Акад. Денков: Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите

Едва 7% са ваксинираните ученици
28 ное 2021 16:52, Нели Христова
68

Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен сертификат" за да се върнат обратно на училище, но тъй като едва 7% от тях са ваксинирани, общото решение е да се осигурят бързи тестове за всички.

"Средно за страната около 7% са ваксинираните ученици. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – за да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – за да минем на присъствено обучение, или да има тестове", допълни служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Самият той не разбира негативната реакция на родителите спрямо него.

"Чакаме да видим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме допълнителни опции, мога да бъда само щастлив. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите", подчерта просветният министър.

Според него онлайн обучението не е проблем за големите градове, а за по-малките населени места.

"България спрямо другите страни доста бързо се ориентира към онлайн обучението. В по-големите градове то преминава сравнително добре, но проблемът е, че децата се изнервят, губят социални контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, но това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките населени места, в ромските общности, където вече проблемът е огромен", изтъкна акад. Денков.

Просветният министър обясни и как ще изглежда системата за количествена оценка на добавена стойност на отделните училища.

"Да може всяко училище да получи заслуженото признание за това, което е успяло да направи. И едното, и другото училище може да получи финансиране: Едното – защото е добро, а другото – целево за решаване на конкретни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база", поясни той.

"С тази система ще можем за всяко училище да кажем какъв е конкретният проблем, който трябва да се решава", отбеляза акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се повиши качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите училища в средното образование.

"Чувам и че висшето ни образование не е достатъчно добро, и че средното образование не ни е подготвило децата достатъчно. Няма смисъл да търсим проблема в другия, проблема трябва да го решаваме общо. Трябва общо да се повиши качеството на средното образование и част от този процес е да влязат преподаватели от висшите училища, включително да преподават на ученици в средните училища", посочи министър Денков.

По думите му висшите училища в София са прекалено много и затова предлага да се комбинират занятията им.

"Много уважавам нашите медицински университети, ама може ли нашите медицински работници да не са ваксинирани на еди-колко си процента?! Учителите за сметка на това са между 45 и 50% ваксинирани, което е най-ваксинираната общност в страната", изтъкна просветният министър.  

Относно вероятността да остане просветен министър в правителство с мандат на "Продължаваме промяната", акад. Денков отговори: "Те ще трябва да си наредят някакъв пъзел и ако получа предложение, ще го обмисля".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
16
 
! Отговори
Хахахахахахахахааааа преди 2 години
Децата и родителите се изнервят!?!??!?! А не! Учитилите изпаткаха категорично! Преди бяха леко луди и некомпетенетни. Сега са изтрещяли и много луди! Неставането си е още там. Образованието в България беше погребано миналата година. Спасявайте децата си както можете! Дали родителите да обучават, дали частни учители(но не такива, които преподават в училища)...намерете начин! Държавата НЯМА ИНТЕРЕС децата да учат! И постигнаха именно целта си да произвеждат ***!
27
2
 
20
 
! Отговори
Рук преди 2 години
Тази мижитурка с външен вид на препикан опосум, иска или да набодем децата или да изкара 720мил. на година от тестове . Имам усещането ,че няма да отпразнува една година от както стана "академик".
26
1
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
не му вярвам....
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата ще издаде заповед, каквато му заповядат да издаде. Освен ако не реши да бъде честен и да сподели пред БГ кой и защо го изнудва да ваксинира хората. Може пък да му простим. Утопия, а?
24
10
 
8
 
! Отговори
Един преди 2 години
Дали ще са вкъщи, или в училище - и в двата варианта нищо не става от тях.
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премахвате ЛГБТ сертификата и - готово! Децата се връщат на училище. Не знам що се правите на улави, нали Кацата рече че е овладял вече ситуацията?
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно решение за присъствено обучение на всяка цена и то с тестове с доста ниска достоверност от 52% според производителят и то само в активната фаза на заболяването на фона на паниката, която превзема Европа заради вихрещата се нова вълна и засечения нов вариант на вируса, идващ от Южна Африка
21
3
 
22
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Бих искал академиците ни да са поне малко по-умни от на агнетата маиките !
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В столицата 14 дневаната заболеваемост е 672 на 100 000, но от утре големите ученици тръгват присъствено в частните училища и то на фона на задаващият се нов щам.
19
3
 
21
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Слушахте по националното радио и не мога да рабера тези УГОДНИ журналисти един въпрос, Защо създавате правила които ще държат децата цяла година по домовете ? Създадохте адски *** и почти неизпълними при епидемия условия и сега се увърташ и се правиш на марсианец . Кога ще спре тая корона и кога маиките ще си ваксинират децата със тоя препарат ,АЗ ще ти кажа- кога до главите им застанат хора със автомати . Едната мутация не си е заминала друга идва и децата все във къщи и докога ?
18
2
 
10
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 2 години
Аз го измислих още преди няколко месеца. Дадох малък подарък на някакъв в министерството и регистрирах затворено частно училище. Помещава се в един от цеховете ми. Работниците си оставят децата и те живеят само в техния цех. Не излизат и няма как да се разболеят. Работят по 16 часа и им оставям по 8 да спят. За цялата работа удържам такса от заплатата на родителите им, които също не излизат от техния си цех. Системата работи добре - скоро ще имам за още по-нови Ауди.
17
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Глей си пенцията ... Ицо Хазарта става министер на МОН :)))
16
0
 
25
 
! Отговори
От Ръководството преди 2 години
Съобщаваме на населението, че няма абсолютно никакво значение кой какво мисли и дали мисли въобще. Какво ще се случва го решаваме ние, от Ръководството.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме и няма да позволим децата да стават заложници на фарма мафията.
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчезвай, продажник!
13
2
 
40
 
! Отговори
изчезвай преди 2 години
Срам и позор си денков!
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕКАДЪРНИК
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога министър в БГ е вземал сам решения? Винаги е изпълнявал европейски поръчения. Особено пък по време на измислената пандемия. На мен ми е жал за всички тях. Ама не чак толкова, защото са продадени в крайна сметка. Могат и да откажат да участват в играта.
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отнехте детството на децата. Ние не бяхме и чували за коронавирус, ми си играехме на двора. При това живеех в центъра на София, но имаше вътрешни дворове. А тия сега са си забили носовете в сма, че им се счупят вратните прешлени.ртнфоните Че и коронавирус им натресоха на кекавите.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По какво е специалист Денков, че и аз не знам?! Физикохимия ли?!