Българи поканиха Румен Радев в "руския Крим"

Там щял да го очаква топъл и радушен прием
21 ное 2021 20:18, Нели Христова
67
Българи поканиха Румен Радев в "руския Крим"
Снимка: БГНЕС

Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и радушен прием. Това пишат от руското посолство в България на фейсбук страницата си.

"От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием". Този цитат на Абажар пред РИА Новости публикува амбасадата в София.

Повод за поканата са думите на Румен Радев при дебата с проф. Анастас Герджиков, на който Радев заяви, че "Крим в момента е руски". Радев също така изрази мнение, че санкциите в резултат на Крим не дават резултат.

"Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции. Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма", заяви Румен Радев на дебата в четвъртък.

Думите му предизвикаха дипломатическо напрежение между България и Украйна - в петък външното й министерство привика българския посланик Костадин Коджабашев, за да го порицае.

На българския дипломат е била предадена позицията на Киев относно“ некоректното и неприемливо изявление” на президента по отношение на Крим.

Подчертано е било, че думите на настоящия български държавен глава не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. От външното министерство на Украйна заявяват още, че очакват Румен Радев да коригира изказването си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Над Крим развявали се руско знаме-развява се.Това означава че е руски.Как определени индивиди ще си чертаят на картите-това няма значение.Важното е какво знаме се вее.
29
24
 
11
 
! Отговори
Centurion преди 2 години
33 Историческата истина е, че Крим е турски, местното население са мюсюлмани- татари, а радевата " истина" е всъщнот " русакия прочит на историята", жалка личност с 18% " избиратели" русофили...
28
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев само каза на глас една историческа истина!
27
29
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България за една нощ се превърна във враг за всички европейски страни граничещи с Русия. Дано Радев знае какво прави, но се съмнявам ...
26
30
 
18
 
! Отговори
Centurion преди 2 години
Това не е позиция на президент, а частно мнение на лицето радев, не ме ангажира по никакъв начин, защото да те " изберат" 18% от народа е СРАМОТА за позицията му, не съм гласувал на последните 4 избори, а това недоразумение го дундуркат само русофилите, които не са българи по принцип
25
21
 
15
 
! Отговори
помен преди 2 години
Поканен и останал за винаги.
24
7
 
37
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Абе кви съседи сте ни вие украинците бе !? И къв Крим е ваш , след като го стопанисват руснаците !? Мое да претендирате , че и двора на Дедо е ваш , ама ако дойдете да го стопанисвате , че ядете по една доза от Дедовия бустер.
23
18
 
26
 
! Отговори
Хммм,дааа преди 2 години
Започва закопаването на българите и България!Но това е типично за народ воден от емоциите си върши глупост след глупост!Скоро ще ви стане ясна цената любовта към братският славянки народ,но ще е късно!
22
13
 
11
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Преди 40 години в Полша сложиха слуга на Москва. И народа го свали от власт
21
35
 
19
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
До българин: РР е президент на 18% от българите. РР има слабост към СССР. РР цели президенска република ала Путин. Честито на всички българи за новия президент и неговата партия. Честито и на студентите които толкова бяхя 'бити'. Сега целата власт е в РР. Сега протестерите нямат право да реват!
20
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадната проруската пропаганда другарю 21 си я изработи Радев ката се наведе на Путин и се хвана за палците. Путин много ги обича тия пози и добре плаща. И ЕС и НАТО ще са прави да попитат какво дирим при тях.
19
14
 
39
 
! Отговори
????? преди 2 години
Герджиков го притисна гадно с въпроса си.Полезен ход нямаше ,освен истината,а тя е,че в момента Крим е Руски.Не е излъгал.
18
10
 
29
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Грях такъв да сторя няма как да стане ....на брат си гръб да обърна ....не, благодаря ! Няма сопа която да избие от сърцето на Българина ......Русия ...(и.з. Капитан Петко Войвода)
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Виетнам едва ли. Там хората са капиталисти и се развиват бързо.Но Ким може да си го прибере ако иска.
16
17
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
Бе стига с тая руска пропаганда бе!!! Румен Радев е президент на България и няма нищо общо с Крим! Той никога няма да стъпи там докато Крим е окупиран от Русия! Тази (дез)информация идва от посолството на Русия в България! Откога руското посолство в София стана говорител на българите в чужбина??? Някой допитал ли се е до българското външно министерство за разяснения???Тук съзирам една гнycна проруска пропаганда, която цели отслабването на ЕС и засилването на руското влияние в Европа!!!
15
11
 
8
 
! Отговори
ура преди 2 години
Сега ще го поканят и в Виетнам.
14
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да оди и да не се връща.
13
15
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Братско и честно признание ! Което си е така ...си е така ! Ако не сме с Русия и Бог ще ни обърне гръб ! Най малкото за това че сме предали брат си !
12
10
 
13
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ СЕ СМЕЕ преди 2 години
БРАВО, РАДЕВ... БРАВО РАШКОВ...
11
19
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България прецака С.Мак, Украйна и Турция за 1 седмица, започвам да се чувствам горд отново от това ,че съм българин. Дано това да е само началото.