. Те достигали до 1,5 млрд. лв. Подобна е била ситуацията и през 2018 г. и 2019 година. Тези допълнителни пари се дават на общините в края на годината с постановление от Министерски съвет.

От МРРБ са забелязали и друго нарушение. Ремонтите са вписани като текущи, а не като основни, за да бъдат усвоени повече средства. Такива ремонти обаче или не се осъществявали, или се правели по-евтино от предвиденото. Пример беше даден от зам.-министър Иван Шишков, който показа снимки на отсечката Самоков – Ихтиман, както и на път край Камчия, предаде Нова тв.

„Ние продължихме да правим анализи и установихме следното. За ремонта на АМ „Тракия” в края на 2018 г. по нареждане на тогавашния министър Нанков е поискан доклад за състоянието на пътищата. По същия този доклад за отсечката е предвидено да се направи текущ ремонт, не основен. Сумата, предвидена за ремонта, е 207 млн. лв. Първоначално АПИ е предвидила 59 млн. лв. Вижда се, че сумата е завишена много. Знаете какво е състоянието на тази отсечка. Ровейки се в цялата тази история, се вижда, че понятието основен ремонт е обърнато, а е извършен текущ ремонт”, обясни зам.-министърът.

Още по темата
В доклада, посочен от арх. Шишков, се казва, че 79 обекта са „пътища в лошо състояние”. За 13 от тях е имало проекти за основен ремонт.

„В 24 от обектите има 100% съвпадение на дължината на описаните пътища и по описаните в доклада. Само за тези обекти оскъпяването е 182 млн. лв. или 2,6 пъти. Ако тези пътища бяха направени като основен ремонт, имаше проект, щяха да имат гаранция и нямаше да са толкова скъпи. 76 от пътищата фигурират в т.нар текущи ремонти. Стойността за тяхното финансиране е 370 млн. лв. Ако тази сума я умножим по този коефициент – 2,6, тогава се получава 956 млн. лв. Цялата тази история между текущ и основен ремонт, която освен, че нарушава закона, накрая ни струва и по-скъпо”, посочи още зам.-минитърът.

„Имаме ситуация, в която се казва, че няма да изпълняваме проектите за основни ремонти. Готовите проекти ги хвърляме в коша, няма гаранция, няма разрешение за строеж, и се изпълняват действия под рубриката „текущ ремонт”. ДНСК няма сила да проверява при такъв случай. За всичко останало трябва разрешително за строеж, което подлежи на проверка”, обясни шефът на ДНСК арх. Влади Калинов и показа текущ ремонт от пътя Ихтиман – Белово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
11
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
Дорде Баце е първи в изборите и с най-голям шанс за властта, ний сме с него. Той е мъжко момче, истински братиньо с който се разбираме с две приказки.
109
6
 
18
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Само около някакво "крадене " се въртят служебните "узурпатори", а не са доказали кражба и за пет лева! На новите избори през пролетта залагам, че пак ще се въртят около същите партенки! Една Мата Хари им остана! Даже и Кирето спря да цикли на язовирчето ,което сам източи.
108
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какооо! По 30-40 години не бяха пипани пътища и съораженият апо тях. Направииха се доста и доста се ремонтираха. Не ми говорете за "ремонт на ремонта". Щото се сещам за Ст.Загора - Чирпан и София- Горна Диканя. На Станишев и Гагаузов издънките никой не може да ги мине. Щрабах какъв ремонт направиха на Видин - Враца при Тройната. Още първата година се спука по осевата. За влакчето на Инди преди Краводер не говорим. Вижте сега София-Петрохан!!!! Пак Щрабах, но при"крадливите"!!! "Слънце"!
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега понеже сме най-добри в това да изядем солта, после тоягите и накрая и да ни опнат, пак така ще стане. Вместо да довършат започнатото, и като се завършат от тук нататък да има по сериозен контрол, тия само брифинги дават. А аз какво виждам, много пътища започнати и зарязани лятото до средата поради неплащане, подръжка нулева, на Тракия от лятото висят криви мантинели. Да ама материалите скочиха с 50-100% минимум, демек на пролет ще платим всичко на още по дебели цени. Ами да ви е честито....
106
12
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Той и тиквата щеше да вкарва затвора крадците от тройната коалиция, но като видя че няма да стане, реши да прави като тях. Обаче излезе малко по умен, вместо да краде 90%, реши да се ограничи на 70 и народа пък взе че остана доволен и на това, и затова сега го крепи на първо място все още.
105
4
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Аз отдавна вече не им вярвам предизборно на червените другари. Накрая след изборите ще излезе че не били компютри ами компоти и не били откраднати ами сварени на ракия и изпити от Рашков и компания.
104
3
 
14
 
! Отговори
До кога така преди 2 години
Абе Калинов, ти защоне спря Златен век в Лозенец, или по точно го спря, ама съда отсъди друго нали. Ясно е какъв експерт си и защо Руменчо те назначи на този пост. За да се включиш в пропагандата. Ами или издавай актове или завеждай преписки към прокуратурата. Ама то с брифингчета е по лесно, другите неща падат в съда нали ?
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво му е на пътя Самоков Ихтиман? Имаше страхотни дупки в усойните места. Сега ги няма.
102
11
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А на Тиквата дъщеря му копа картофи у Банкя... има много пачки и кюлчета злато :)))
101
8
 
7
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
А тая знае ли как се пълни чекмедже? Да не си мисли че ей така от въздуха ще дойдат пачките и кюлчетата. Обаче ше осъди на баба си кюлотите, щот всичко е законно. Кат са толкоз отворени нека да променят закона, ама няма да го направят щот и те имат чекмеджета за пълнене.
100
14
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата защо е още на свобода :)))
99
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая очиларка дъщеря еи е в листата на ПП.
98
7
 
16
 
! Отговори
аиде стига бе преди 2 години
Толкова сте ми прозрачни с Рашков, че вече няма накъде. Защо спретвате брифингчето тази седмица, защо не го направите другат след изборите ? Това е риторичен въпрос разбира се. Абе вие комунистите, още ли си мислите ,че става само с пропаганда и народа *** да ви слуша глупостите и да ви вярва как го водите към светлото бъдеще. Нямах намерение да гласувам, ама сега ще отида да гласувам срещу вас, че ми умръзнахте с вашите глупости от 1944 г.
97
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре се навършват 32 години от началото на "демокрацията" в милата ни татковина. Крадоха и червени, и сини, и жълти, и пембени. Всички които ни управляваха - крадоха. Считам ГЕРБ за безспорни лидери.
96
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за Боко, защото виждам, че когато той "крадеше" имаше пари за всичко, като дойдоха тези и спряха кражбите всичко спря и няма пари и се теглят заеми. Нещо реалността на съвпада с това което се случва. Не вярвайте на медии!
95
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно ни лъжат как спирали кражби, а вече 2ри заем теглят. 8 милярда бил крал Боко всяка година, ами сега трябваше да сме на 4 милярда на плюс, защо теглите заеми?
94
3
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тия явно са напеавили съдебнат реформа без ДБ да разбере и в държават вече се съди по брифинги от министри, а не в от съда в съдебна зала. Яко е да раздаваш присъди по телевизията, и аз искам тогава да стана министър , че имам един съсед с който не се разбирам и така ще го осъдя на минутета. Все ще намеря нещо за него, а ако не мога ще измисля нещо, ще питам КОмитова как става, тя явно е добра в това :)
93
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вийте герберасти :)))) Скоро и каскета като замине тогава ще получите и доказателствата които така чакате и питате за тях. Разбирам че степрости и не ви се сърдя!
92
1
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Не използвай същият ник като мен, все едно съм писал повече от веднъж мнение, *** такъв
91
0
 
1
 
! Отговори
Малее преди 2 години
колко сме много и колко сме силни и колко магистрали можеме да построимеее