Радев разговаря с Макрон, обсъдиха Шенген и РСМ

Президентът е на визита по повод церемония в памет на Валери Жискар д`Естен
53
Радев разговаря с Макрон, обсъдиха Шенген и РСМ
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Френската република Еманюел Макрон. Теми от дневния ред бяха двустранните отношения, присъединяването на България към Шенген, както и европейската перспектива пред Република Северна Македония, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата Радев посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и очаква това да бъде признато от страна на европейските ни партньори. Президентът Макрон изрази принципна подкрепа за позицията на България.

По време на разговора Румен Радев изрази и позицията на България, която очаква конкретни и необратими резултати в двустранния диалог с Република Северна Македония, които да гарантират европейските ценности по отношение на спазването на човешките права и преустановяване на езика на омразата, както и защитата на българското културно-историческо наследство в страната.
 
Българският президент е в Страсбург по покана на президента Еманюел Макрон и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, където участва във възпоменателната церемония в памет на Валери Жискар д`Естен.

"Постоянната борба на Валери Жискар д`Естен за Европа оформи визията на поколения за европейското единство. Конвентът за бъдещето на Европа, чийто президент беше той, идеята за Европейски паричен съюз, както и за нова институционална структура на ЕС, открояват забележителното му политическо наследство", посочи Радев и допълни:

"Година след кончината на Валери Жискар д`Естен, вглеждайки се в неговото наследство, откриваме една "европейска вселена". Неговите ярки идеи и непоклатима вяра в общото ни бъдеще трасираха пътя към създаването на новата архитектура на Европейския съюз след падането на Берлинската стена“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари