Ще надделее ли здравият разум в преговорите за правителство?

Според експерти, кабинетът може и да е дългосрочен
29 ное 2021 22:20, Нели Христова
66

Преговорите са към края си, но ще бъде ли съставено правителство? Според експерти, този път партийните лидери вече не играят сами за себе си, а осъзнават задачата си - да решават проблемите на обществото.

"Политиката е инструмент, с който преследваш цели, задачи. Някои обаче го използват за собствена изгода. Не са раздадени министерските постове, тук ще има до последно опити за извиване на ръце. Играта е тънка. Отпадането на една партия означава срив на идеята за създаване на стабилно управление", посочи социологът Кольо Колев.

Според него здравият разум ще надделее и ще се стигне до форма на съгласие.

"В момента на българските партии - тези, които участват в сформирането на коалиция, прагматизмът им идва в повече. Осъзнават по трудния начин, че мястото им и положението им в българския политически живот не е такова, каквото си го представят", смята политологът Любомир Стефанов.

Колев изтъкна, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание всеки е играел сам за себе си.

"Избирателите ги изпращат, за да решат проблемите на обществото. А те са много - Ковид криза, социална криза, образователна криза, енергоносители, инфлация. Както и проблеми с правосъдната ни система, корупцията", добави социологът.

Има индикации, че този път до голяма степен партийните ръководства започват да мислят нормално, с оглед на това за какво ги е изпратил избирателят, уточни той.

Стефанов подчерта, че има изглед нещата да бъдат с дългосрочна перспектива, ако партиите вървят по път, който ги събира, а не ги разделя. Събеседниците са на мнение, че правителството, което евентуално ще видим, ще бъде дясноцентристко.

"Сякаш има разум и правителството не е обречено на 1-2 или 5 месеца. Ако то продължава да намира общото - това, което обществото очаква от него, има шанс да изкара и цял мандат", прогнозира Колев.

"Продължаваме промяната" не е партия, а политическа конгломерация. Има хора, които имат прагматичен подход с правенето на нещата в живота си по принцип, те го показаха под патронажа на президента в служебните министерства", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Колев смята, че енергетиката е това, което може да взриви обществото.

"Енергетиката влиза навсякъде - цените на хляба, на доматите, на желязото, на дървения материал, на всичко. Каква е "файдата", че ще получиш 100 лв. компенсация върху пенсията, ако токът ти става двоен или троен?", посочи той.

Стефанов твърди, че с компенсаторни механизми чрез бюджета трябва да се задържи инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Като гледам преди 2 години
Тея преговори си мисля, че подхода на ИТН в предишното НС беше много по-отговорен и държавнически. Показаха хората които ще им изпълняват програмата и всеки да си носи отговорността. Поне имаше някакъв вътрешен баланс на политики за разходи и приходи. А сега е пародия където всеки си прави ПР и рецитира партийни лозунги.
27
2
 
9
 
! Отговори
Забележително преди 2 години
Е че някой с малко мозък може да заяви, че тези преговори са в полза на обществото. Та погледни кой преговаря! БСП коалиция от 15-20 движения, ИТН - някакъв сламен проект на задкулисието, ДБ - коалиция от 3 партии, ПП някакво зомби направено върху труповете на няколко ликвидирани партийки. Явно спойката са ония милиарди, дето Бойко ги договори. А разговорите са камуфлаж за пред хората и писане на списък за Дядо Коледа, както правилно го определи Калфин.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според експерти, този път партийните лидери вече не играят сами за себе си, а осъзнават задачата си - да решават проблемите на обществото." Мне. "Осъзнават", че Кремъл им е поставил задача да гласуват бюджет на Фигуранта и да се опитат да започнат да смучат парите от ЕС. Затова са толкова "съзнателни".
25
5
 
5
 
! Отговори
Гледам преди 2 години
Гледайте в Youtube разговорите и ще видите БСП са пълна 0 имат един Вигенин , а ИТН са с идеите ДБ са с подобни на ИТН идеи а ПП, са само спойка и нулева толерантност към корупция. Това е то пак ИТН са подготвените и със изключително обмислени идеи. По 6 часа горе доло разговорте някои по двапати съм гледал и живя от 10 години в чужбина.
24
1
 
8
 
! Отговори
Фклуб преди 2 години
"Ако не знаеш какво искаш, каза портиерът, ще имаш много от това, което не искаш.
23
1
 
2
 
! Отговори
Контрапункт преди 2 години
До 35: Интересното е, че ако не е пародия, няма достатъчно подкрепа
22
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До 17. Написал си го като пародия, нали?
21
3
 
1
 
! Отговори
ОКР- то преди 2 години
Джаро:"Знаеш ли аз как решавам проблемите си?!или стрелям или плащам! Твоите от кои са?"С доста проблеми ще се сблъска този здрав разум,тъй кат гледам)))
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От болни мозъци, здрав разум не чакай"-Народна поговорка.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние, от клуба на безгласните пенсионери решихме, да си даряваме пенсиите за избори, Всеки месец трябва да има избори за да може всички българи да се превъртим за министри и да се облажим от народната каца с меда.
18
1
 
7
 
! Отговори
А преди 2 години
Изобщо там ли е, че да надделее ?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бега бе!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това което казва Киркорий е вярно, то трябва да покани Боци за мин. председател понеже очевадно е по-добър от него - не е намалявал инвестициите с 1 млрд. и растежа по негово време не е бил под очакваното, следователно е по-добър и той трябва да е мин. председател - и шах и мат!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо (Оня с дългия нос) и Кокорчо (Бирлибан) дали не са чужди креатури? Ама вие не знаете какво значи думата "креатура"? Абе тъъпи ли сте? Нграмотни ***? Или сте си дееебили по ген (дето се страхувате да не ви го откраднат с ваксините?)
14
2
 
6
 
! Отговори
Т.Акациев преди 2 години
Който иска да яде трябва много да краде, братя, ако не крадете нищо няма да ядете.Да крада мене ме е срам, затова неща да ям. Нека да живеем бедно да ядем това е вредно.Още древните индуси славят празните търбуси. Яденето е заплаха за червата и стомаха.А гладът ще ги предпазва от гастрит или от язва. Нищо в тях като не вкарваш нищо няма да изкарваш. ... Аз народният поет нямам нужда от клоозет.
13
1
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Аз гласувах за дясна партия ДБ , а тя се оказа лява :) Левите е ясно какво правят ... теглят кредити дават на народа да се радва и няколко години след пиянството следва изтрезвяване и сметката :) Почват да я плащат десните и тъкмо да занулят нещата и народа иска пак да пие на кредит.... Та ДБ мен ме изгубиха... Предпочитам бацето поне имаше човек с топки в управлението ... Янев даже и гласа му не чух въпреки рекордите по смъртност от ковид ...
12
11
 
1
 
! Отговори
Кире народа е с теб! преди 2 години
Най после ще спрат кражбите и с нулева корупция ще живеем богато с заплати 4000 лева и народна власт ще градим нов хубав и богат живот. Кире ние сме с теб само напред!
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си какво правителство ще е след като се консултират с дъртите комунисти Масларова, Гечев, Р.Овч и др.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рейгън: Не става да се самоубиваме. Трябва да ги накараме да работят за нас. Не ние да ги отглеждаме. Не си ли съгласен?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв здрав разум у Пинокио и Бирлибан?! Тия са сега избраните от госпожа Маамут ... или как беше... нещо такова....