BBC за Василев и Петков: Ключовата съставка е харизмата

Балканите сега гледат как ще се развие политическата ситуация у нас
17 ное 2021 10:55, Нели Христова
288
BBC за Василев и Петков: Ключовата съставка е харизмата
Снимка: БГНЕС

"Те са двама образовани в САЩ предприемачи с тъмносин автобус. Политическата им партия съществува едва от септември, но те превзеха България с щурм.  Наречени "Харвардите" заради мястото, където са учили за магистърска степени, Кирил Петков, 41 г., и 44-годишният Асен Василев сега са на върха на властта на платформа за нулева корупция, в страна, която се смята за една от най-корумпираните в ЕС", пише Ник Торп в материал за BBC, коменитращ "Продължаваме промяната" - партията, която спечели изборите у нас.

Те вече бяха популярни обществени личности, преди да създадат своята партия "Продължаваме промяната" на 19 септември. Двамата бяха министри на икономиката и финансите в служебното правителство, което управлява България от май.

Сега те имат задачата да се коалират с други две протестни партии и старите социалисти. Няма да е лесно, но българите са уморени от близо 18 месеца политически сътресения и копнеят за стабилно управление.

Харизмата като ключова съставка

Политиката в България днес е разкъсана между нови партии, като тази на Петков и Василев, и старата гвардия, опетнена от корупция, които се блъскат помежду си, за да ръководят страната. Гласуването в неделя беше третото за тази година.

Първата от партиите от нов стил се появи на последните избори през юли, водена от тв звездата Слави Трифонов, но не успя да състави правителство. Сега тази част от електората, която иска промяна, е поверила тази задача на "Харвардите".

"Ключовата съставка за мен е харизмата", каза консултантът по борба с корупцията Филип Гунев пред BBC. "Кирил Петков вероятно дори не е знаел, че я има. Това е почти като  при любовта - мистериозна съставка, която не можете да определите точно."

Една слабост на предишни протестни партии в България е, че те бяха доминирани от десни либерали от София.

Това, което Кирил Петков донесе в надпреварата, твърди Гунев, е способността да говори на обикновените българи с популистко, ляво послание и да се измъкне от либералната кутия. "Той и неговият приятел Асен Василев повтаряха едно и също послание отново и отново по време на кампанията. Ще преразпределим парите, които лошите са откраднали от вас досега."

Когато бяха част от правителството миналия май, те разкриха, че водеща банка е изсмуквала пари, предназначени за малки и средни компании, на няколко големи фирми.

Основният им съперник Бойко Борисов, бивш бодигард и пожарникар, който управлява България с дясноцентристката си партия ГЕРБ през по-голямата част от последните 12 години, се описа като простак, който се застъпва за други глупаци.

Унгарците очакват възхода на "Харвардите"

Българите гласуваха за промяна, а изборът им се следи отблизо в целия регион.

Друг популистки "простак", унгарският премиер Виктор Орбан, обича да изтъква селския си произход и страстта си към печено свинско.

На изборите през април следващата година той ще се изправи срещу опозиционния претендент Питър Марки-Зай, маркетинг специалист, който е работил в Канада и САЩ.

Петер Марки-Зай се очертава като първия сериозен съперник от опозицията в Унгария от 2006 г. насам.

Кирил Петков се завръща в България през 2007 г. Неговата компания ProViotics използва щам бактерии, извлечени от кокичета в своите здравословни добавки, които се продават по целия свят. Неговата канадска съпруга Линда държи луксозно веган кафене Amelie Sweet Shop в центъра на София. Скорошна публикация на страницата на магазина във Facebook гласи: "Обсебена съм от тези малки мъфини със сирене без глутен!"

Мечта за "българския лъв"

Работата по съставянето на правителство вече е започнала.

"Няма да е лесно, но започнаха на правилното място - със съдебната реформа", каза пред BBC консултантът по връзки с обществеността и рекламата Радослав Бимбалов. "Те обещаха да отстранят главния прокурор. Може би тяхното правителство няма да оцелее повече от седем или осем месеца, но това ще бъде достатъчно време, за да убеди обществеността, че те са готови да работят."

Петков, който изглежда ще бъде следващият премиер на България, наскоро каза пред интервюиращ, че мечтата му е да прочете изследване  след 10 години: "Няма да говорим за азиатските тигри или ирландския тигър, а за българския лъв".

