700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП

Продължават преговорите по тема финанси
27 ное 2021 11:55, Петя Славова
71
700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП
Снимка: Пресслужба Продължаваме Промяната


"Икономическата политика има два основни стълба – парична и фискална. Ние правим следния извод – фискалната политика, специално за България, е още по-важна от при останалите членки на ЕС. Когато обсъждаме фискалната политика задължително, както при всички политики от БСП, сме последователни и искаме това да става на основата на сравнителен анализ от нашите партньори - какво правят те в областта на фискалната политика, какви са спецификите на България, какво трябва да вземем от тях, и какво трябва да пречупим през нашата конкретна действителност." Това заяви проф. Румен Гечев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Финанси“.

По думите му основните показатели, обект на обсъждане, ще бъдат делът на бюджетните разходи в БВП, респективно от бюджетния дефицит и държавният дълг.

Още по темата

По отношение на бюджетните разходи левицата е “за“ поддържане на дял на бюджета в БВП – приходи и разходи минус съответния дефицит. „Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие“, обясни проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит той коментира, че в условията на криза развити пазарни икономики рязко увеличават бюджетните си разходи, но у нас това крие рискове за финансовата система. „Ние бихме подкрепили равнища на бюджетен дефицит за 2022 г., както се предвижда от 4-4.5%“, поясни той.

По отношение ДДС социалистът обясни, че при разработването на система на контрол, трябва да се направят внимателни разчети дали и при какви условия България може да въведе диференцирана ставка ДДС. По думите му нашата страна и Дания са единствените, които я нямат.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "финанси":

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха, откъде ще вземат тези пари смешниците на Радев?Това правителство ще се срути, като лукановото и това на Виденов.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Гечев не е статукво???? Аааааай! :D :D :D
19
1
 
28
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Напред с идеите на другаря румен гечев. Последно когато този беше министър майка ми взимаше три долара заплата като директор на училище и ставаше в 3 да се реди на опашка за хляб, който в 4 свършваше и можеше и да няма за теб.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм на 76 г. Преживях всички правителства и ги познавам до един с мизериите, които сътвориха за Б-я.Тежко и горко на вас младите. Бог да пази България.
17
0
 
27
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Точно. Дори нещо повече. Те са плагиаторил. Откраднаха на Марешки предложенията за безплатни лекарства. Комунист кръв повръща пари не връща. Тръгнали са за последно да фалират България. Предишните 3 фалита БСП сътвори през първите 15 г. след 1989г. Схемата им беше: - ПРИВАТИЗАЦИЯ, КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ, БАНКОВИ ПИРАМИДИ. Луканов отвори първа частна банка с пари на заев от БНБ. След това отвори втора с кредит от първата и така тропосаха България набързо и я фалираха. Р.Гечев е професор по фалити.
16
2
 
25
 
! Отговори
Ма верно ли? преди 2 години
Ако Тиквата беше още на власт минималната заплата вече щеше да е 700 лв, а БСП го пробутват като голямо постижение.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли Румен Гечев е на преговорите? Какво преговаря Ручен Гечев като за 1 ден фалира 9 банки? За 3 месеца Румен Гечев фалира общо 17 банки. Който не вярва да провери или най- добре да пита техните какво направи Румен Гечев. Всеки над 50 годишен знае.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11, ок повече е от 1500 лв, точно 1525 според НСИ :)))
13
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НИКАКВА РАЗЛИКА ОТ РЕЖИМА И ПРОМЯНАТА
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мика им го каза право в очите, че ще им е необходим бюджета на Америка за тези мечти.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се повиши максималният осигурителен доход.Противозаконно е да се дискриминират пенсионерите по отношение на стажа по категория!Депутатите да ограничат обвързаността на заплатите с минималната работна заплата.Депутатите са много за нашата страна.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната за страната в момента е 1500+
9
0
 
29
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Държава на заем. Ако тия се задържат повече от година, ще има бунтове .
8
4
 
23
 
! Отговори
ОТНОВО ЧЕРЕПИТЕ преди 2 години
АЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ И ИСКАМ МИН ЗАПЛАТА 1100ЛВ ЗАЩОТО ИНФЛАЦИЯ ХРАНИ 39% НА ИСКАНИТЕ 700ЛВ ИЗЯЖДА- 273ЛВ, А ОТ ЯНУАРИ 4 ПЪТИ ПО СКЪП ТОК- ТА КАТО ПЛАТЯТ ЗИМНИТЕ СМЕТКИ ЗА ТОК С КАКВО ЩЕ НАХРАНЯТ И ДЕЦАТА СИ ИЛИ 1995Г/1997Г ЩЕ СЕ ПОВТАРЯ- ЧЕРЕПИТЕ ЩЕ НИ ГЛОЗГАТ ПАК.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5, ти колко мислиш е средната в България? Към 1400-1500 лв бруто е. Сметката е вярна.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш и 800 лева я направете, како ***! У София никой не взима минимална заплата в действителност! Пари у плик се броят яко! Само *** у колцентровете си мислят, че са добре платени, понеже им свалят кожите с осигуровките! Всеки ходи на частно, нещо майстори, работи, съветва, преглежда, дава уроци и бара пара и си трае!
5
6
 
22
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Тия защо преговарят за правителство, а няма Парламент?!?Фигурант Диктатор Радев няма ли да свиква Парламента? Защо е пратил фигурантчетата си да преговарят? Нали политиката щеше да се води в Парламента?!?
4
4
 
16
 
! Отговори
Какви 700 лв? преди 2 години
Директивата е 50% от средната заплата. За ужас на работодатели, счетоводители и самоосигуряващи се.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма ли най накрая да изчезнат завинаги
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП винаги предлагат реформи за бърз фалит на държавата,всички искаме да ни е евтино и по високо заплати но това не става от днес за утре..