До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата

Те струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета
28
 До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата
Снимка: Dnes.bg, архив

Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според министъра на труда Гълъб Донев кризата е осветлила значителна част от икономиката.

"Тези малко над 20 процента сива икономика у нас струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета пресмятат от работодателската организация. Средноевропейското ниво на скритата икономика е между 10 и 15 на сто", посочи за сравнение председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от БНР.

"Само с 5% да намелим сивия сектор у нас това означава 2,5 милиарда повече приходи в бюджета и е една постижима цел", допълни той.

Най-често срещаните сиви практики са недекларираният труд и плащането в плик.

"Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен, защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той допълни, че подкрепата в Covid кризата е повлияла за изсветляването на недекларираната заетост.

"Социално-икономическите мерки за запазване на заетостта и доходите и за подкрепа на бизнеса са ефективни и приложими за онези сектори от икономиката, които се развиват на светло. Мерките имат своя съществен принос за допълнителното изсветляване на икономиката", каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да увеличат още малко тока и ще станат 50%.
24
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не може да бъде? 10 милиарда лева се губят казва министъра, точно колкото ги пресметнах и аз преди да прочета тази новина. Само да добавя, че онивната част от тези 10 милиарда са невнесени осигуровки за пенсии. Внесените пари за здраве също са много. На трето място е данъка върху доходите и т н. с останалите. Половината от тези 10 милиарда са заради невнесени осигуровки от дебеловратите работодатели, което си е чиста загуба за всички нас.
23
2
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
КНСБ , Подкрепа и Защита са Моторите на Сивата Икономика - Работодателите им дават пари в Куфари за да укротят Работниците - стара Практика от САЩ и Италия през 20 век .
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свила се била 'сивата икономика'? По скоро се е увеличила! Освен ако не мислиш че нещо като изнасянето на 60 милиона в брой в чували е 'бяла' икономика...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Брадван 20 - Е как! Хиполенд ;)
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата та краде с данаците ... това е.
19
1
 
7
 
! Отговори
до Брадван преди 2 години
Яно не си много запознат с бизнеса - как се прави, как се управлява, подържа и т.н. И най-вече къде и кого проверяват данъчните. Ако се разровиш ще видиш, че постоянно се проверяват и санкционират именно такива малки обекти. А аз не съм чул за удар по голяма фирма или нещо. А сигурно не се сещаш, че при тях и баничарницата разликата в оборотите е значителна. Т.е. пак се ловят кокошкарите, а твоето твърдение е недомислено.
18
2
 
7
 
! Отговори
Алооу...фантазьора! преди 2 години
до 17 Те съвестните се устроиха в уредени държави. Как такъв `може да дойде на негово място`?! Да не е мазохист човека?
17
4
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
При държава мащеха, мнооого са като мен.
16
5
 
8
 
! Отговори
Брадван Балтиев преди 2 години
Сивата икономика е 50%. Кирчо се изхвърли че подгонил големите риби, но истината е в малките - почти няма малко магазинче, пицарийки, баничарници да издават касови бележки, а те са хиляди и точно там трябва да се удари сега. Който не плаща данък да спуска кепеницте и толкоз. Това са бизнеси които лесно се откриват, така че ако един затвори някой съвестен може да дойде на негово място.
15
0
 
13
 
! Отговори
морски преди 2 години
При ~40% станала ~21% ли? Айде нЕма нужда! На брега от години има незаконни рибни борси, но при отчитане ежемесечно на правилните хора - проблем няма.В рибни ресторанти не се правят истински проверки и т.н. Положението е далаверимпекс, кражба-продажба!
14
1
 
7
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Все осветляваме,но все сме на тъмно.Ами тя изсветлената икономика няма и 10%. Има фронт за изсветляване колкото искаш.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъба защо забравя да каже че държавата взема 20% от всяка покупка като ддс, взема данък общ доход, взема плосък данък и какъв ли още не, взема хиляди и безброй такси свинетки и акцизи дори за документи които трябва да са безплатни взема взема и вземаа..Коефициента на преразпределение всеки знае в кои "гълъбчета" отива.А насреща Нищооо, ни армия, ни здравеопазване, ни образование, ни екология, ни пенсии, нищооо
12
2
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Ставка на час, и пари на седмица! Да видим какЧистач на 7лв ч и заварчик пак на 7лв ч как ще станат.Че и готвач и той на 7лв ч. И управител и той на 7лв
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без Бойко още ще се свие икономиката
10
5
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
всеки час пред блоковете спират частни коли от които се продават поръчани поинтернет храни тези необозначени коли какви са може ли да превозват хр продукти
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквените пачки са реална икономика.
8
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
7
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко бяха пачките на Тиквата ? ..... За 20 години са 10 милиарда краднати :)))
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България вече почти няма икономика. Ще се гладува яко.