Радев: РС Македония да покаже уважение към ценностите на ЕС

Президентите на България и Германия за сигурността в съседни на ЕС региони
2 дек 2021 14:05, Елка Василева
40
Радев: РС Македония да покаже уважение към ценностите на ЕС
Снимка: Президентството

Президентите на България Румен Радев и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер проведоха работна среща в Страсбург, на която бяха разменени мнения за средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на Република Северна Македония, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за активен двустранен диалог на високо равнище с Република Северна Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения.

Румен Радев посочи, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.     
 
Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от президента Румен Радев по време на срещата.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
JVS преди 2 години
Интересно,според Радеф интересите и ценностите на България стоят зад тези на мадонската измишльотина Е.С.!Защо ли..?
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36 и 38 В македонските учебници българите са наречени татари и варвари, занимаващи се основно с плячкосване. Това не е истина! Отдавна се отхвърли теорията, че така наречените прабългари са били хора от неевропейски тип. Наричат ни фашисти, а ние фашисти не сме били, наричат ни окупатрои, а ние държава Македония не сме окупирали. В нашите учебници пишело, че са ни отнели територии, ами какво да пише, че сме им ги подарили ли? На практика си казал, че лъжата е предимство, а истината е омраза!
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро в нашите учебни има език на омраза.В тях пише,че все едно македонците,сърбите,гърците ,турците и румънците са ни отнели територии.Моето дете е в 5 клас и повечето му съученици мразят Македонци,Турци,Румънци,Сърби и Гърци.Когато си говорят помежду си го казват Детето ми го е споделяло.Та не знам къде има език на омраза и Радев какво ги говори.Оърво ние трябва да се променим и след това да искаме и македонците да се променят .
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли,колко жители е имала великата Османска империя?И колко е било населението през 1900 година в България и Македония?
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали си македонец или българин ,няма разлика.Въпроса е на коя държава искаш да плащаш данъци.Ако се възприемаш за който и да е не би трябвало да има проблем.А в учебниците в Македония няма омраза.Не знам защо се възприема това което пише в учебниците за омраза.Това,че възприемат даден човек за македонец,не е омраза,а предимство.Трябва да търсите положителното,а не отрицателното или общото.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Цветанов ... Прав си, но ако руснаците, които са го владели от края на 18-ти век нямат право да го нарекат техен, то как тогава е на украинците, които даже не са го завладели, а им е бил даден от Хрушчов 1954г. И е даден на УССР в рамките на СССР, за по-удобно, че имал сухопътна граница и водата е идвала оттам. Та кога Украйна е владеела Крим, колко години. Освен това след 1991г. има доста опити за автономия на Крим, потушени от Украйна. 2/3 там са руснаци.
29
0
 
3
 
! Отговори
Мотив преди 2 години
Винаги с Германия и никога против Русия .Проблема на света е че ако Русия и Германия са в един отбор другите мълчат....20 мил.жертви даде Русия за да спре Германия и при това запада игра с Русия.....
28
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Никой нормален човек не уважава ценностите на брюкселския ес: лъжа, лицемерие, кражба, насилие и диктатура. Само безрадни комплексирани евроатлантици, повтарят като папа'гали фалшивата пропаганда на брюксел.
27
3
 
3
 
! Отговори
Pancho преди 2 години
Република Северна Македония трябва да смени отношението си към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към Пеония в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на пеонското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват пеонската си идентичност.
26
3
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
България трябва да смени отношението си към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към Македониа в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на македонското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват македонската си идентичност.
25
4
 
8
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
РСМ да каже, че в периода 1878-1944 мнозинството от населението на Македония се е смятало за българи, а езикът им до кодификацията му през 1945 е бил нищо повече от български диалект. РСМ да каже, че оформянето на македонски етнос започва 1932 година, официално да осъди югославския геноцид над българското население и да издигне паметник на жертвите в центъра на Скопие. Когато РСМ направи това вратата към ЕС ще се отвори!
24
6
 
1
 
! Отговори
Христо Цветанов преди 2 години
До АнонименПреди да се говори е добре да се познава историята на полуостров Крим. Той става руски в края на 18 век след завоюване на Кримското ханство от Екатерина Велика. Дотогава в Крим не е имало нито един руснак! Така, че Крим не е "исконно руски".Крим е бил на гърци, хазари, готи, и татари.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе пичове стига се излагахте с тоя Крим, отворете Уикипедия най-малкото и прочетете историята на Крим! СССР го прикачва към Украйна от удобство, след разпада на СССР никой не ги пита къде искат да са. Още оттогава Крим се дърпа и след американския преврат през 2014 на кримчани им писна и се върнаха в Русия. За тях драма няма, има драма за Киев и за изтрещелите западняци!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли европейска корупция държането ни извън шенген? Това ни струва денгуби и мотане по граници за милиарди! Едни 10% от европейското финансиране директно потъват като вреди от неприемането ни в Шенген. Загубите на България никой не ги компенсира, но това е политическа корупция и разсипничество на европари и Кьовеши трябва да се намеси! И кой се поинтересува от това, както се интересуват за Македония?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко /// Не знаех, че "Крим е украински" е някаква европейска ценност. Браво, винаги може да се научи нещо ново, макар и глупocт. Изобщо наясно ли сте с европейските ценности? А наясно ли сте, е Украйна след 1991г. отменя еднолично автономията на Крим. Имаше референдум, хората гласуваха за статут на суверенна държава. След това има сключен договор за приемане в Руската федерация. За Косово даже нямаше референдум.
20
9
 
9
 
! Отговори
видими резултати преди 2 години
Бокича и Катето Захариева къде спаха 10 години та сега всички се чудят защо България налага вето и ни гледат подозрително?
19
6
 
10
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
мАКЕДОНЦИТЕ СА НЕЩАСТНИ ПОМАЦИ ОСТАНАЛИ СЛЕД СТО ГОДДИНИ СРЪБСКИ ТЕРОР СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО СТРАДАНИЯ И ГЕНОЦИД ХОРАТА САМИ НЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ ГИ ПРЕДАДОХА. СЕГА ДОРИ ТЕЗИ КОИТО СЕ ОБЯАВ ЗА БЪЛГАРИ СА ТЕРОРИЗИРАНИ И ДИСКРИМИНИРАНИ ОТ СРУБСКТЕ СЛУГИ И ТЕПНИТЕ ГЕСТАПОВСКИ АГЕНТИ . ДИКАТО НЕ ХВАНАТА ТОЯГИТЕ И СЕ ОТТЪРВАТ ОТ ТЕЗИ ГУДБАШКИ ВЪШКИ НЯМА ДА ВЛЕЗЯТ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЧАРШАФИ.дА ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ РУМЪНЦИТЕ.
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези ценности, военна фатмашка диктатура, мърляшко строителство на пътища? Никакво уважение към байганьовската мърляшка фатмашка фашистка диктатура! Уважение чак когато байганьовците си изберат нормална цивилна власт, като всички останали европейци. А не ***, чалгари и клоуните Кирчо и Кокорчо.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що да не покаже и уважение към българските ценности, а само на европейските?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев този път формулира много точно за какво става въпрос .за което му стискам ръка .За Крим обаче ПОЗОР!!!