Правителство през декември, но коалицията щяла да е трудна

Темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха, са няколко
178
Правителство през декември, но коалицията щяла да е трудна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре. Това коментира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Според мен беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък”, каза още Дянков.

Още по темата

По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

„В сектор енергетика - „Белене”, „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема – влизането в Еврозоната – кога, по какъв начин – там има огромни различия”, коментира Симеон Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

„Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ТАЯ ДЪРЖАВА НА КОМУНИСТИ , ЧЕНГЕТА И ДОНОСНИЦИ ТРЕБВА ДА ФАЛИРА ТОТАЛНО !СТИГА МЪКИ И ГРАБЕЖИ!...ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ГО ЧУЯ , ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛ ОТ НЕЙНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!
143
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Народе мой любим.Чудя се защо и нямам отговор. Какво очакваме от млади и неопитни, да не говорим - от човек, който излъга президента за гражданството си.С това подписване на декларация с нотариална заверка на подписа и връщане на документи, не знам що за обяснение. Ами ако върна така личната си карта, защото не искам да плащам данъци, такси, да имам вземане-даване с разни служби и чиновници, какво ще се получи... Храните растата, всяка седмица има ново увеличение, парното, тока, всичко.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудовищната гладна Виденова зима с хиперинфлация могат да ни я спретнат по всяко време, всеки сезон и всяко правителство - единственото условие е въпросното правителство да почне да се мотае, да шикалкави и да бави плановете на господарите. Нещо като позицията за Македония. Ултиматума за това е 14 декември. Има и доста други планове с които закъсняваме (ЛГБТ, Зелени сделки, мигрантски квоти) и кирчовците за тук именно за това.
141
0
 
1
 
! Отговори
Започваме отначало преди 2 години
За Бога братя не купувайте!
140
0
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
РАДЕВ НЕ ИСКА ПРАВИТЕЛСТВО--НЯМА МУ НИКАКВО ДОВЕРИЕ !..АКО ИМА ТАКОВА --ТО ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА ДО ГЛАСУВАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА.... И ВКАРВАНЕТО НА УДОБНИ ЗАКОНИ ЗА ДИКТАТУРАТА НА РАДЕВ, ЗА ДА ЗАДЛЪЖНЕЕ БЪЛГАРИЯ ЯКО , КЪМ САЩ И ЕС ...И ДА НЯМА МЪРДАНЕ И МЕРАЦИ КЪМ РУСИЯ!---ЩЕ ГО ПРОУМЕЕТЕ , АМА ЩЕ БЪДЕ КЪСНО ЗАЩОТО ТАКАВА Е СДЕЛКАТА МЕЖДУ ЛУКАНОВ И МАКСУЕЛ : "ЩЕ ИМА КАПИТАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ --АМА НИЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ БЪДЕМ , КАПИТАЛИСТИТЕ!"
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамата имат ясни инструкции - да обявят задължителна ваксинация, да вкарат Македония в ЕС, да подпишат загробващи споразумения и да фалират окончателно държавата. Квото си заграбят междувременно си е за тях. Херо им е обещала да не ги закачат. Сега ще гледаме грозно представление, на което ние ще платим сметката. Не, че до сега не беше така, ама това ще е по грозно от предишното.
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взеха държавата на подбив, "дай е на мене едно кръгче", че останах без раабота. Пък и този Ковид...
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги избра тези тарикати? С манипулиран вот, ниска избирателна активност, взеха власта. От 4-то, 5-то място извезнъж се сдобиха с министерства. Няма да е за дълго. После ще има дела в съда.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се прави правителство с партии които са на 4, 5 и 6 място за сметка с такива на 2 и 3 е притеснително. Много голяма част остават без представителство във управлението по този начин !
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много неща са ви трудни! Лесно ви е само да бърборите и да вземате парите на бедния данъкоплатец!!!
134
0
 
5
 
! Отговори
Лесно няма преди 2 години
За какво ви избраха, да се лигавите ли?
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абеее льольовци, вместо да вдигате данъци махнете изцяло плащанията в кеш. Така много лесно ще се премахне и корупцията а работещите ще се осигуряват в пълен размер. Цялата драма ще приключи много бързо
132
1
 
0
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Време за промяна ***.
131
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
И тези са някакви *** като Бареков. Само приказки .
130
0
 
11
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
Преди 1989 известно време работих в един ОК на ДКМС, както ги гледам и слушам тези Продажни Пишлемета и техните дълбокомислени и нищо не казващи теории - та ние това го правехме още преди 35 години и то доста по-умело!!
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Чак толкова като теб не са.
128
9
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Нищото: Той и бат'ти Бойко е кадър на охранителна фирма. Но не слагай всички в един кюп. Не всички са толкова п'рости като бат'ти Бойко.
127
10
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Няма да стане!: Ще стане. Бойко не иска правителство, но никой няма да го пита иска ли или не иска.
126
5
 
11
 
! Отговори
Няма да стане! преди 2 години
Радев не иска правителство!
125
15
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Герб няма никога повече да са на власт - само напомням.