Увеличението на МРЗ може да увеличи безработицата

Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за нея
Обновена: 3 дек 2021 10:43 | 3 дек 2021 10:42, Ния Христова
56
 
Служебното правителство предлага в следващия проектобюджет минималната заплата да стане 710 лв., а майчинството 650 лв. 
 
"Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя се определя административно и в голяма степен неясно", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тази зависимост се дължи на специфика на българския бизнес цикъл и на неговите ефекти. Това е нормално, защото повечето сектори са поставени във висококонкурентна среда. Всички фирми работят сравнително на минимума на средата, тъй като конкурират. Те формират печалбата си от намаление на своите издръжки. Ако тези фирми трябва да увеличат минималната работна заплата на служителите си, това означава или по някакъв начин да ги натоварят с допълнителни дейности, или да съкратят хора", поясни той. 
 
Той смята, че безработицата ще се покачи с 1%.
 
"Доста смело се правят планове за този бюджет без средносрочна бюджетна прогноза, каквато е задължително да има. Увеличаването на минималната заплата може да доведе в следващите три години до увеличаване на данъците и осигуровките. В момента в проектобюджета, който беше обявен от служебното правителство, не е придружаван от такава средносрочна бюджетна прогноза", обърна внимание Ножаров. 
 
"Пенсиите трябва да бъдат базирани, особено за осигурителен стаж и възраст, на база осигурителния принос на лицата към системата. В противен случай ние стимулираме сивата икономика. Колкото повече се увеличават пенсиите, без да се увеличава производителността на икономиката, толкова по-малко реални блага те ще могат да си купуват. Увеличението на пенсиите не увеличава реалната покупателна способност на пенсионерите", заяви икономическият съветник. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Капитан петко преди 1 месец
И тия били работодатели жалки робовладелциАко могат биха ни карали даим работим без пари до кога така скъпи работодатели горките те но ако няма кой даим работи тогава ще видят кон боб ядели сабудете се и дигнете стачки стига сте работили за жълти стотинки за тия изедници
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41 Ходи да ти ги дадат, какво правиш тука?
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста изкривена фантазия има тоя Щерю.
44
1
 
2
 
! Отговори
Бунгур преди 1 месец
Няма такова понятие- Минимална Работна Заплата. Точният термин е Средна Минимална Работна Заплата. Минимална работна заплата се отнася само за определен сектор в икономиката,а не за цялата икономика.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30 Няма нужда да сравняваш Германия която е с най високата икономика в ЕС с България.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работиш и плащаш здравни и пак плащаш. Плащаш пенсионни, а не дават пенсия. Плащаш социални, а такива за бели няма.. Плащаш данък дом, кола, а пътища няма..Плащаш ли плащаш и накрая нищо не получаваш.
41
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
След 3 ч. С самолета дават 2 000 евро. Българските работодатели имат по високи печалби а плащат по зле от анадола. Не са конкурентноспособни. Да си работят сами
40
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
И реално колко остава след облагане от тия 710 лв.някъде около 590,как се живее с тях?
39
2
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
Каква безработица,че има ли все още кой да работи освен баби и дядовци.Жалка работа?
38
3
 
18
 
! Отговори
До Solar Power преди 1 месец
Не съм чул много Германци да дойдат тука да работят, докато за нашенци заминали на запад съм чул за няколко милиона и миграцията продължава. При 300 евро заплата, в България има десетина милиардера. Организацията на държавата хич я няма.
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам тези тук които пишат глупости в коментарите да започнат някакъв бизнес и да плащат и по 5000 лв. заплати ако искат. Така отстрани е много лесно да се говори и плюе
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тва МРЗ, изкуствен праг. Трябва почасова ставка по сектори и нещата ще се наредят.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
bezsrochna lejasta obstonationalna stachka pred bg kmetstvata za izravniavane na bg zaplati s germanskite, belgiiskite, frenskite zaplati ili napuskame nezabavno korumpirania eu i nato. grajdansko nepodchinenie na vsichki bg pensioneri, niama da plastame poveche nito edin bg lev dds, nikakvi danaci na korumpiranata bg offshorna darjava s koronovani zlatni diskriminirani jivotni afrikanski aslani.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко вдигане на МРЗ повишава производителността на труда и действа добре на развитието на икономиката.
33
1
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
Не си разбрал какво стана след 1989 година. Новопоявилите се далавераджии прибираха произведената продукция и изпразниха магазините от стоки. Сега далавераджиите са милионерите в България.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТИЯ ОБИКАЛЯТ ТВ ТА И САЙТОВЕ И ОБЕСНЯВАТ КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ ЩОТО НА ВИЖДАТЕ ЛИ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ВОДЕЛИ ДО КРАХ- ДЕМЕК НЕ 760ЛВ, 710, А МОЖЕ И ПО МАЛКО- А ИНФЛАЦИЯТА 39% НА ХРАНИ И 4 ПО ВИСОК ТОК ЗА БИТА ОТ ЯНУАРИ- КАКВО НИ ЧАКА С ЧЕРЕПИТЕ?!
31
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България се топи със всеки изминал ден и оборота ми спадна и спада драстично. Аз откъде ще намеря пари да плащам скъпия ток за бизнеса, по високите осигуровки за работниците и по високи заплати? Налага се да съкрата няколко човека.
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такъв смях, в Германия минималната е 2000 евро и е на 2 часа път. Кой ще ви работи за 300 евро. Смешници.
29
6
 
3
 
! Отговори
Абе, тъпан преди 1 месец
Явно не помниш 1990 година, когато всички имаха пари, а магазините бяха празни, защото пенсионерите изкупуваха всичко, което видят през деня и едва не умряхме от глад.
28
3
 
29
 
! Отговори
Глупак преди 1 месец
Никога, повтарям, никога досега ръстът на МРЗ не е водил до увеличаване на безработицата. Чети, глу пако, чети. Ефектът е обратен - не само расте заетостта, но и изсвестлява сивия сектор и събираемостта на данъците.