По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% ще навреди на легалния бизнес
7 дек 2021 19:33, Анисия Иванова
79
По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат
Снимка: БГНЕС

Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Така коментира обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи идеята на КНСБ като „напълно левичарска“. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, и ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки. Това е много притеснително и силен удар за бизнеса.“

Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като той е срещу криенето на данъци от големите технологични компании.

„В хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство по-скоро се акцентираше на общите идеи и точките на пресичане. Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%.“ Предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15% е притеснително, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, каза Донев.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи, или не“. Каквито и контролни мерки да бъдат наложени, не могат да имат ефект по този начин, категоричен бе Донев.

Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление на ДДС за храните ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета, смята Донев. Според д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, който коментира темата по BloombergTV Bulgaria, намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.

Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев.

„Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“, смята гостът.

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България, Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги.“

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на храните са по-ниски в страните от Западна Европа защото там ОСВЕН по-ниските ставки на ДДС ,ИМАМЕ И СИЛНО МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО !!!Двете сили-силна конкуренция /силно местно производство+ ниски ставки на ДДС /действат ЗАЕДНО и на пазара има богат избор с ниски цени .Човека е прав,не чакайте ниски цени ,прозводителите просто ще приберат разликата ,както стана и със заведенията като им свалиха ДДС,даже вдигнаха цените ,а не ги свалиха
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦЕНИТЕ НЯМА ДА ПАДНАТ, НО НЕ ПО ЛОГИКАТА НА НАБЕДЕНИЯТ ДОНЕВ, А ПОРАДИ ФОРМИРАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ДИФЕРЕНЦИАЛНА ПЕЧАЛБА ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ!!!
74
0
 
3
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 месец
"Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите".Аман от "десни" специалисти.Първо,какво значение дали е "левичарско",след като на всеки разумен човек му е ясно,че парите в държавите в ЕС се трупат основно от средните и големи предприярия и затова са "богати".Ние слагаме всички под общ знаменател-и тези с 650 лв/м. и с над 10 хил/м. и очакваме някой ден да сме богата държава като Германия напр.Защо там няма единна ставка,нали е печеливша?Значи там са големи "ЛЕВИЧАРИ",голям ужасТ е
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се въведе по нисък ДДС за храните, цените ще останат същите. Просто производителите ще прибират по голяма печалба !
72
0
 
4
 
! Отговори
Бесен ербажия преди 1 месец
Пияницата преди плюеше по Бойко и сие, не я слушайте какво дрънка тази фурнаджийска лопата!
71
0
 
0
 
! Отговори
КНСБ ДА ГО ЛАПА преди 1 месец
КНСБ са пияници и наркомани и не са работили един ден нормална работа през живота си!
70
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Д-р Радева === Къде сме видели цени да падат ли? Аз ще ти кажа, но явно българ0питека наистина има много слаба памет. 2014 година, когато Джуджето завзе и си присвои Крим целият свят наложи санкции на колхозниците. И изведнъж огромно количество стока остана блокирана, най-вече храни. И понеже тази храна трябваше да иде някъде заляха пазарите с нея. Никога няма да забравя, как купувах котлети сьомга за 5 лв килото, сега е 23 и как купувах свински врат без кост по цели басамаци 40 санта по 4 лв
69
4
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Ямболски *** 59 Държава имаше при Борисов. Опъваш си краката толкова , колкото ти позволява чергата на която си легнал.
68
0
 
10
 
! Отговори
Дора преди 1 месец
Цените няма да спаднат с намаляване на ДДС, защото търговците отново ще търсят пазарна цена, но този път повече от тази цена ще остане у тях. Толкова е близко до ума.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименПри социализма има фиксирани цени, но и фиксирани заплати. Кога ще купиш хляб след 19:00 за 0.22 ст. ??Това е възможно единствено при демокрация и капитализъм.Да живей капитализма!!!Да здраствует Америка!
66
0
 
5
 
! Отговори
Глас от изток преди 1 месец
Ко каза ко? Вижда се колко е по-евтино с 3 пъти по-скъпо. Медиите са така на черното викат че е бяло
65
1
 
9
 
! Отговори
Ерик Хонехер преди 1 месец
Другари и другарки коммунисти. Как сте? Добре ли се чувствате, като си налеете бензин, като напазарувате, като платите сметките си? Радвате ли се на промяната?
64
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Радева преди 1 месец
Къде сте видяли цени да падат, другаре?
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ние в момента не живеем в демокрация. В Демокрация щяхме да живеем, ако го нямаше Фигуранта на КГБ начело на ***.
62
1
 
10
 
! Отговори
Решението преди 1 месец
Нека ДДС-то върху храните да е 20%! Да се направи система за регистрация на касови бележки (НАП вече има такава), нека всеки човек си регистрира бележките в някакъв срок след като е купил даден хранителен продукт а на 6 или 12 месеца да му се възстановяват парите от разликата между 9 и 20 процента! Така хем ще се осветли сивия сектор, хем парите няма да остават при оядените собственици на магазини!
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неведоми са правилата на демокрацията ! Каквото и да се направи ,няма и няма падане на цените !!!
60
1
 
11
 
! Отговори
Кирчо и Асенчо преди 1 месец
Цените оттук-насетне ще вървят само нагоре. Казах.
59
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Няма контрол,защото няма държава.
58
0
 
15
 
! Отговори
Непозната преди 1 месец
Означава, че търговците ще увеличат печалбата си.
57
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Стръв за шарани! То Никулден мина!