Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром?

Проф. Динков: Интеграционният модел на ЕС в момента буксува
22 ное 2021 22:30, Анисия Иванова
82
Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена. Това важи и за парламентарните избори, като оттук нататък можем да очакваме една по-стойностна и по-смислена външна политика на страната ни. Това заяви проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"От края на 19-ти век българската външна политика не може да се освободи от сателитния синдром. Това означава, че следваме линия, която се предписва от някой голям брат...България трябва да разработва свои позиции и свое поведение в международните отношения".

Проф. Динков заяви, че България е успяла да влезе в едни от най-успешните съюзи за колективна сигурност като НАТО и Европейския съюз, но е време да осъзнае своя собствен потенциал и да отстоява своя национален интерес в тези организации. Той добави, че един най-големите проблеми на страната ни е именно свързан с отношенията ни с партньорите в големите международни организации.

"Аз забелязвам, че откакто президентът натрупа по-сериозни правомощия при последните две служебни правителства, когато той отиде на заседанията на Европейския съвет, той говори и него го слушат.”

Международният експерт посочи, че последните години Европейският съюз показва желание за експанзия към Западните Балкани. Властите в България не са успели добре да аргументират своята твърда позиция по отношение на ветото на членството на Република Северна Македония, което е довело до сериозен натиск от страната на другите държави-членки. Този дипломатически провал е и причината да се зароди силна антибългарска реторика в Северна Македония.

“Ние след 14 години членство в ЕС все още не сме осъзнали на каква организация сме станали член. Този май месец ще се проведе една сериозна дискусия за бъдещето на Европа и това е много добър повод България да се включи и активно да участва в разговорите.”

Проф. Динков смята, че ЕС е организацията с най-успешен интеграционен модел, който в момента буксува. Според него трябва много детайлно да се изговори какви са рисковете пред блока, в каква посока върви той и дали не е отклонява от целите, които са заложени при самото му създаване.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ротшилд и фамилии управляват света
63
0
 
2
 
! Отговори
Красен преди 2 години
Всичко в света е пари и интереси. Сега невидимата сила на паричната мощ действа. Правителствата на Европа не взимат самостоятелни решения. Те отдавна са купени и правят това, което им кажат богатите банкерски фамилии.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма грам шанс да се случи български политик да откаже на голям брат. Щом дойде комисар със заплаха за спиране на траншовете, веднага ставаме от зелени по-зелени и почваме да търсим зелени сертификати или в случая с Русия и Турция почваме да строим поток. Просто парите за чекмеджета и бизнеси на партийни членове и спонсори са в голяма част външни и никой не иска да ги губи, даже населението да стои на студено с 500лв сметка за ток или 70% да ги изолираме, щото не искали да се "ваксинират".
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1878г. насам България е руска колония с изключение на няколко кратки години по времето на Стамболов (убит) и Костов. Дори влизането в НАТО и ЕС не успя да промени това. Левски затова е бил твърдо против България да бъде "освобождавана" от Русия. И затова граф игнатиев изисква и поръчва убийството му. Новото правителство-пионки на Радев ще върнат статута на България от времето на Живков - руски сателит.
60
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Спонсорираните от комисариата по ценностите в брюксел еврослуги ежедневно демонстрират, незачитане на демократичния процес и избор. Феновете на ес са същите неграмотни слуги и некадърници като партийните си бащи.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не сме осъзнали на каква организация сме станали член! А не трябваше ли да знаем предварително? Все такива ги вършим.
58
0
 
5
 
! Отговори
Тъжно в Бг преди 2 години
ИМА НАД 200 000 ПЛАТЕНИ USA АГЕНТИ И ОРГАНИЗАЦИИ И НИКОГА НЯМА ДА СМЕ НЕЗАВИСИМИ БЛАЗЯ НА РУСИ,ТУРЦИ КИТАЙЦИ КИМ ИРАН И Т.Н.
57
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 55"колко страни от ЕС поздравиха любителя на руските окупации по случай преизбирането му. За сега нула." - което показва, че са про'стаци като теб, неуважаващи избора на българския народ.
56
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Първо трябва да изгонят всички продажни мамини синчета от външно.
55
2
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 61! ,,...и цяла Европа е треперела от нас..." Треперела?! Ама наистина ли?! Треперела и след това ,,хоп" едни несвьршващи се 500 години!!!Бая смелчаци сте били,значи...
54
1
 
6
 
! Отговори
Емигранти преди 2 години
КОГАТО СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ САЩ НИ СЕ ОБАДЕТЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ
53
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Професоре, моделът не буксува, той е вдълбока криза и пред разпад Всяка империя рано или късно загива.
52
9
 
6
 
! Отговори
Прочетох коментарите преди 2 години
Заключение: колкото и да мънкат, руските шпиони са бита карта и скоро ще им се наложи да се укриват от Закона.
51
5
 
7
 
! Отговори
Все повече преди 2 години
Имам чувството че някой се е захванал със сериозен политически инженеринг в БГ. Биографията на Радев показва че е завършил с отличие школи, училище... а той говори като малограмотник - изпуска уж случайно реплика, която да косолидира турския вот, изпуска уж случайно реплика която консолидира про европейския вот... американците си мълчат, руснаците ни взимат на подбив. Кой даде реплики на Радев?
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да пише за синдроми, професора да коментира колко страни от ЕС поздравиха любителя на руските окупации по случай преизбирането му. За сега нула.
49
0
 
5
 
! Отговори
Who Cares преди 2 години
И защо боксува? Надчвам се международния експерт не намеква, че е заради България.Ще се освободи ли външната ни политика от сателитния синдром? С такива провинциални мижитурки, политически кокошкари - на най...
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Динков, сталинският СССР е великата сила с най-успешен интеграционен модел. Посоката на експанзията на Еесовската Зона и отан е на изток, но този път няма да стигнат до Сталинград.
47
6
 
9
 
! Отговори
Обезлюдяването преди 2 години
Бойко, виж си резулатата от управлението само за последните 10 години - за десет години населението намалява с 2,3 милиона. Повече няма какво да се коментира!
46
5
 
7
 
! Отговори
Обезлюдяването преди 2 години
Бойко, откакто стана кмет на София и мин. председател на България заедно с ЦЦ, убийствата зачестиха, а хората измират като мухи, всеки в странта е следен, подслушан, наблюдаван, ако е нужно териоризиран, разболяван,убиван, глух и сляп ли си? Заради твоя егоизъм, алчност и страх да не те убият, не пусна властта и вземаше избори чрез манипулации,купуване, погази страната ни с желязни ботуши, опоска я, изрекерира я, смаза населението, което оцеля и живее в страх.
45
3
 
6
 
! Отговори
Обезлюдяването преди 2 години
Само София , не е България, заради некадърниците от София и алчните ***,мутри от страната, които им слугуват, България се обезлюдява скоростно, цели райони обезлюдяват, ако затворите Мариците, жители колкото три окръжни града ще се изселят и голям,важен стратегически район, ще се обезлюди, ако не построите АЕЦ Белене, северна България, ще продължава да е дупка, а страната със скъпа енергия, избихте животните на хората, крадете от парите им за селско стопанство, убивате страната!