Политолози: Бъдещият кабинет няма да има дълъг живот

Очаква ни едно ляво-либерално правителство
17 ное 2021 22:30, Анисия Иванова
71

Румен Радев е искал да привлече националистическия вот с изказването си за "Родината на Мустафа Карадайъ", което възпалило етнически конфликт и напомнило на българските турци за Възродителния процес. Това смята политологът Цветанка Андреева.

"Когато Радев се бореше за свалянето на санкциите срещу Русия, тогава някак забравяше, че е НАТО-вски генерал. Изведнъж после влезе удобно в тази си роля. Днес пак е български генерал срещу турска държава. Това е долен национализъм, пропагандна и компроматна война, която надминава желанието за втори мандат", заяви Андреева пред "Денят ON AIR".

"Същото важеше за Бойко Борисов, когато беше министър-председател – ходеше да търси ръкуване с Доналд Тръмп, постоянно се хвалеше как го е потупвал", изтъкна от своя страна политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андреева контрира Киряков, че министър-председателите не се ползват със същия ранг като президентите, но според него е недопустимо премиерът да демонстрира близост с европейски или световен лидер.

Нито Канада, нито САЩ стоят зад "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, смята Киряков. Андреева обаче намира за тревожна връзката на "Продължаваме промяната" с Радев.

"И днес се питаме доколко президентът кадрува, доколко ще формира това коалиционно мнозинство, доколко другите партии са съгласни с подобна намеса на Румен Радев. Не сме слепи, видяхме как "Продължаваме промяната" се роди от президентската институция", посочи тя.

Според двамата политолози бъдещият кабинет няма да има дълъг живот.

По думите на Киряков президентът е длъжен да вземе участие в сформирането на правителство, тъй като бил обвиняван, че е стоял пасивно в миналите две Народни събрание.

"Ако има избирателна активност по-ниска от първия тур, гласовете ще бъдат намалено пропорционално и за двамата кандидати. Да не говорим, че ще има консолидация на вот антиГЕРБ, което ще помогне на Радев да спечели убедително балотажа", прогнозира той.

Според Андреева балотажът може да се превърне във възпроизводство на сблъсъка "ляво-дясно", който сякаш се позабрави у нас.

"Може би това е някакво връщане на нормалността. Да видим и в парламента дясна опозиция на ляво-центристко правителство – това са индикации, че вървим към оздравяване на политическия процес", отбеляза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Кокала преди 2 години
До САМО ЧЕРЕПИТЕ МОГАТБоко има лостове с които да дърпа конците на платените си административни машинки които правят тези золуми но ти *** тиковч не можеш да го разбереш.
40
1
 
2
 
! Отговори
Свобода или Смърт преди 2 години
Андреева ти забрави ли как подлогата Мустафа говореше с плам за родината си Тюркие. Не забравяй и милионите българи клани ограбени бити изнасилени от същите тези душмани.Не забравяй че краварите и те имат една Мустафа която сега не се чува вече жива ли е умряла ли е.Аферим машала андреева проста кратуно.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН и БСП, няма да позволят съдебна реформа, зависими са, възраждане ще гласуват каквото трябва, стига да им платят добре.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези на боб ли гадаят или на какво?
37
2
 
11
 
! Отговори
САМО ЧЕРЕПИТЕ МОГАТ преди 2 години
ГЕРБ Е ИЗЧАГЪРТАН- ЦЕНИ НА ХРАНИ И УСЛУГИ ХВЪРЧАТ НАГОРЕ, А ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО 4 ПЪТИ ПО ВИСОКО ОТ ЯНУАРИ- ТОВА ПОЛУЧИХМЕ ОТ ТИЯ ДЕТО ЧАГЪРТАХА ГЕРБ- НИЕ ОБИЧАМЕ ДА СМЕ ГЛАДНИ И ДЕЦАТА НИ ДА СТУДУВАТ. ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРЕПИ НЯМАТ МИЛОСТ ТЕ НОСЯТ ГЛАД, СТУД И СМЪРТ- ВСЕКИ ДЕН ОТ КОВИД УМИРАТ ПО 160/240 ЧОВЕКА- МЕРСИ ПАРТЬО ЛЮБИМА ЗА ЧЕРЕПИТЕ ЩО СЪЗДАДЕ ТИ!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На как Цецка мое й го подам за закуска, ако не иска.
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако гербавите са дясна опозиция,то бог да пази България! ГЕРБ е партия из род,за нея са важни,порциите,олигарсите,каскета,чекмеджета и бикините!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без да съм политолот е ясно, че тези ПП ще ни оправят дори и за по малко от 800 дни. На пролет април - май нови избори ни чакат.
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът прецака всички и всичко в България... От това сега... може да става, само по-зле, ако го преизбере пpocтолюдието.
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще направят куп поразии и ще се ометат от България. Повече от 3 месеца няма да "управляват"... Гаранция!
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Порчо ще потанцуват и ще изгорят като бенгалски огньове. Ще останат само едни ТОПКИ...
30
3
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Ох, големи глупости са наприказвали тия двамата. Единствената лява партия в това правителство ще е БСП - която знаем колко е лява :) Останалото кво да се коментира - бла-бла-бла
29
3
 
7
 
! Отговори
напролет нови преди 2 години
избори...
28
9
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Каквито са ни "политиците " , такива са ни и политолозите , но проблема е че им се дава трибуна да говорят ГЛУПОСТИ !! Политолозите би трябвало да са безпристрастни и обективни , а тази спокойно може да си татуира ГЕРБ на челото - толкова е елементарна и и личи !!
27
12
 
8
 
! Отговори
Да ама не :) преди 2 години
Екстра ще си е новия кабинет - ще си изкара мандата, кучетата си лаят, керванът си върви. Личи си че каката взима кинти от ГЕРБ или ДПС, другите май няма да и дадат
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. Няма ляво, няма дясно при президентския вот. Хвани единия - удари другия.
25
0
 
13
 
! Отговори
Винету преди 2 години
До 21. И на теб да ти кажа. От машинките стана измамата. Ама сега ги засичат и проверяват, ще има и комисия в парламента. Та, не бързай със злобните си плюнки, накрая да не ядеш банкянски суджук.
24
1
 
5
 
! Отговори
Боко преди 2 години
До Гошо...неумното. Разбрал е, разбрал е. От машинките е. Ама сега засичат квитанциите и ако излезе разминаването с машините да не стане така такива като теб да си гризат топките.
23
2
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
*** и политолозите, единият говори едно, другият точно обратното. Ами бъдете обективни бе, лиззачи, стига с тая пристрастност. Иначе, само за едно са прави - че този орел, рак и щука кабинет я изкара 2-3 месеца.
22
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Политолози и социолози ги видяхме колко могат.Тотално разминаване между прогнози и резултати на изборите.