До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата

Те струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета
28
 До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата
Снимка: Dnes.bg, архив

Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според министъра на труда Гълъб Донев кризата е осветлила значителна част от икономиката.

"Тези малко над 20 процента сива икономика у нас струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета пресмятат от работодателската организация. Средноевропейското ниво на скритата икономика е между 10 и 15 на сто", посочи за сравнение председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от БНР.

"Само с 5% да намелим сивия сектор у нас това означава 2,5 милиарда повече приходи в бюджета и е една постижима цел", допълни той.

Най-често срещаните сиви практики са недекларираният труд и плащането в плик.

"Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен, защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той допълни, че подкрепата в Covid кризата е повлияла за изсветляването на недекларираната заетост.

"Социално-икономическите мерки за запазване на заетостта и доходите и за подкрепа на бизнеса са ефективни и приложими за онези сектори от икономиката, които се развиват на светло. Мерките имат своя съществен принос за допълнителното изсветляване на икономиката", каза министърът.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да увеличат още малко тока и ще станат 50%.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А белата колко се спаружи?
25
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Не може да бъде? 10 милиарда лева се губят казва министъра, точно колкото ги пресметнах и аз преди да прочета тази новина. Само да добавя, че онивната част от тези 10 милиарда са невнесени осигуровки за пенсии. Внесените пари за здраве също са много. На трето място е данъка върху доходите и т н. с останалите. Половината от тези 10 милиарда са заради невнесени осигуровки от дебеловратите работодатели, което си е чиста загуба за всички нас.
24
1
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
КНСБ , Подкрепа и Защита са Моторите на Сивата Икономика - Работодателите им дават пари в Куфари за да укротят Работниците - стара Практика от САЩ и Италия през 20 век .
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свила се била 'сивата икономика'? По скоро се е увеличила! Освен ако не мислиш че нещо като изнасянето на 60 милиона в брой в чували е 'бяла' икономика...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до Брадван 20 - Е как! Хиполенд ;)
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата та краде с данаците ... това е.
20
1
 
7
 
! Отговори
до Брадван преди 1 месец
Яно не си много запознат с бизнеса - как се прави, как се управлява, подържа и т.н. И най-вече къде и кого проверяват данъчните. Ако се разровиш ще видиш, че постоянно се проверяват и санкционират именно такива малки обекти. А аз не съм чул за удар по голяма фирма или нещо. А сигурно не се сещаш, че при тях и баничарницата разликата в оборотите е значителна. Т.е. пак се ловят кокошкарите, а твоето твърдение е недомислено.
19
2
 
6
 
! Отговори
Алооу...фантазьора! преди 1 месец
до 17 Те съвестните се устроиха в уредени държави. Как такъв `може да дойде на негово място`?! Да не е мазохист човека?
18
4
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
При държава мащеха, мнооого са като мен.
17
5
 
7
 
! Отговори
Брадван Балтиев преди 1 месец
Сивата икономика е 50%. Кирчо се изхвърли че подгонил големите риби, но истината е в малките - почти няма малко магазинче, пицарийки, баничарници да издават касови бележки, а те са хиляди и точно там трябва да се удари сега. Който не плаща данък да спуска кепеницте и толкоз. Това са бизнеси които лесно се откриват, така че ако един затвори някой съвестен може да дойде на негово място.
16
0
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 месец
При ~40% станала ~21% ли? Айде нЕма нужда! На брега от години има незаконни рибни борси, но при отчитане ежемесечно на правилните хора - проблем няма.В рибни ресторанти не се правят истински проверки и т.н. Положението е далаверимпекс, кражба-продажба!
15
1
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 1 месец
Все осветляваме,но все сме на тъмно.Ами тя изсветлената икономика няма и 10%. Има фронт за изсветляване колкото искаш.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гълъба защо забравя да каже че държавата взема 20% от всяка покупка като ддс, взема данък общ доход, взема плосък данък и какъв ли още не, взема хиляди и безброй такси свинетки и акцизи дори за документи които трябва да са безплатни взема взема и вземаа..Коефициента на преразпределение всеки знае в кои "гълъбчета" отива.А насреща Нищооо, ни армия, ни здравеопазване, ни образование, ни екология, ни пенсии, нищооо
13
2
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Ставка на час, и пари на седмица! Да видим какЧистач на 7лв ч и заварчик пак на 7лв ч как ще станат.Че и готвач и той на 7лв ч. И управител и той на 7лв
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
без Бойко още ще се свие икономиката
11
5
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
всеки час пред блоковете спират частни коли от които се продават поръчани поинтернет храни тези необозначени коли какви са може ли да превозват хр продукти
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквените пачки са реална икономика.
9
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
На език какъв в заглавието словоредът е?
8
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Колко бяха пачките на Тиквата ? ..... За 20 години са 10 милиарда краднати :)))