По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% ще навреди на легалния бизнес
7 дек 2021 19:33, Анисия Иванова
79
По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат
Снимка: БГНЕС

Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Така коментира обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи идеята на КНСБ като „напълно левичарска“. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, и ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки. Това е много притеснително и силен удар за бизнеса.“

Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като той е срещу криенето на данъци от големите технологични компании.

„В хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство по-скоро се акцентираше на общите идеи и точките на пресичане. Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%.“ Предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15% е притеснително, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, каза Донев.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи, или не“. Каквито и контролни мерки да бъдат наложени, не могат да имат ефект по този начин, категоричен бе Донев.

Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление на ДДС за храните ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета, смята Донев. Според д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, който коментира темата по BloombergTV Bulgaria, намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.

Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев.

„Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“, смята гостът.

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България, Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги.“

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Никакво намаляне на нищо, само нагоре всички цени. Та тези, дето гласуваха за Фигуранта да му ядат сега дядовия :))) Искам измрели комунисти от глад, дето гласуваха за комунистите, дето се намърдаха в Парламента
46
0
 
10
 
! Отговори
Взимам си бакър преди 2 години
До ?!?!? - може да има и 2-*** човека онлайн, какво от това? Всеки посетител тук може да се усети, че малко хора пишат много коментари тук. Истината е, че формата за коментари на днeсчето е най-оптималната и най-интересната във целия бг медиен пазар. За това са толкова посещаван сайт и за това сме им фенове. Какво лошо има в това?
45
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЪВ МОМЕНТА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ Е САМО С 30% ПО-СКЪПА СПРЯМО ЦЕНАТА СИ ОТ АПРИЛ 2021! НО РАДЕВ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРОДАВА НА ЦЕНА НАД ДВОЙНА , ЗАЩОТО КЕВР НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЛО ЗА НОВАТА ЦЕНА КОЯТО ОБЯВЯВА ВИНАГИ НА 1 ВСЕКИ МЕСЕЦ! НАПИШЕТЕ ЦЕНА ПРИРОДЕН ГАЗ БЪЛГАРИЯ БУЛГАРГАЗ И ВИЖТЕ КАК НИ ДЕРАТ В МОМЕНТА С ЦЕНАТА НА РАЗА РАДЕВ И ПРЕСТЪПНАТА МУ ГРУПА!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво означава? Потребителя ще плаща, хазната ще прибира по-малко. Кой печели? Търговеца ли?
43
3
 
8
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
Абе защо не пуснете както в други сайтове, колко души има онлайн в момента, за да се знаят всичките пет човека..
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кефите ли се на промяната, протестъчета и пиячи на бира по площадите." Да, кефим се яко! Най-вече, че Тиквата скоро ще топли събратята си роми в затвора в дългите студени нощи! И можеш да слагаш въпросителен знак, когато задаваш въпроси. Така е граматически правилно.
41
0
 
23
 
! Отговори
Носталгия преди 2 години
С вдигането на цените, започвам да пазарувам по-бедно. Това ме връща в студентските години, когато нямахме дори котлон в квартирата и си готвехме яйца на микровълнова. От тогава не обичам яйца. Или ако ще са яйца - да са пържени!
40
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УПРАВЛЯВА НИ АБСОЛЮТЕН НАГЪЛ ПРЕСТЪПНИК НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМЕН РАДЕВСКИ И ТОЙ И ПАРЛАМЕНТА МУ НЕЛЕГИТИМЕН И ИЗБРАН С ИЗБОРНИ МАШИННИ ИЗМАМИ!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сваляне на ДДС ще направи мутрите по богати а хазната с една идея по празна. А ние тарикатите пак ще купуваме скъпи продукти на завишени цени.
38
2
 
6
 
! Отговори
Алгемайнецайтунг преди 2 години
След нова годинка ще маоще 150 процентаинфланция
37
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ СЕ СРИНА ДВОЙНО НА БОРСИТЕ ,А КЕВР НЕ Е ОБЯВИЛО РЕШЕНИЕТО СИ ЗА НАМАЛЯВАНЕТО И КОЕТО ВИНАГИ Е НА 1 КАТО ДАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ! ТОВА Е ОТ СТРАНИЦАТА НА БУЛГАРГАЗ ЦЕНА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ!
36
1
 
9
 
! Отговори
Радавуцата преди 2 години
Ще падат...нагоре...
35
0
 
6
 
! Отговори
Яйца на Микровълнова преди 2 години
КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА ЯЙЦАТА?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37Забравяш само, че 90% от територията на Австралия е един вид пустиня, тоест не става за живеене :)))
33
0
 
11
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 2 години
Само в БГ математичните и физични закони работят наобратно. Намаляваш процент от цена и числото вместо да намалява се увеличава. И после журналисти разясняват на хората новите постижения в математиката. За нобелова награда сте с тези открития
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението на Земята е 7.5 милярда. Територията на Австралия е 7.8 милярда декара.Тоест цялото население на Земята може да се побере в Австралия и всеки един човек ще разполага с 1 декар територия.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нашето ДДС се използва само когато требва, емблематично е.....:))) Спомням си навремето, един едър българин, как събираше от пода мазнина, питах го дали не е нездравословно, ония ми отговори - "ко ти пука ве"......:))))
30
0
 
8
 
! