ПП ще създава нов имидж на България във външната политика

Кирил Петков иска програма за завръщане на учените българи у нас
27 ное 2021 20:55, Красимир Ангелов
85
ПП ще създава нов имидж на България във външната политика
Снимка: ПП

Мисията на външната политика на България е да се създаде изцяло нов имидж на страната, заяви по време на дискусия за "Международните отношения" Даниел Лорер, експерт по въпросите на международните отношения от "Продължаваме Промяната".

Дискусията е част от поредица от разговори за изготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната между "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ"и "БСП за България".

"Имидж на държава, която е свободна, демократична, изчистена от корупция, имидж на държава, която е пример как това може да се случи", обясни Лорер, цитиран от БТА.

Още по темата
Съпредседателят на коалицията Кирил Петков обясни, че една от основните цели на ПП е да бъде изкоренена репутацията за корупцията в нашата страна. По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни отношения. Той обясни, че целта им е България да стане страната, която най-бързо е успяла да изкорени в такива огромни мащаби този проблем.

Като приоритет за ПП Петков визира българите, които учат в престижни чужди университети и настоя за изготвянето на програма, с която те да се върнат обратно.

Даниел Лорер допълни, че за привличането на международни инвеститори, МВнР има сериозна роля. От ПП предлагат създаването на доброволен дигитален регистър на българите в чужбина.

Лорер обясни, че така ще се знае не само тяхното местоположение, но и каква е местоработата им, както и квалификацията, която имат. Идеята е така да бъдат привличани чуждестранни инвеститори, обясни той.

Лорер отбеляза, че за ПП е важно да бъде привлечена поне една европейска агенция у нас.

"Предишните правителства не показаха воля да го направят. Европейските агенции са факел на европейските ценности и за нас е важно да покажем, че България иска да бъде домакин на поне една такава европейска агенция", коментира той. Той настоя за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която определи като ексклузивен клуб на богатите държави по света.

Лорер настоя България да е по-активна в международни и регионални институции. Като приоритет той изтъкна работата за безвизов режим със САЩ. Друга мярка е атестацията и систематичната оценка на качеството на консулските услуги. От ПП предлагат финансова подкрепа за български културни организации, но след реформата в ДАБЧ.

Друга идея на ПП е създаването на така наречения фонд "Стамболов", вдъхновен от оригинални бюджети на Стефан Стамболов, запазени в архивите на Министерство на финансите. "Става въпрос за стипендии за българи, които да завършват обучението си в елитни университети, след което да се върнат и работят у нас поне пет години", коментира експертът.
Относно темата България и Европа, Даниел Лорер заяви, че е важно България да бъде активна в евроатлантическото пространство и по икономически, и по технологични проекти.

"Искаме България да бъде виждана като лидер на Балканите, ние вече показваме, че имаме технологичните възможности за това, ако добавим изчистена от корупция институционална среда, смятаме че няма да има кой да ни спре", категоричен бе той.

Относно сценария "Европа на две скорости" от ПП издигат като ключови приоритети влизане в Шенген и присъединяване към еврозоната. По думите на Лорер е необходима информационна кампания какво означава за България присъединяването към еврото.

От ПП искат и поне удвоен търговски обмен със съседните балкански страни, както и задълбочаване на търговските, културните и образователните връзки със съседни нам държави.

Относно Република Северна Македония, Лорер отбеляза, че за ПП е важно да запазим добронамерения тон на преговорите и всички досегашни елементи от преговорната позиция на България. Преди всичко нашето желание е да започнат да се създават двустранните комисии в един кратък срок, коментира Лорер.

Сред приоритетите той визира изграждането на директна авиолиния София - Скопие, коридор номер осем, общ културен календар, съвместни научни форуми. Лорер акцентира и върху адаптация на учебниците в Македония, така че езикът на омраза да изчезне оттам, това по думите на експерта е "неминуемо условие". Нека да подпомогнем интеграцията им в ЕС с помощта на нашата техническа експертиза, посочи Даниел Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
21
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Това което се твори в момента е все едно да се даде на джуниър девове да правят най-важния за компанията проект от който зависи нейното бъдеще. Не че нещо, но очаквайте даунтайм на държавата следващата година, кой се спаси да му е честито.
28
1
 
12
 
! Отговори
Спри крана преди 2 години
Програмата е да им дадеш Кириле тези пари за заплати които взимат там.Само че от къде ще ги вземеш.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли в момента кой ни е външния министър, чували ли сте го изобщо, да ви давам ли жокер, някакъв анонимник, и той е, неговото име е, бре дори гугъл не знае и вади Захариева, ама не е тя вече - някакъв Светлан Стоев - ето ви на 1 млрд. по-малко инвестиции и под очаквания растеж, но раздаваме - е не на вас, на нашите хора, честито!
26
1
 
29
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 години
Създаването на дигитален регистър на българите живеещи в чужбина? С информация къде живеят, какво работят и кава квалификация имат?? В Северна Корея много ще харесат идеята и на драго сърце ще почерпят опит от братска България.
25
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите пак оплискаха форума.Злобата няма да ви помогне.Видяхте злобата на вожда ви до къде го доведе.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайте гръбна и отстоявайте интересите на България и хората и ще бъдете обичани, наведете се и ще бъдете недолюбвани меко казано.
23
2
 
17
 
! Отговори
Лорер е гений преди 2 години
Ще търси инвеститори сред българите, избягали от България.
22
10
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Смъртна присъда за това правителство! Евреи вонящи! Да живеят Боян Боянов Расате и Тодор Иванов Славков! Искам публично убийство за шкеназкият евреин Симеон Сакскобургготски и сефардската цuranka Маргарита испанска,които управляват поннай-цинипен начин чрез шuбаnaта си масонска мафия Родината ни. Клади ! Веднага Клади!
21
9
 
18
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България!! Закриване на Американското посолство!!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме ли представител на Череп и Кости в проектокабинетът?
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със слугинажкъм всеки не се гради добър имидж за пред народа.
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогава въобще да не ходим на избори запада ще ни назначава генерал-губернатори и да се знае, че сме западна колония или доминион.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ради взе да се притесняват нещо , иде 5 вълна
16
3
 
19
 
! Отговори
Марш преди 2 години
Кирчо и Кокорчо да си правят прсвителство в чужбина
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имиджът се гради вътре в страната. Външната политика е нещо съвсем друго, което тези явно не разбират. Какво е отношението им към СМакедония, към Русия или към ЕС? Как ще се впишат към общите евро политики? Дори тези елементарни въпроси са им сложни.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме чужбински управници те са зависими
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само такива като хан Крум ни оправят нас иначездраво се бърка в кацата с мед.
12
6
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
За какви "имиджи" иде реч? Какво е "имидж"на Свят Български Език? Ние сме под турско-еврео-гръцка окупация и ако някой говори за "имидж" на България извън България,имайки се предвид,че сме под окупация, то говори за ново замаскиране на преждеспоменатата окупация. Смъртна присъда за eвреите от новото старо правителство! Моментална оставка,*** eврейски проклети! Гнусилища цuranскu! Белене за вас!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да питам колко български хана и царя завършиха в чужбина а?????
10
10
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
За какви "имиджи" иде реч? Какво е "имидж"на Свят Български Език? Ние сме под турско-еврео-гръцка окупация и ако някой говори за "имидж" на България извън България,имаки се предвид,че сме под окупация, ти говори за ново замаскираме на преждеспоменатата окупация. Смъртна присъда за eвреите от новото старо правителство! Моментална оставка,*** eврейски проклети! Гнусилища цuranскu!