Радев: Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен

Обществото вече каза: Не на превзетата държава
Обновена: 3 дек 2021 09:35 | 3 дек 2021 09:32, Камелия Цветанова
67

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев призова депутатите преди да изговорят първите си думи от парламентарната трибуна да осмислят мисията, която българите ни възложиха.

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет.“, каза той.

Според него обществото още търси изход от корекционното статукво, но то вече каза – Не на превзетата държава.

„Време е за национален консенсус, който да съдържа важи приоритети, които да бъдат свободата, справедливостта и законността. Тези ценности са предосновни за благоденствието и модернизацията на България.

На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили от реформаторско и социално управление. От него зависи да имаме правителство и съдбата на политическата ни система , която не може да понесе поредни предсрочни избори. От него зависими и съдбата на хората, които очакват решения за преодоляването на кризата“, каза президентът.

„Самата мисия на НС се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрация и държавността и вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на плурализма, да усъвършенствате изборния процес“, каза Радев.

Според него загубата на доверието в политическата каса пролича от отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон.

„Не можем повече да допуснем пилее на историческо време нито. Важният консенсус е този за законността и справедливостта и ако искаме този парламент да е траен и успееш, трябва да върне в русото на закона. Важна задача е премахването на прокурорския чадър и това е ключът към бъдещето и ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на този чадър“, предупреди президентът.

Според него не по-малко важен консенсус е този около икономическата и социалната политика.

Радев призова депутатите да обсаждат и бюджета за следващата година на служеното правителство. Той настоя и външната политика да бъде оставена в ръцете на дипломати от кариерата.

Нужни са законодателни промени за Плана на възстановяване и развитие на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
промяна преди 2 години
Харманлийското китаристче напусна групата "има такъв няма такава" и се присъедини към бухосинхронистите Кирчо и Кокорчо до скорощните избори.
52
0
 
4
 
! Отговори
Зелен чарап преди 2 години
Какви огромни надежди бе тавариш пилотчик ти се оказа най-големия *** на света, а 8% от хората не искат ни един от вас да бара управлението в страната. Ти къде си трагнал. Ти си различна реалност за 80% от избирателите, вие изобщо не важите. Вие не заслужавате ни правителство нито 1 стотинка от данъците ни. Освен че не ставате за нищо, ама сте и нагли - продължавате да ми се зъбите и пулите от трибуната като биороботи. Някой натиска копчето и тоя се озъби, ама оня се опули. Сюрия л#шпери
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДЪРЖАВАТА ТОВА СТЕ ВИЕ !НАРОДА! КАЗВА ТИ ГО ЧОВЕК ЗАВЪРШИЛ ДИПЛОМИРАН ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ! И ПО ПРОФЕСИЯ АЗ ТРЯБВА ДА РАБОТЯ ТАМ . НО ЗА ДА РАБОТЯ ТАМ ТРЯБВАТ ВРЪЗКИ ЗАЩОТО ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В ТОВА Е ПРЕВЪРНАТА.ВИЕ СИ ИЗБИРАТЕ ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ - ТЕ СА ВАШЕ ОГЛЕДАЛО.Тези които ограбиха државата съсипаха заводи селата - прекрасни доведоха държавата до най- бедна в Европейския съюз -сега техните деца ви управляват.Вие какво само се оплаквате, излезте на улицата и се борете за растеж
50
0
 
6
 
! Отговори
уф преди 2 години
Рядко гнусно човече .
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се проооосерете, проооосира се цял НАРОД!:))))))))))))))
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищопраяещият пак се изцепи,преди пет години и нашите надежди бяха много големи ,,НО''уви не ги оправдахте!Сега пак ви осигуриха пет години спокойствие-15000лв.заплата и 3000лв.пенсия а народа да се оправя!!!И ти си като тях...............
47
1
 
13
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 2 години
Не ни гледайте какво правиме, ами слушайте какво ви говориме....
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата на сертификатите, монолозите, лицевите и коремните
45
1
 
8
 
! Отговори
Ех тази Деса,не преди 2 години
смени жанра.Пише едни и същи глупости,повече или по-малко наизустени от чорапа(ясно е по това колко срича).Но тя има дилема,оня завалията е чел само уставии инструкции(но на 5 ли бяха или 12 езика,разбира се по страните,където са го пращали да му вкарват мозък като млада солдатска надежда),така че няма как да произведе нещо свястно и тука първата домакиня си заработва безплатните воаяжи по света и дрешките,с които учи короновани глави как да се обличат.Така писаха запосещението в Япония
44
1
 
10
 
! Отговори
на никому нищо! преди 2 години
никаква вяра! - при такава избирателна активност и миграция от страната никога!
43
1
 
12
 
! Отговори
Просто човек преди 2 години
Залогът наистина е огромен - ако не се получи ПРЕДНАЧЕРТАНОТО от Радев всички си отиват и именно затов а залогът е голям- ами ще му пропадне ... " статуквото " ...:)))
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви обощя, демагогията и празно приказките.Щакат ви Рундювски монолози, лицеви, коремни и затваряници.
41
8
 
2
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Къде е Бойкича?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие знаете много добре, че оранжевия цвят винаги ми е бил любим!
39
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41 нямаш акъл да разбереш смисъла на казаното. Занимавай се с нещо друго, това не ти е отръки.
38
7
 
36
 
! Отговори
Фуражка преди 2 години
Поредната безсмислена реч в стил конгрес на БКП.
37
2
 
12
 
! Отговори
Герберски трол преди 2 години
До 37. И това те прави по-богат и по-щастлив ли? Я свали червените очила и се огледай.
36
1
 
23
 
! Отговори
you преди 2 години
Хора има си качествен живот навън от тая държава.Със заплата с която можеш да си позволиш всичко и да не се притесняваш за кое по напред да мислиш.2 млн си тръгнаха , а в следващите 5 г. още толкова ще си заминат оттук.Тук няма хляб,няма уважение.Има само злоба,корупция,ниски заплати и селски тарикати с многото пари
35
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече плюят гербаджийските ***, толкова повече се вдига рейтинга на президента Радев хахахаха
34
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, като сееш ветрове ще жънеш бури. И новият парламент няма да изкара дълго. Като истински престъпници, четворната коалиция ще се изпокара за плячката, наречена България.Дано след тази криза, обществото най-после се събуди!