ДДС до края на пандемията - ще има ли промяна?

НСТС не постигна съгласие за размера на налога
2
ДДС до края на пандемията - ще има ли промяна?
Снимка: БГНЕС

Каква да бъде ставката на ДДС до края на пандемията? Служебният кабинет предлага тя да се запази в сегашния й вид, но работодатели и синдикати имат свои виждания.

В момента ДДС е 9% за за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От БСК настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева, предаде БНР.

КНСБ настоява за 15% ставка на ДДС.

"Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите! Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин. Противопоставяме се на това предложение, тъй като до момента, по изчисление на финансите, са поне 250 милиона приходи, загубени за бюджета" каза главният икономист на синдиката Любослав Костов.

От БСК подкрепят антикризисната мярка, предложена от служебния кабинет и предлага допълнение храни, с изключение на алкохолни напитки.

Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова.

Ефектът "Загуба за бюджета“ е в размер на 1 милиард 250 милиона лева, което поставя въпроса, ако се въведе подобна намалена ставка, как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета, посочи тя.

В началото на заседанието синдикатите настояха за повече яснота около процедурата по Бюджет 2022

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не барат ддс-то. До сега работи добре още от времето на тройната коалиция, когато беше синхронизирано с европейската директива. Даже Герб не смееха да експериментират с ддс-то, а сега КирЕ ще прави промени, само заради промените, като изобщо не е ясно какво ще стане.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и да го премахнат изцяло ДДС-то никой от потребителите на стоки няма да види никакво намаление - днес разбрах, че книгите били с намалено ДДС....да, ама цените не се намалиха, ами точно обратното - скочиха