До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата

Те струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета
28
 До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата
Снимка: Dnes.bg, архив

Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според министъра на труда Гълъб Донев кризата е осветлила значителна част от икономиката.

"Тези малко над 20 процента сива икономика у нас струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета пресмятат от работодателската организация. Средноевропейското ниво на скритата икономика е между 10 и 15 на сто", посочи за сравнение председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от БНР.

"Само с 5% да намелим сивия сектор у нас това означава 2,5 милиарда повече приходи в бюджета и е една постижима цел", допълни той.

Най-често срещаните сиви практики са недекларираният труд и плащането в плик.

"Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен, защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той допълни, че подкрепата в Covid кризата е повлияла за изсветляването на недекларираната заетост.

"Социално-икономическите мерки за запазване на заетостта и доходите и за подкрепа на бизнеса са ефективни и приложими за онези сектори от икономиката, които се развиват на светло. Мерките имат своя съществен принос за допълнителното изсветляване на икономиката", каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко месеца държавата ще затъне като танк в кал свлачище кризата още не е започнала вия теглите заеми то всъщност кризата е провокирана изкустрено
4
5
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Хо-хо-хо....сивата икономика , като започне да Ви се отчита , тогава ще публикувате подобни простотии )))
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете как може в стара загора да правят поръчни на 55 дизелови автобуса чриположения че стета иска до 10 години с 80% да намалява ефекта от парниковите газове да преминаваме към зелена енергия как може да има толкова просто стадо необразовано и некадърно коя държава сте видяли да купува дизелови автобуси и то не един 55 броики смешма работа и пак заради някои които иска да си напълни джоба само страда цялата държава затвор моментално или разтрел.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АсанАбе"пачките"колко бяха на Бойко не съм сигурен след записа на каката, дето си снима на воля докато Бойко го няма и спалното бельо до шкафчето на нито една снимка не е същото със снимките на сладко спящия Бойко. А за корацията с използвания презерватив нямам думи. Четиво за ббалъци.
1
7
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Сви са сивата икономика .... Тиквата нема вече пачки с рушвети у чекмеджето :)))