Партиите в НС имали желание за конструктивизъм

Качественото законодателство искало много усилия
13
Партиите в НС имали желание за конструктивизъм
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В първия ден на 47-ото Народно събрание почти всички парламентарно представени политически сили се опитаха да говорят доста обрано. Имаше желание да се търси някакъв конструктивизъм. Победители и изгубили от изборите си дават сметка, че най-лошият резултат от три поредни избора е, че хората не излязоха да гласуват, коментира ред БНР проф. Екатерина Михайлова, депутат в шест народни събрания, днес преподавател в НБУ по теория и практика на парламентарната държава. 

Още по темата

Тя изрази надежда, че ще види нов стил на работа в този парламент "след лошата практика при правене на закони през последните години".

"Качественото законодателство иска много усилия. Аз съм привърженик подготовката на законите да се изготвя от правителството, където има голяма експертиза и се спазват процедурите на Закона за нормативните актове и Указа за неговото приложение, и общественото обсъждане, и оценката за въздействие, и финансовата обосновка, и съобразяването с правото на Европейския съюз. Ако всичко това се прави още в подготвителния етап и не се позволява да се подпъхва, да се заобикаля, да се променя основното, внесено в парламента, ако се спазват правилата, ще имаме добър резултат", допълни Михайлова.

По думите ѝ изборът на Никола Минчев за председател на парламента е добър.

Проф. Михайлова призова да няма вторачване в конституционни изменения, тъй като "много проблеми могат да бъдат решени и през закони".

"Задачата не е просто да се излъчи правителство, а такова, което ще работи разумно, да не харчи прекалено много, защото се плаша от това, което чувам в последните дни. Разбира се, че трябва да се помага за доходите, но да не стане така, че да останем без доходи, защото и това да се е случвало. Нека да има правителство, но то да действа и с разум", призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая от Възраждане наетата на НС каза че няма да е опозиция ,но гласува заедно с ДПС и герба )
8
2
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 2 години
До 6. А преди това? Ама що така се вторачвате в последните 12 години все едно, че преди това България не я е имало?
7
0
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
В първия ден да, но да видим във втория.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците в най-голямото ни училище за възрастни, това без учители - осъзнаха още от първия ден некой основопололагащи Истини... Туй е добре )))
5
0
 
3
 
! Отговори
Какво означава преди 2 години
Думата обрано? Като колата ми е обрана ли? Една реч може да бъде обрана само ако е лишена от смисъл и цел.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите депутати, където са под 40 -годишна възраст изобщо си нямат представа КАКВО Е ПОЛИТИКА, КАКВО Е ЗАКОНОСЪОБРАЗЕН ДЕМОКРАТИЧЕН ПРОЦЕС! Те са там - САМО ЗА ДА ЛАПАТ ДЕБЕЛИТЕ ЗАПЛАТИ И ПРЕМИИ. НИЩО ДРУГО! ....да си оправят живота ДЕМЕК!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язе пък имам мерака да ги провесим до крак по диреците. ко прайм?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат желание,но не им се иска.
1
0
 
6
 
! Отговори
Да бе дааа... преди 2 години
...вЕЕЕрваме ви...