Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева

Компенсаторните мерки за бизнеса остават, но ще се прецизират, смята икономист
29 ное 2021 10:48, Петя Славова
292
Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията и въведени ограничения се очертава бюджет 2022 да е кризисен, заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5% и 4,5% от БВП.

Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит, каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен по естествен път. Според икономиста от "Демократична България" това е пътят към възстановяване на икономиката.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриванетго на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023-та година минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според Георги Ганев новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт - например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината, изтъкна Ганев. Ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022-ра. За първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021.

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги – заяви Ганев.

Обмислят се критерии, по които да се измерва ефективноста на социалните политики. Така - ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

Обсъждани са и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
3
 
20
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 2 години
Честно и почтенно правителство България ще има едва когато Евросъюза и МВФ ОТКАЖАТ да ни дават повече заеми и се наложи сами да се оправяме а за управниците ни не остане какво да крадът ..... Ама тогава пък ние ще ги линчуваме , защото ще ни накарат да затягаме още коланите за да изплащаме заемите които сме изтеглили до тогава .... За сега всичко е ОК. Всеки нов заем отива за изплащане лихвата на стария, за пълнене шкафчетата на управниците и каквото остане за пенсии и заплати ... До кога ?
232
2
 
21
 
! Отговори
Заемоплатец преди 2 години
Кой както успее да допълзи до управлението на тая Територия и веднага се втурва да тегли заем. 5 милиарда.... 10 милиарда... 15 милиарда .... А бай ни Бойко е рекордьора - поне 4 заема е изтеглил. И все многУ "изгодни" за държавата ни . И ко стана : Пари има , хазната е пълна ...ама ЩЕ ВЗЕМЕМ ДА ИЗТЕГЛИМ ЕДИН ЗАЕМ ОТ 5-6 МИЛИАРДА ей, тъй на, без причина. Щото бил много на далавера , да не изтърваме случая....... КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА ? Във всеки случай нама да са тези които са го теглили.....
231
1
 
25
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Ударжа на думата си Кирчо да ни**** майката!
230
1
 
17
 
! Отговори
Мили преди 2 години
От ДБ пак започнаха с исканията. НЕщо ми се струва, че споко пак ще дадат на късо ... хахах
229
1
 
24
 
! Отговори
Кво? Да! преди 2 години
Рундювите правителства са като черна дупка бе - само засмукват пари и нишо не излиза навън към народа! Уж спрели едни "кражби" и под пари останали, а пък всеки понеделник вземат по 500 млн. нов дълг. Тия накрая ще натоварят държавната хазна и златния резерв на правителствения самолет и ще кацнат в Дубай да се издължат на спонсора!
228
2
 
28
 
! Отговори
Бърз кредит и бомба преди 2 години
Толкова кредити могат да вземат тия за 1 година, колкото вие не можете да изплатите за 20! Честито - имате освирепели от глад нови управници!
227
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите си получавам в евраци...за кво да ми дреме за Държавата , като работя навън..
226
2
 
15
 
! Отговори
Пако преди 2 години
Ами фалирайте я тая държава ....моите пари са у чужда банка и не ми дреме за вас!
225
0
 
17
 
! Отговори
Ойде коня у ряката преди 2 години
Родителката ще разкатаят тия - кредити и крадене за тях, а за нас - глаад, глаад!
224
0
 
18
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
и аз искам така, да тегля ,да тегля и после друг да връща ,ще тегля за общото благо ,за да развивам икономиката ,ще си купувам Бентлита,яхти,къщи ,вили ,ще влизат свежи пари и то многооооо
223
0
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Е те новите ги избраха прeдимно отвън :) Сега вечер ще си пият вискито и ще се кефят на глупостите на Дългия ... пък ние тука да му теглиме ...
222
0
 
21
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ?!?: Е Кирчо измамата :) Какво очакваш той не спазва Конституцията ... а пък ще се отчита на теб. Просто дойдоха едни нови юпита нищо да направят някоя комисионна :)Кьорфишеците с пещерата на Бате ти Бойко ще ти се струва приятна приказка :)
221
0
 
26
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
А какво стана с онези 8 милиарда годишно, дето се крадели при Бойко? Или стана като с оръжията за масово поразяване на Садам, дето така и не се намериха?
220
0
 
26
 
! Отговори
ППАД преди 2 години
И с това теглене сумата вече ще е 11 цифрена. За няма и година!
219
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП КРЪВ ПОВРЪЩА ПАРИ НЕ ВРЪЩА. ВСЕКИ ПОНЕДЕЛИНКИ РАДЕВ ТЕГЛИ ПО ПОЛОВИН МИЛИОН. ЗА 4 СЕДМИЦИ ИЗТЕГЛИ 2 МИЛИАРДА И СЕГА ОЩЕ ИСКАТ ДА ТЕГЛЯТ. АЛООО, КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА ТЕЗИ ПАРИ, БЕЕ ,РАДЕВ????
218
2
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Като се докопат БКП до кокала винаги бюджетите са кризистни и дълговете се увеличават. 3-4 бюджета ще са кризистни докато се налапат новите ни "оправячи" и после ще изчезнат за Канада като Царя
217
3
 
23
 
! Отговори
анонимен до Анон 233 преди 2 години
Р. Гечев каза , че изтеглените суми от ГЕРБ за 12 години са 30 милиарда лева. Не споменава каква част от тях са погасяване на стари задължения. Стига със спекулации и внушения.
216
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 233 "Споко бе. Баце дърпаше по 100 милярда на година. Тия са нови. Плахи са още 5-6 милярда само.. да пробват" Брех, ми сега, като "Баце" не може да ги "дърпа" тия 100 милиарда, защо красивите и умните не изполсват 5-6 от тях, вместо да теглят държавни заеми. Хем ще им останат 94 милиарда, за "коледния списък" на Калфин и БСП. Той така каза, че насотяванията на БСП пред "партьорите" били "коледен списък". Мери Хо Хо, а?
215
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бе. Баце дърпаше по 100 милярда на година. Тия са нови. Плахи са още 5-6 милярда само.. да пробват
214
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам, че само 5 мирд ще задлъжнея, "жълти стинки", за 20 поколения ще ги покрия, давай още, пиши на моя сметка, ако тия дето ги избраха новите крадци, не искат да плащат...!