Но българите може да не са готови да чакат толкова дълго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Радев са взели надменната харизма без покритие, ето вчера Герджика се яви лично в студиото на БТВ, отговаря на въпроси, дебатира, а Радев пратил един дърт комунист и Галева не да агитират за него, просто да наплюят Герджика. Доста жалко и долно, абсолютното дъно в българската политика евър.
199
6
 
32
 
! Отговори
ХХ век преди 2 години
Егати харизмата. Единия е нарушител на Конституция и Закони с каучукова усмивка, другия е ококорен обратен - обвиняем за кражба на интелектуална собственост + *** му - културист на Черепа известен с данъчна измама за 1.5 милиона лева.
198
0
 
16
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Детектор на лъжата за високите държавни позиции. Повечето от хората лъжат, но те са от сорта =Харесвам роклятата ти=. Но има и друга категория хора, които на ден казват по една-две големи лъжи, за да се промотират, да наранят, или да предпазят някого. За тях Джон Ларсън изобрети полиграфа. През годините се оказа, че много изпечени мошеници лесно го "минават метър". Нови изобретения с компютърна апаратура дават вече добри резултати. За наш кирчо и асенчо - задължително на компютърен полиграф.
197
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков с брутална разправа със служители на МВР - обезглави цяло районно заради победата на ГЕРБ в Костинброд
196
2
 
35
 
! Отговори
Маринов преди 2 години
Боже, мой! Каква харизма! Знаете ли значението на думата харизма?! Тези двамата са в страхотна комбина на невменяеми, сугестирани субекти, които ни смятат за некомпетентни, за хора със забавено мислене! Те живеят със самочувствието, че са каймака на обществото! Хора, българи, не им вярвайте! Това са поредните откачалки, които ще ни излязат много скъпо..... Колко *** е българският гражданин, нямам думи!
195
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква работа имат Военно-Въздушните Сили (ВВС) да се бъркат в политиката?
194
2
 
29
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Новите юпита на Царя,само че без Царя!Братя, гледайте "Вражалец" и мислете за двамата мошеника...ААА, да не забравяме и онзи дето напусна "Шалом" за да им стане съдружник в политиката-че къде без евреин в схемата.
193
0
 
20
 
! Отговори
Бялата Златка преди 2 години
Тези и харизма?Аз съм Харизмата!
192
1
 
24
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
Друг срина държавата, а тези ще я закопаят!
191
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
протежетата на чорапа са много харизматични!гласуваш за професора - искаш обединиение,то е ясно, че привържениците на чорапа искат сеира да не свършва.
190
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За разлика от останалите 80 процента българи, аз знам, че който и да ни управлява нищо съществено няма да се промени. Заради племето.
189
2
 
34
 
! Отговори
Абе до сега преди 2 години
всякакви премиери с тъмно минало сме имали, ама ни един дето да есгазил Конституцията пред очите на целия народ!
188
0
 
22
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Щом и Радо Бимбала се появи на сцената, лампите светнаха. Нищо чудно да се появят и другите прокопчовци, Любо Аламов, Гената и т.н. Какво да кажеш, победители хората, нека се радват. Само че става зле, когато смяташ себе си за гений, а другите за ***. Харизмата не е нещо удобно, защото може да те повлече там, дето ще си счупиш главата. Тъй че полека, искаме правителство, не манекенски изяви. И по-малка бла бла.
187
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите са враг номер едно за хората.
186
0
 
31
 
! Отговори
Киро Факиро преди 2 години
Този британски драскач усложливо е пропуснал да спомене за незначителното решение на КС. Едно е вярно: За света знаем от медиите, а те лъжат!
185
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Симеон, после Бойко, сега тия. Какво е общото? Харизмата.
184
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К-Л-О-У-Н-И!
183
4
 
30
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Трябва вече да започнем да мислим с какво ще заменим тия две ухилени физиономии до година-две(максимум) . Естествено, Борисов не е опция, той принадлежи на миналото.
182
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 199 "Бизнесът на Петков е...козметични продукти. Много силно казано "предприемач"!" Бизнесът на Петков с козметични продукти е западащ/губещ, и му е трябвал само колкото да си покрие истинския бизнес с разни мошенически заменки, който са въртяли заедно със баща му. Умирам от смях като чета какъв почтен бизнесмен бил, че даже и западен: чист далавераджия от балкански тип. В Харвард негова диплома няма и да намерите.
181
2
 
35
 
! Отговори
Ед преди 2 години
Тепърва ще им сърбаме попарата.