Дворът на "Лозенец" най-подходящ за изграждане на педиатрия

Сградата в двора на Александровска не можело да се използва
26
Дворът на "Лозенец" най-подходящ за изграждане на педиатрия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите от боница „Лозенец“ днес излизат на протест, защото не искат лечебното заведение да се превърне в педиатрия.

Според здравния министър Стойчо Кацаров дворът на "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска болница.

„Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница“, каза той.

Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.

Още по темата

"Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни министърът.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви още Кацаров.

Пред МЗ стой още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

"Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница.

„Може и да не го правим, ние сме в края на мандата си, но имам опасението, че пак ще се стигне до отлагане и след като имаме подкрепата ще се срамуваме от хорята, чене сме го направили, защото след имали възможността“, коментира Кацаров.

Той съобщи, че ще предложи към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство, което ще е гарант за изпълнението на проекта.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Правилно! Застроиха всички градинки и зелени площи между блоковете, нека да строят и в зелените площи на Правителствена! Какво като е за превилегировани? Айде моля! Сакън!
22
0
 
3
 
! Отговори
я да попитам преди 1 месец
добре де , що докато бсп беше на власт не построиха тази детска болница , и въобще всичко за което обвиняват и критикуват що те не го направиха правилно ?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пияндето - некадърно - Кацаров ,вместо да отговаря пред съда ,за хилядите жертви тази есен от Пандемията ,пуска партенки и хвърля прах в очите .....В НОРМАЛНИТЕ европейски държави осъдиха много политици и министри за бездействие и неадекватни мерки У нас Прокуратурата се прави на разсеяна .....Човешкият живот у нас не струва нищо ,докато има такива де.билни управляващи ..
20
2
 
1
 
! Отговори
15 години герб София преди 1 месец
РЕЗУЛТАТъТ е: Който си плати строи където иска и каквото иска и колкото голямо го иска. Никой не знае догодина какво къде ще се строи. Неща като подстъпи, паркиране, зелени площи, инфраструктура не съществуват - а коловозите от преминаването там където може между сградите с течение на времето по естествен начин се превръщат в черни пътища. Ако калта и локвите станат пречка да се стигне до някъде тогава някой богаташ плаща да му насипят краден чакъл в калта пред блока
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Кацаров се старае до последния момент да ръси словестни тъпотии, няма ли най-накрая да се махне министър от пред името му и пак да си стане Стойчо Под (л) огата?
18
0
 
7
 
! Отговори
балтов преди 1 месец
До Анонимен "Тя е построена болницата бе кво ще и строят и е добре оборудвана идеална за деца " - така няма да има нищо за усвояване.
17
0
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Болничния комплекс е пълен с рушащи се постройки и пустеещи мизерии. Защо не се направят там нещата ами още зеленина да унищожим?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че откога София има устройствен план? Който си плати строи където иска и каквото иска и колкото голямо го иска. Никой не знае догодина какво къде ще се строи. Неща като подстъпи, паркиране, зелени площи, инфраструктура не съществуват - а коловозите от преминаването там където може между сградите с течение на времето по естествен начин се превръщат в черни пътища. Ако калта и локвите станат пречка да се стигне до някъде тогава някой богаташ плаща да му насипят краден чакъл в калта пред блока.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
160 декара двор/ вековна гора/ не е ли малко множко за тн. Правителствена болница!? Или ще я охраняват като феодално владение!? За децата-най-хубавото и най луксозното....
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не стане като с педиатрията в двора на Александровска.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацаров още ли папка от нашите пари, на данъкоплатците?
12
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Как пък решиха че е най-подходящо. За болницата едно от най важните неща е достъпа - с транспорт, автомобил и по въздух. Около парадайса, или в дружба има големи парцели и големи булеварди + спирки на метрото. БОлница лозенец е достъпна през една тясна задръстена уличка.
11
1
 
5
 
! Отговори
На 160 декара преди 1 месец
Може да се изгради затворен комплекс с 200 вили за висшите държавни ръководители.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мястото е идеално за строеж на детска болница. През тия 5 години се използва сега съществуващите сгради. Тоя въпрос трябва да се реши в спешен порядък....Ама много спешен....Търговците на органи нек си лаят....
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-подходящ е за гробище!
8
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
В този красив двор, има много дървета за ДПС арските резачки. Строе жът , на подизпълнител и всички са доволни.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некак си да сложиш детска болница баш до търговци на органи не ми се струва много добър избор....
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя е построена болницата бе кво ще и строят и е добре оборудвана идеална за деца
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацаров Ваксинатора - най-подходящия министър за уволнение
4
6
 
5
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 месец
Хората няма какво да ядат, тия педиатрия ще ми строят.