Акад. Денков: Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите

Едва 7% са ваксинираните ученици
28 ное 2021 16:52, Нели Христова
68

Нужно е 50% от големите ученици да са със "зелен сертификат" за да се върнат обратно на училище, но тъй като едва 7% от тях са ваксинирани, общото решение е да се осигурят бързи тестове за всички.

"Средно за страната около 7% са ваксинираните ученици. В София по-правило процентът е два пъти по-висок. Но това не е общото решение. Общото решение е или да падне заболяемостта под 500 (на 100 хил.) – за да минем на ротация, или под 250 (на 100 хил.) – за да минем на присъствено обучение, или да има тестове", допълни служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Самият той не разбира негативната реакция на родителите спрямо него.

"Чакаме да видим на 1 декември заповедта на министър Кацаров. Ако там имаме допълнителни опции, мога да бъда само щастлив. Наистина не разбирам реакцията към мен. Аз искам децата да бъдат в училище не по-малко от родителите", подчерта просветният министър.

Според него онлайн обучението не е проблем за големите градове, а за по-малките населени места.

"България спрямо другите страни доста бързо се ориентира към онлайн обучението. В по-големите градове то преминава сравнително добре, но проблемът е, че децата се изнервят, губят социални контакти, а с тях и родителите се изнервят. Всичко това е ясно, но това не е проблем с усвояването на материала. Обаче има и друга група в по-малките населени места, в ромските общности, където вече проблемът е огромен", изтъкна акад. Денков.

Просветният министър обясни и как ще изглежда системата за количествена оценка на добавена стойност на отделните училища.

"Да може всяко училище да получи заслуженото признание за това, което е успяло да направи. И едното, и другото училище може да получи финансиране: Едното – защото е добро, а другото – целево за решаване на конкретни проблеми като да си квалифицира учителите или да си оправи материалната база", поясни той.

"С тази система ще можем за всяко училище да кажем какъв е конкретният проблем, който трябва да се решава", отбеляза акад. Денков.

Друга мярка, с която ще се повиши качеството на образованието у нас, е да се включат преподаватели от висшите училища в средното образование.

"Чувам и че висшето ни образование не е достатъчно добро, и че средното образование не ни е подготвило децата достатъчно. Няма смисъл да търсим проблема в другия, проблема трябва да го решаваме общо. Трябва общо да се повиши качеството на средното образование и част от този процес е да влязат преподаватели от висшите училища, включително да преподават на ученици в средните училища", посочи министър Денков.

По думите му висшите училища в София са прекалено много и затова предлага да се комбинират занятията им.

"Много уважавам нашите медицински университети, ама може ли нашите медицински работници да не са ваксинирани на еди-колко си процента?! Учителите за сметка на това са между 45 и 50% ваксинирани, което е най-ваксинираната общност в страната", изтъкна просветният министър.  

Относно вероятността да остане просветен министър в правителство с мандат на "Продължаваме промяната", акад. Денков отговори: "Те ще трябва да си наредят някакъв пъзел и ако получа предложение, ще го обмисля".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти министър на образованието ли си или лукова глава, че се оправдаваш непрекъснато със здравния министър?
7
2
 
23
 
! Отговори
Синдикалист преди 2 години
Познавам няколко академици, но този не го. Ами, щом иска децата му да бъдат на училище, нека да ходят. Объркахте всичко в тази страна. Академици, професори и генерали. То от такива като тях не останаха обикновени учени, студенти и военни. Всички станали с важни титли, а заплатите им като на общи работници.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления нацификат е фашизъм. Ще се борим докрай срещу посегателство върху децата ни. Свобода или смърт!
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаш, ама не достатъчно. Парите са ти по- важни.
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ставаш г-н министър
3
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и много други искаме политиците да не са слуги на европейските колонизатори.
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не знаем ,кое е най-добро за децата ни !? Дотам ни докарахте .....
1
1
 
23
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Пак ли ще е министър...