Партиите от бъдещата коалиция се договориха по енергийни теми

Ако има поскъпване на тока, да се разшири обхватът на помощите
Обновена: 23 ное 2021 16:22 | 23 ное 2021 16:04, Камелия Цветанова
90
Партиите от бъдещата коалиция се договориха по енергийни теми
Снимка: БГНЕС, архив

"Продължаваме Промяната" /ПП/, "БСП за България", "Има такъв народ" /ИТН/ и "Демократична България" /ДБ/ постигнаха съгласие по някои енергийни теми днес, по време на дискусиите за коалиционно споразумение за бъдещо правителство, съобщи БТА.

Една от точката, по които партиите се обединиха, е, ако има повишение на цените на електроенергията, да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи. Това трябва да стане факт още през януари.

Другата точка, по която има съгласие, е за възможността да има изравнена сметка на годишна база и спиране на доставките след втора неплатена месечна сметка. Топлоенергията е извън този обхват.

От централния бюджет ще се подпомага плащането на сметките на държавните и социални учреждения, но само това, което те не могат да платят от техните бюджети. Това се прави заради повишението на цените на електроенергия на едро. Ще се проучат и възможностите за връщане на бюджетните организации на регулирания пазар на електроенергия.

Постигна се съгласие и по отношение на промяна на правилата на търговия на енергийната борса и да се насърчат дългосрочните договори. Има различни варианти за компенсиране на бизнеса за по-високите цени на електроенергията. Ще се въведе схема за подпомагане на бизнеса.

Повечето от участниците в дискусията са съгласни да има облагане на свръх печалбите. Румен Овчаров от БСП счита, че дори и да не се направи, ако се сложи като точка, може да послужи като аргумент за предоговарянето или по-ранното прекратяване на т.нар. американски договори.

Всички партии имат съгласие да се направи одит на държавните енергийни дружества и, ако има нередности, да бъдат установени и дадени на компетентните органи.

Ще се изготви официална дефиниция на понятието "енергийна бедност". Това ще бъде направено от социалното министерство. Партиите имат съгласие за плана за преодоляване на енергийната бедност и през 2022 г. да се завърши строителството на интерконектора с Гърция.

Ще се направи и преглед на договорните отношения за покупка на природен газ с оглед постигането на диверсификация на източниците, най-ниска цена и гъвкавост. Това ще се прави регулярно на експертно ниво. Ще има шестмесечен преглед на договорите.

Комисията за защита на конкуренцията ще разследва картелите, но ще бъде сменен съставът и ще се увеличи експертният потенциал на комисията.

Ще се извърши реформа за начина на финансиране на проектите за енергийна ефективност.

От ПП вярват, че България трябва да остане ядрена държава. Това е елемент от националната сигурност, независимо от енергийната сигурност. От тази гледна точка, когато реакторите в Козлодуй ще излязат от експлоатация, няма как България да остане без ядрена мощност. От ПП твърдо смятат, че страната ни не трябва да остава без ядрена енергетика.

Другият въпрос е доколко може да се удължи ресурсът на съществуващите реактори и икономическата обоснованост от нови мощности преди излизането на текущите реактори от експлоатация. От ПП считат, че най-доброто и най-евтиното място е Козлодуй, но за целта ще бъде направен експертен анализ. Партиите дълго обсъждаха как да точно формулират тази точка. В крайна сметка всички се съгласиха да бъде записано, че ще се направи независим предварителен експертен анализ, който да е публичен и на база най-ниска цена и време за изграждане.

Ще се запази комплексът "Марица изток" и ще се преговаря с ЕС за максимално удължаване на живота на енергийните му мощности. В следващите шест месеца ще бъдат разработени списък от алтернативни проекти за запазването на "Марица изток" като енергиен комплекс.

