Ще надделее ли здравият разум в преговорите за правителство?

Според експерти, кабинетът може и да е дългосрочен
29 ное 2021 22:20, Нели Христова
66

Преговорите са към края си, но ще бъде ли съставено правителство? Според експерти, този път партийните лидери вече не играят сами за себе си, а осъзнават задачата си - да решават проблемите на обществото.

"Политиката е инструмент, с който преследваш цели, задачи. Някои обаче го използват за собствена изгода. Не са раздадени министерските постове, тук ще има до последно опити за извиване на ръце. Играта е тънка. Отпадането на една партия означава срив на идеята за създаване на стабилно управление", посочи социологът Кольо Колев.

Според него здравият разум ще надделее и ще се стигне до форма на съгласие.

"В момента на българските партии - тези, които участват в сформирането на коалиция, прагматизмът им идва в повече. Осъзнават по трудния начин, че мястото им и положението им в българския политически живот не е такова, каквото си го представят", смята политологът Любомир Стефанов.

Колев изтъкна, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание всеки е играел сам за себе си.

"Избирателите ги изпращат, за да решат проблемите на обществото. А те са много - Ковид криза, социална криза, образователна криза, енергоносители, инфлация. Както и проблеми с правосъдната ни система, корупцията", добави социологът.

Има индикации, че този път до голяма степен партийните ръководства започват да мислят нормално, с оглед на това за какво ги е изпратил избирателят, уточни той.

Стефанов подчерта, че има изглед нещата да бъдат с дългосрочна перспектива, ако партиите вървят по път, който ги събира, а не ги разделя. Събеседниците са на мнение, че правителството, което евентуално ще видим, ще бъде дясноцентристко.

"Сякаш има разум и правителството не е обречено на 1-2 или 5 месеца. Ако то продължава да намира общото - това, което обществото очаква от него, има шанс да изкара и цял мандат", прогнозира Колев.

"Продължаваме промяната" не е партия, а политическа конгломерация. Има хора, които имат прагматичен подход с правенето на нещата в живота си по принцип, те го показаха под патронажа на президента в служебните министерства", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Колев смята, че енергетиката е това, което може да взриви обществото.

"Енергетиката влиза навсякъде - цените на хляба, на доматите, на желязото, на дървения материал, на всичко. Каква е "файдата", че ще получиш 100 лв. компенсация върху пенсията, ако токът ти става двоен или троен?", посочи той.

Стефанов твърди, че с компенсаторни механизми чрез бюджета трябва да се задържи инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнява ме това правителство да изкара до март 2022г.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На БСП/БКП не трябва да се дава и дори един зам. министър, това което се предлага в момента е престъпление, измяна, предателство, върха на корупцията - не съм ходил 1997 година на протести за това. Да и ти мръснико Слави, тогава протестира и пя, но сега бързо забрави. А тези двамата внуци на БКП тогава са били на топличко и чистичко и не са е мърсили много.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5, за съжаление Политиките на БСП са отират създаването на ново правителство да не кажа че сами се саботират очевидно е
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителство ням да има мили избиратели. Щом започнаха с вдигане на данъци е ясно че ще пълнат кацата без дъно без да правят реформи. До тук бяхте господа !!!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се прави правителство с партии които са на 4, 5 и 6 място за сметка с такива на 2 и 3 е притеснително. Много голяма част остават без представителство във управлението по този начин!
3
2
 
25
 
! Отговори
Гуню преди 2 години
Разум???????? От червените нищо добро не сме видели, няма и да видим!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия докато се пазарят като роми колко народ си отиде без време от най прости болести. Стига се пазарихте а започвайте да променяте законте че с тия кливнични пътеки и пътечки търговските дружества измориха народа.
1
1
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Какво ги интересува народа. Ще гледат техните си интереси. Не съм видял досега правителство, което да работи в интересите на България и народа, нито депутатите се ръководят от интересите на народа. Това отдавна е ясно. Няма нужда да го коментирам.