700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП

Продължават преговорите по тема финанси
27 ное 2021 11:55, Петя Славова
71
700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП
Снимка: Пресслужба Продължаваме Промяната


"Икономическата политика има два основни стълба – парична и фискална. Ние правим следния извод – фискалната политика, специално за България, е още по-важна от при останалите членки на ЕС. Когато обсъждаме фискалната политика задължително, както при всички политики от БСП, сме последователни и искаме това да става на основата на сравнителен анализ от нашите партньори - какво правят те в областта на фискалната политика, какви са спецификите на България, какво трябва да вземем от тях, и какво трябва да пречупим през нашата конкретна действителност." Това заяви проф. Румен Гечев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Финанси“.

По думите му основните показатели, обект на обсъждане, ще бъдат делът на бюджетните разходи в БВП, респективно от бюджетния дефицит и държавният дълг.

Още по темата

По отношение на бюджетните разходи левицата е “за“ поддържане на дял на бюджета в БВП – приходи и разходи минус съответния дефицит. „Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие“, обясни проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит той коментира, че в условията на криза развити пазарни икономики рязко увеличават бюджетните си разходи, но у нас това крие рискове за финансовата система. „Ние бихме подкрепили равнища на бюджетен дефицит за 2022 г., както се предвижда от 4-4.5%“, поясни той.

По отношение ДДС социалистът обясни, че при разработването на система на контрол, трябва да се направят внимателни разчети дали и при какви условия България може да въведе диференцирана ставка ДДС. По думите му нашата страна и Дания са единствените, които я нямат.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "финанси":

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42. Не е баш надница на германец, ама... Средната им надница нето е около 100 евро.на ден или 2000 евро месечно. А ти колко искаш да са пенсиите, ако половината население се осигурява на МРЗ? 3 пъти МРЗ примерно? Защото 700лв минимална пенсия значи всички мамели системата и неплащали данъци да бъдат наградени с 200лв повече от нетна МРЗ. Истината е първо да се изсветлят доходите и всеки да плаща реално. Тогава средната заплата няма за е 1300лв, а поне 2000 и средната пенсия ще се вдигне.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СамоЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ СА НАЙ ДОБРИТЕ УБИЙЦИ ОТ ГЛАД- ЮЛИ 2013 БГ Е ОСЪДЕНА ЗА 15 ПОЧИНАЛИ ОТ ГЛАД ДЕЦА В СОЦИАЛЕН ДОМ В ДЖУРКОВО 1997Г - ЧЕРВЕНИТЕ УБИЙЦИ СА ИМ ОПРЕДЕЛИЛИ ПО 059СТ НА МЕСЕЦ ЗА ХРАНА И ОТОПЛЕНИЕ НА ДЕТЕ- ПАК ЛИ ТОВА НИ ГОТВЯТ.
39
3
 
18
 
! Отговори
Само преди 2 години
Да напомна че Румбата Гечев беше част от екипа на Жан Виденов когато фалира България!Но няма как да го знаете щото сте били хванати за полите на майките си или изобщо не сте били родени!
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има такава мин.заплата, но ще ви ваксаме безплатно по 4-5 пъти до края на следващата година.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
700лв.Това е надницата на един средностатистичен германец-350 Евро.Срам и позор.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно! Реално БСП е партията с най-дясна политика в България, но хора твърдящи, че са десни, не харесват дясната политика на БСП и искат друга политика, т.е. искат лява политика.
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо добро не ни очаква с тези.
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От БКП винаги искат невъзможното. Защото за пореден път ще фалират България, понеже за да вдигнат заплатите ще вземат милиарди заеми.
33
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
700 лева минимална заплата трябваше да имаме преди пет години, но допуснахме мутрите да ни грабят.
32
3
 
15
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Наслушах се през тези 5 дни на грандиозни намерения за мостове и тунели, за високи пенсии и заплати, за огромни подкрепи за бизнеса, за небивали социални плащания. А откъде пари за всичко това бе, другаре? Ако ще теглите десетки милиарди жалка й майка на държавата.
31
3
 
10
 
! Отговори
хахо преди 2 години
вместо да е забранена и унищожена бсп щени ни управлява. те това е американската ме4та . колкото до ге4ев , тоя ще ни закопа отново , това е наи тъпият икономист в европа . а сега да благодарим на зеленият 4орап за новото американско робство , а промяната ще бъде нов фалит на бг . да ни е 4естито . слепият български народ никога няма да прогледне
30
2
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ха-ха-ха, Гумен Речев. Да ви имам и "Промяната".
29
2
 
16
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
А тия другари от БСП не искат ли 3000лв. за долар и фалит не само на банките а на цялата държава?Той Румбата ша ни опрай набързо, нали е професор по оправянето на държави.Даже бих казал не професор а направо е академик от БАН по фалитите.В Харвард само могат да му четат трудовете на тема "Фалит на държавата" и да му се кланят.Баси промяната стана.
28
1
 
13
 
! Отговори
честита промяна преди 2 години
тия дето фалираха и ограбиха България участват в договорките за така нареченото от тях - подобряване на живота в България . е тва ако не е цинизъм .
27
7
 
17
 
! Отговори
да са ви честити преди 2 години
Кирчовци и Кокорчо разпределят плячката в мола. Уж всичко щеше да е пред очите на народа, май няма да стане. След срещите обикалят по тъмна доба партийните централи. Защо ли? Какво не можеше да се каже в мола, че отидоха на крака при крушовската ***? Да са ви честити Кирчо , Кокорчо и Нинова.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков няма идея с кого преговаря, отива в полунощ като Пепеляшка в централата на БСП
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ/госпожа Мустафа, направиха от България карикатурна държава. След оскверняването на Капитолия, САЩ не разрешават други държави, да стоят по-стабилно от тях. Борисов твърде дълго не им се даваше. Малко да дръптем напред и Вашингтон ни повлича към дъното. Това става с помощта на червените продажни наши плазмодии и технит соросоиднидечица. Фондацията "България за Америка", платила за образованието им, сега си прибира "дивидентите". Няма безплатен обяд.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измина седмицата, в която се водеха преговори за съставяне на правителство в 18 сфери. Водещи на групите бяха Кирил Петков и Асен Василев, като за почти 5 дни не стана ясно кои са техните експерти. В същото време от БСП излъчиха бивши министри от времето на Станишев и Жан Виденов, както и такива, които дълго време бяха с повдигнати обвинения. Не малко критики имаше и за самите идеи, които се родиха по време на тези преговори, като например да има вицепремиер по климатичните промени.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ/госпожа Мустафа, направиха от България капикатурна държава. След оскверняването на Капитолия, САЩ не разрешават други държави, да стоят по-стабилно от тях. Борисов твърде дълго не им се даваше. Малко да дръптем напред и Вашингтон ни повлича към дъното. Това става с помощта на червените продажни наши плазмодии и технит *** дечица. Фондацията "България за Америка", платила за образованието им, сега си прибира дивидентите.Няма безплатен обяд.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усложняването на данъчната система винаги води до едно нещо - повече измами и укриване на данъци. С това си популистко изказване (за ддс- то на храните и лекарствата) бсп отново показа че винаги е готова да съсипе държавата. Решението е да се свали ддс- то на всичко с по малък процент ако искат намаляване на данъчната тежест, за съжаление обратната страна на медала е че ще трябва съкратят държавната администрация което едва ли ще направят отново от популизъм не че няма нужда...