Всички точки, по които има съгласие, ще се прецизират, а тези, по които не е постигнато съгласие, ще се обсъдят още веднъж. Освен това по-спорните въпроси ще бъдат дискутирани и от лидерите на партиите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: БСПтокппДБИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Новината за днешния ден от БНБ-то е, че депозитите минус кредитите са за около 15 милиарда евра. А пък облигационните заеми от третото правителство на Метоидев Борисов бяха за 16 милиарда. Честито на финансистите, банковите експерти и анализатори. Включително и на тези от политолозите и социолозите.
18
0
 
14
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Всички пратии излизат всеки един път с прекратяването на договорите с американските централи- не можете. Това го мъчат от години всички правителства и са празни приказки пак- та те след няколко години им свършват договорите. Като свършат ще кажете, че сте ги прекратили. Каквото ви каже посолството, това ще правите с енергетиката- минахме от там и не сте по различни от герберите.
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко звучеше добре докато не прочетох името на лицето Румен Овчаров...и всички надежди рязко се изпариха.
16
1
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
На тези харвардски комсомолци Кака Корна трябва да им стане класен ръководител и да им дърпа ушите когато не слушат, бойкикев пък да им бъде дружинен председател и да ги учи как се взима на абордаж държава и демокрация с гумена лодка ... !!!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, при положение, че електроцентралите се строят да издържат поне 7 по Рихтер, кой ще си сложи главата, че в Белене ще има с по-висока степен? Баххти, да го бяхте построили вече, а не да се чудят какви фърчипланери да купуваме,за да се ежим на Македония,че всички други са с по-добри изтребители.
14
1
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
КАТ ТИ ЗАМРЪЗНАТ МАРТИНКИТЕ ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЕШ...
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ ДА СЕ ГОТВИ ЗА ПАРЛАМНТАРНИ ИЗБОРИ ФЕВРУАРИ 2022!
12
1
 
14
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
На първо четене са :- Повишават социалните помощи- Увеличават данъците- Спасяват калинките в администрацията , като сменят една калинка с друга- Американските тецове са пак на мода и няма да се закриват - АЕЦ Козлодуй - поредния шантаж, експертен съвет и т.н за едни специалисти подобни на хидроинженера !Като цяло нищо съществено .. по стари схеми - нови калинки вървят!
11
2
 
7
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Диверсификация на газа и ядренното гориво и преоценка на договорите през 12 месеца
10
1
 
8
 
! Отговори
Ауу преди 2 години
Щели да строят в Козлодуй Американска АЕЦ през 2030г
9
3
 
6
 
! Отговори
Урааа преди 2 години
Браво че закрихте Белене - Браво!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като гледам само кои хора ни предлагат промяна...значи да не очакваме такава...румен овчаров,мартин димитров (известен като пуделът на костов),таско ерменков,трайчо трайков-все отбор юнаци,които съсипаха българия...и пак са се вкопчили във властта
7
0
 
9
 
! Отговори
Яснооо преди 2 години
БСП няма да участва в коалицията - Белене няма да има
6
0
 
25
 
! Отговори
Парадокс преди 2 години
Румен Овчаров, Ерменков, Хиновски, Тройчо, все хора на промяната
5
2
 
26
 
! Отговори
червен преди 2 години
Айдее щом осъдения за престъпна небрежност Р.Овч. води преговори за новото правителство значи работата е ясна. Връщаме се в парадигмата на най-мракобесните грабежи още преди Б.Б. да се появи на хоризонта. Политиката на Р.Овч. доведе до мутацията ГЕРБ. Сега ще ни изведат до нови висини.
4
4
 
16
 
! Отговори
ако отхвърлите преди 2 години
АЕЦ Белене, напролет ще си летите обратно за Канада
3
7
 
3
 
! Отговори
Diabolo преди 2 години
Нямат избор.. с възраждане ли да се коалират?
2
1
 
12
 
! Отговори
селянин преди 2 години
помощите са до време требва кардинално решение друзя
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С БСП в коалицията не съм обнадежден..