Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Прадядото на новия председател на НС е бил депутат преди 9 септември 1944 г.
4 дек 2021 11:21, Елка Василева
161
Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“. Тази заявка даде новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ в интервю пред  bTV.

Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин, каза Никола Минчев. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.

Никола Минчев е най-младият председател на парламента – на 34 години е. Завършил е Немската езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София, започнал е работа там още като студент в V курс.

Още по темата

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков, двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с  обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС.

В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС. Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.
    
Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.
    
Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев.

Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.
    
Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи Минчев.
   
Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
3
 
! Отговори
само "Възраждан преди 2 години
Истината е "Възраждане". На следващите избори - Възраждане.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нещо разбрах и то веднага след 1989г. е бездънната и непомерна простотия на българския народ. Уви-% не 80, а минимум 95% са мунчовци...От тия ,дето останаха на територията де..Щото 2 милиона се изнесоха овреме. Те са ми надеждата за някакво бъдеще на Родината....
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте най-много за ДПС или ако не ,тогава за Слави, не се шегувам!
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е придатък, а ще бъде остатък...
91
2
 
11
 
! Отговори
разберете преди 2 години
България няма нужда от усмихнати костюмчета говорещи няколко езика за да бъде управлявана , има нужда от разбиращи материята Човеци !
90
0
 
5
 
! Отговори
Румен Гечев преди 2 години
Гледайте Стойчо Керев НА ЖИВО в youTube СЕГА! Предаването е за Атлантида.
89
3
 
3
 
! Отговори
Поздрави преди 2 години
Поздравявам всички, които четат с песента "Пусти Моми Берендерки" по БНТ 1
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен - гечев няма да е министър на икономиката. Това е смехотворно. Айде на бас. Колко пари?
87
5
 
4
 
! Отговори
ПОКЛОН Минчев! преди 2 години
ВЕЛИК!
86
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Хайде на бас,че Румен Гечев ще е следващия министър на икономиката.За адаша му Румен Овчаров не съм много сигурен дали ще вземе пак енергетиката,защото е подсъдим,но Гечев е сигурен.:)
85
2
 
2
 
! Отговори
Българска Шевица преди 2 години
За всички, които четете това, поздравявам ви с песните на семейство Димчеви по БНТ 1! Весел уикенд
84
4
 
1
 
! Отговори
В Перник убиват преди 2 години
Този човек би ли декларирал, че не членува в Пернишка секта, масонска ложа, в мафотско сдружение за кражба на коли и че не е бивш нарко-търговец!
83
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Българи, може само да се радвате, че ПП има само 67 дупетата. От лозунги много не боли, да натворят истински злини сили не им стигат.
82
6
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
НИКОЛА МИНЧЕВ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ВНУК!
81
2
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
За сичко са виновни СССР, ДС, 9ти септемри и внуците на комунистите!
80
4
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 2 години
Комунистите от коалиция ГЕРБ-ДПС гледат и не вярват на ушите си, как ги детронираха с 200. Сега редят сълзи и саполи.
79
5
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ПРЕХОДА СВВЪРШИ ВНУЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ СЕ ВЪРНАХА НА ВЛАСТ. ЕФЕКТА ЩЕ СЕ УСЕТИ СЛЕД ВРЕМЕ
78
1
 
2
 
! Отговори
Важно! преди 2 години
По БНТ говори народната певица Десислава Димчева! Поклон!
77
0
 
2
 
! Отговори
справедлив Българин преди 2 години
Ние българите сме най-честните и добри хора, но от некъде ни идват несправедливи обстоятелства и ние страдаме несправедливо. Затова трябва да има справедливост и всико да се случва както е според нашата воля, а не според нечия друга воля на обстоятелствата и да живеем щастливо, да си доставяме удоволствия и забавления в живота, защото за това е живота, кога да се забавляваме и да си доставяме удоволствия - като умрем ли? Прав е Никола - темата за справедливостта е най-важна!
76
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Коя говори Деса Дуровската ли *** :)))