Увеличението на МРЗ може да увеличи безработицата

Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за нея
Обновена: 3 дек 2021 10:43 | 3 дек 2021 10:42, Ния Христова
56
 
Служебното правителство предлага в следващия проектобюджет минималната заплата да стане 710 лв., а майчинството 650 лв. 
 
"Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя се определя административно и в голяма степен неясно", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тази зависимост се дължи на специфика на българския бизнес цикъл и на неговите ефекти. Това е нормално, защото повечето сектори са поставени във висококонкурентна среда. Всички фирми работят сравнително на минимума на средата, тъй като конкурират. Те формират печалбата си от намаление на своите издръжки. Ако тези фирми трябва да увеличат минималната работна заплата на служителите си, това означава или по някакъв начин да ги натоварят с допълнителни дейности, или да съкратят хора", поясни той. 
 
Той смята, че безработицата ще се покачи с 1%.
 
"Доста смело се правят планове за този бюджет без средносрочна бюджетна прогноза, каквато е задължително да има. Увеличаването на минималната заплата може да доведе в следващите три години до увеличаване на данъците и осигуровките. В момента в проектобюджета, който беше обявен от служебното правителство, не е придружаван от такава средносрочна бюджетна прогноза", обърна внимание Ножаров. 
 
"Пенсиите трябва да бъдат базирани, особено за осигурителен стаж и възраст, на база осигурителния принос на лицата към системата. В противен случай ние стимулираме сивата икономика. Колкото повече се увеличават пенсиите, без да се увеличава производителността на икономиката, толкова по-малко реални блага те ще могат да си купуват. Увеличението на пенсиите не увеличава реалната покупателна способност на пенсионерите", заяви икономическият съветник. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Капитан петко преди 2 години
И тия били работодатели жалки робовладелциАко могат биха ни карали даим работим без пари до кога така скъпи работодатели горките те но ако няма кой даим работи тогава ще видят кон боб ядели сабудете се и дигнете стачки стига сте работили за жълти стотинки за тия изедници
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 Ходи да ти ги дадат, какво правиш тука?
36
1
 
2
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Няма такова понятие- Минимална Работна Заплата. Точният термин е Средна Минимална Работна Заплата. Минимална работна заплата се отнася само за определен сектор в икономиката,а не за цялата икономика.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Няма нужда да сравняваш Германия която е с най високата икономика в ЕС с България.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работиш и плащаш здравни и пак плащаш. Плащаш пенсионни, а не дават пенсия. Плащаш социални, а такива за бели няма.. Плащаш данък дом, кола, а пътища няма..Плащаш ли плащаш и накрая нищо не получаваш.
33
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
След 3 ч. С самолета дават 2 000 евро. Българските работодатели имат по високи печалби а плащат по зле от анадола. Не са конкурентноспособни. Да си работят сами
32
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
И реално колко остава след облагане от тия 710 лв.някъде около 590,как се живее с тях?
31
2
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 2 години
Каква безработица,че има ли все още кой да работи освен баби и дядовци.Жалка работа?
30
3
 
18
 
! Отговори
До Solar Power преди 2 години
Не съм чул много Германци да дойдат тука да работят, докато за нашенци заминали на запад съм чул за няколко милиона и миграцията продължава. При 300 евро заплата, в България има десетина милиардера. Организацията на държавата хич я няма.
29
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам тези тук които пишат глупости в коментарите да започнат някакъв бизнес и да плащат и по 5000 лв. заплати ако искат. Така отстрани е много лесно да се говори и плюе
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тва МРЗ, изкуствен праг. Трябва почасова ставка по сектори и нещата ще се наредят.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко вдигане на МРЗ повишава производителността на труда и действа добре на развитието на икономиката.
26
1
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Не си разбрал какво стана след 1989 година. Новопоявилите се далавераджии прибираха произведената продукция и изпразниха магазините от стоки. Сега далавераджиите са милионерите в България.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИЯ ОБИКАЛЯТ ТВ ТА И САЙТОВЕ И ОБЕСНЯВАТ КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ ЩОТО НА ВИЖДАТЕ ЛИ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ВОДЕЛИ ДО КРАХ- ДЕМЕК НЕ 760ЛВ, 710, А МОЖЕ И ПО МАЛКО- А ИНФЛАЦИЯТА 39% НА ХРАНИ И 4 ПО ВИСОК ТОК ЗА БИТА ОТ ЯНУАРИ- КАКВО НИ ЧАКА С ЧЕРЕПИТЕ?!
24
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се топи със всеки изминал ден и оборота ми спадна и спада драстично. Аз откъде ще намеря пари да плащам скъпия ток за бизнеса, по високите осигуровки за работниците и по високи заплати? Налага се да съкрата няколко човека.
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такъв смях, в Германия минималната е 2000 евро и е на 2 часа път. Кой ще ви работи за 300 евро. Смешници.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 Ами нормално. Бизнеса е тук, защото плаща по малко за труд и данъци. Ако ще плащат като в Германия, ще отидат там. Най-малкото има инфраструктура и закони.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не е в заплатата, а че държавата не произвежда нищо. Няма реална икономика. Върти се само някаква търговия и едни пари се прехвърлят от този към онзи, но не идват отвън. Изкуственото повишаване на заплатата не променя стандарта на живот, а просто числата на прехвърляните пари ще са различни.
20
5
 
25
 
! Отговори
Бахтисал преди 2 години
Всяка година един и същ вой и скимтене от т.нар. "бизнес" при всяко проекто-увеличение на мизерната МРЗ, която продължава да е най-ниска в целия ЕС и съпоставима с тази в банановите републики!
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя Щерю е ясен ,ако може работниците да му плащат, не той на тях. я вижте в ЕС къде са МРЗ ,като ще сме все последни пи добре да излизаме. Ква е файдата, братчетата на Гаврош да сме.