Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева

Компенсаторните мерки за бизнеса остават, но ще се прецизират, смята икономист
29 ное 2021 10:48, Петя Славова
292
Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията и въведени ограничения се очертава бюджет 2022 да е кризисен, заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5% и 4,5% от БВП.

Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит, каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен по естествен път. Според икономиста от "Демократична България" това е пътят към възстановяване на икономиката.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриванетго на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023-та година минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според Георги Ганев новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт - например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината, изтъкна Ганев. Ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022-ра. За първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021.

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги – заяви Ганев.

Обмислят се критерии, по които да се измерва ефективноста на социалните политики. Така - ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

Обсъждани са и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Как ли се чувстват машините като гласуваха за ПП ? Знам за една прелъстена и изоставена- мисля ,че беше подуянска , на която Алгафари публикува резултатите- от машината за ПП- 103 човека , а от контролните разписки в кутиите--23 човека. Познайте коя цифра е отишла за преброяване. А бе какво да си говорим , няма , ама абсолютно няма никаква фалшификация на изборите. Вервайте ми!!,3
192
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" .... самото махане на ГЕРБ от властта автоматично ще ни направи по-богати .... " цитат от бредизборна реч.
191
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета новината и си мисля за офшорката на Кокорчо.
190
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната на Радев
189
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите ще преизпълнят плана. 5-6 милиарда лева ще стант 5-6 милиарда евро!
188
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Уважаеми селяни , берачи на ягоди , портокали , миячи на чинии, домашни прислужници и др. подобни , както каза на времето Любо Пенев - духайте супата. И на нови избори пак гласувайте за ПП , то дет се вика - Л-у?д умора нема!!!Като стане дълга 100 милиарда нали други ще го плащат?
187
0
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ще стигнат ли за Качествени Маски Произведени от Поданиците на СиЗинПин, все пак Пандемията прави Нов Милионер в Китай на всеки 10 Минути, докато Бледоликите р0бе са на Тръстиката!!
186
2
 
24
 
! Отговори
Дамаджана преди 2 години
Големи "икономисти" ни управляват. Казват, че събираемостта на данъци се е увеличила много, а в същото време постоянно теглят заеми. Егати мошениците.
185
2
 
22
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ХАИДЕ 4ЕСТИТО - ПРОДАЛЖАВАМЕ ИЗМАМАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!
184
7
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 години
Трябва да се купуват тестове и ваксини, как няма да се теглят 5-6 милиарда дългове.
183
1
 
7
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Дали ЮдеюСемитите във Федералният Резерв са напечатили достатъчно хартия, че и за тука да има, че и там се вихре страшна ХиперИнфлация, затягайте коланите, че може и да почнат да ни Отказват Заеми, което ще означава, че България е във Фалит и е Адиос Мучачос... оцелелите ще са единиците с роднини във власнтта...
182
3
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Откъде ше вземат 5-6 милиарда кой ги печата :))))
181
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че всеки понеделник се взимат по 500 млн заеми показва размера на кражбите извършени от партиите на Промяната тези месеци.
180
1
 
25
 
! Отговори
Между другото преди 2 години
Това няма да е последния заем на умните и красивите за 2022.
179
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е... за тия двамата не са гласували хора, а машини. Не вярвам хората да ги тъпят дълго.
178
2
 
11
 
! Отговори
Кикорко и Кокорко преди 2 години
какво са 6 Милиарда, това са 6-12 обществени поръчки на Фирми на Наши хора, то под 500 000 000 за наш бизнесмен, обществена поръчка ли е?!
177
1
 
24
 
! Отговори
Истински Математик преди 2 години
Бюджет - няма, но Минуса е ясен и Заемите са ПредРешени - как ви пор0бват, а стадото си спинка в кошарите - не е истина! по-интересното е, че ИТН явно ще са част от Кражбата на Хилядолетието!!
176
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не е решен бюджетът, но се готвят заем да взимат. И за какво ще го похарчат? За комисионни за ковид и ваксо пропаганда, за тестове и за ваксини.
175
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли някой да обясни, как при 6млн. население изтеглихме толкова милиарди. За какво? Сега даже и още 5-6. Къде отиват тези пари, хора? При мен няма и 2 евро.
174
1
 
20
 
! Отговори
Един преди 2 години
На кокорко му бяха малко 9 те милона евра дето ги одкрадна от съдружникът си в Белгия сега трябва да има нови възможности да краде , а канадският гражданин да има какво да прехвърля на татко българоканадец ,който написа преди време че Канада е дала на синчето лъжец повече от БГ