Проектобюджетът на служебния кабинет нямало да бъде приет от НС

Не отговарял на приоритетите на бъдещета коалиция
23
Проектобюджетът на служебния кабинет нямало да бъде приет от НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря на структурата на правителството, която ще бъде предложена декември, коментира ред БНР икономистът и депутат и в 47-ото НС Мартин Димитров от „Демократична България“. Той участва в коалиционните преговори на тема „Финанси”.

Според него ще се приеме нов бюджет.

Още по темата

„И е логично да има друга структура. Приоритетите са различни, подходът е различен. При това положение проектът на Валери Белчев няма да може да бъде използван. Ще трябва да бъде изготвен нов проект на бюджет за 2022 г.“, каза той.

„Важно е хората да не усетят сътресения покрай процедурите за приемане на новия бюджет, посочи икономистът.
По думите му всички възможни дни през декември трябва да се използват за изработването на новия бюджет и януари той да бъде приет.

„Ситуацията позволява януари да бъде приет бюджетът и да няма по-голямо закъснение“, смята той.

Мартин Димитров определи като ключово предложението да не се увеличава общата данъчна и осигурителната тежест.

Запазването на данъците и дори тяхното намаляване – например отпадането на данък уикенд, ще създаде добра среда за растеж в сложната среда, в която се намираме, посочи той.

По темата за вдигането на максималния осигурителен доход икономистът е на мнение, че първо трябва да се запушат пробойните в бюджета, хората да видят, че техните пари не се крадат и тогава да се мисли по този въпрос. Въпросът остава отворен.

Икономистът поясни позицията си, че парламентът и правителството трябва да предприемат всички възможни и разумни действия, за да не се увеличава цената на тока за битовите потребители от началото на следващата година, а за небитовите - да бъдат предвидени компенсации.

„Защото те наистина са в много тежко положение, особено малкият бизнес, и не трябва да позволяваме тези хора в кризата да фалира“, каза той.

Димитров съобщи, че в рамките на преговорите е постигнато съгласие да се направи одит на процеса по несъстоятелност на КТБ.

„По мое предложение ще има одит на процеса по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Това се съгласихме на преговорите. За мен КТБ и цялата процедура по несъстоятелност е една черна дупка. Нищо не можахме да разберем - какво се случва, защо се случва, защо малка част от парите, които трябваше да бъдат върнати, са върнати“, коментира още Мартин Димитров.

Според него въпреки наличието на хиляди документи, „един добър одитор може да се захване, в рамките на една година да свърши тази работа и ние всички да имаме картината накрая какво се е случило“.

Димитров допълни, че „това е една от темите, които в България ужасяват страшно много хора“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
БЮДЖЕТА НА РАДЕВ И ЯНЕВ ---НЕМА ДА МИНЕ!...ШЕ ГО ПРАВИ КОРНИ!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На служебното правителство май им хареса да управляват :) Ще ви очакваме на пролет!
17
1
 
2
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
До до Ай Сиктир: Навря Винету в *** гз (ведно с всички ни), *** си остава един щатен фигурант.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и така служебното правитлество ще ни управява през половин година следащите 5 години, вземете че им приемте бюджета!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така си мисли Мартин Димитров, но в действителност ще видим какво ще стане! Муахахахаххаах!
14
2
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Някой от Служебното правителство ще даде ли отчет как се изхарчиха и къде отидоха близо 4 милиарда лева, които Хунтата на фигуранта изтегли като заеми от началото на годината ... !!!
13
2
 
13
 
! Отговори
Още ли не е ясно! преди 2 години
Свършва времето на служебното правителство! Каквото откраднахте -откраднахте, който си назначи децата и любовниците - браво! Идват новите и те ще седнат на хранилката.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам ,но се раздават милиони на някакви бизнеси които не са затворени внос са на нашите хора ,Бойко раздаваше но беше затворил всичко
11
2
 
13
 
! Отговори
Идва серията преди 2 години
Киро се развиря с нови заеми!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев не е лош, но Чашков и Кацаров - вън
9
2
 
10
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Трябва да Не си добре с главата, за да внасяш проектобюджет от Служебно правителство при условие, че Парламентът ВЕЧЕ Е СВИКАН В ПЕТЪК.
8
8
 
4
 
! Отговори
до Ай Сиктир преди 2 години
абе фигурант, ама навря Винету в *** г.ъ.с
7
4
 
2
 
! Отговори
до Ай Сиктир преди 2 години
малиии къв умник си, жалък
6
3
 
16
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Фигуранта си свърши перфектно работата. Проправи път и настани във властта хората на олигархията с измамната надежда, че ще продължи да е фигура... Уви - остава си щатен фигурант. А олигархията тепърва ще се развихря. За догодина ни готвят още дванадесетина милиарда дълг. Явно нямат търпение да чакат милиардите от ЕС, ами ще натеглят заеми, докато се усетиме да ги прогониме, и после кой на Карибите, кой на Кайманите, кой в Аржентина или ЮАР... Пък вие тука тръскайте гзове по жълтите паважи...
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се еманципират. Хората, които се нагърбиха да ни "оправят" от БСП са доказателство за това. Тва са хора на Корнелия и Радев. Няма да има разлика между служебния и новия кабинет на ПП. Не случайно толкова революции бяха направени за да се даде цялата власт на Радев - та сега да почнат да се еманципират.
4
3
 
14
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 2 години
Първите новини които идват от новият проектокабинет са леко обнадеждаващи от гледна точка на това, че новите управляващи май се канят да се еманципират от вдигнатия юмрук на фигуранта и Хунтата му..дори новината че Импексова ще става председател на НС не е чак толкова лоша имайки предвид, че тя е контра на Румбата и мераците му да назначава чашкоФ и янеф за министри на МВР и Отбраната, с което да овладее силовите министерства в новото правителство и да постави Парламента под Властта на юмрука си
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е чакайте да ви индексират заплатите, януари ще се озъбите до март.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха баницата е сладко да разпределяш пък народа да чака до март да се завърти финансовата година.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нормално, министрите на фигуранта са аут