Дворът на "Лозенец" най-подходящ за изграждане на педиатрия

Сградата в двора на Александровска не можело да се използва
26
Дворът на "Лозенец" най-подходящ за изграждане на педиатрия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарите от боница „Лозенец“ днес излизат на протест, защото не искат лечебното заведение да се превърне в педиатрия.

Според здравния министър Стойчо Кацаров дворът на "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска болница.

„Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница“, каза той.

Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.

Още по темата

"Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни министърът.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви още Кацаров.

Пред МЗ стой още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

"Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница.

„Може и да не го правим, ние сме в края на мандата си, но имам опасението, че пак ще се стигне до отлагане и след като имаме подкрепата ще се срамуваме от хорята, чене сме го направили, защото след имали възможността“, коментира Кацаров.

Той съобщи, че ще предложи към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство, което ще е гарант за изпълнението на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Правилно! Застроиха всички градинки и зелени площи между блоковете, нека да строят и в зелените площи на Правителствена! Какво като е за превилегировани? Айде моля! Сакън!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пияндето - некадърно - Кацаров ,вместо да отговаря пред съда ,за хилядите жертви тази есен от Пандемията ,пуска партенки и хвърля прах в очите .....В НОРМАЛНИТЕ европейски държави осъдиха много политици и министри за бездействие и неадекватни мерки У нас Прокуратурата се прави на разсеяна .....Човешкият живот у нас не струва нищо ,докато има такива де.билни управляващи ..
17
2
 
1
 
! Отговори
15 години герб София преди 2 години
РЕЗУЛТАТъТ е: Който си плати строи където иска и каквото иска и колкото голямо го иска. Никой не знае догодина какво къде ще се строи. Неща като подстъпи, паркиране, зелени площи, инфраструктура не съществуват - а коловозите от преминаването там където може между сградите с течение на времето по естествен начин се превръщат в черни пътища. Ако калта и локвите станат пречка да се стигне до някъде тогава някой богаташ плаща да му насипят краден чакъл в калта пред блока
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Кацаров се старае до последния момент да ръси словестни тъпотии, няма ли най-накрая да се махне министър от пред името му и пак да си стане Стойчо Под (л) огата?
15
0
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Болничния комплекс е пълен с рушащи се постройки и пустеещи мизерии. Защо не се направят там нещата ами още зеленина да унищожим?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че откога София има устройствен план? Който си плати строи където иска и каквото иска и колкото голямо го иска. Никой не знае догодина какво къде ще се строи. Неща като подстъпи, паркиране, зелени площи, инфраструктура не съществуват - а коловозите от преминаването там където може между сградите с течение на времето по естествен начин се превръщат в черни пътища. Ако калта и локвите станат пречка да се стигне до някъде тогава някой богаташ плаща да му насипят краден чакъл в калта пред блока.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
160 декара двор/ вековна гора/ не е ли малко множко за тн. Правителствена болница!? Или ще я охраняват като феодално владение!? За децата-най-хубавото и най луксозното....
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не стане като с педиатрията в двора на Александровска.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров още ли папка от нашите пари, на данъкоплатците?
10
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Как пък решиха че е най-подходящо. За болницата едно от най важните неща е достъпа - с транспорт, автомобил и по въздух. Около парадайса, или в дружба има големи парцели и големи булеварди + спирки на метрото. БОлница лозенец е достъпна през една тясна задръстена уличка.
9
1
 
5
 
! Отговори
На 160 декара преди 2 години
Може да се изгради затворен комплекс с 200 вили за висшите държавни ръководители.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мястото е идеално за строеж на детска болница. През тия 5 години се използва сега съществуващите сгради. Тоя въпрос трябва да се реши в спешен порядък....Ама много спешен....Търговците на органи нек си лаят....
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-подходящ е за гробище!
6
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
В този красив двор, има много дървета за ДПС арските резачки. Строе жът , на подизпълнител и всички са доволни.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некак си да сложиш детска болница баш до търговци на органи не ми се струва много добър избор....
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя е построена болницата бе кво ще и строят и е добре оборудвана идеална за деца
3
3
 
10
 
! Отговори
Службите убиват преди 2 години
МВР-ДАТО и ДАНС в симбиоза с Престъпна групировка(Маджо, Пашата, Киро Японеца) унищожават Българи! Спрете Геноцида!
2
10
 
8
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Така е там има хубав парк и е на далеч от градското замьрсяванеУдачен избор
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай,ай,ай,клюноносите откъде ще си купуват бъбречета.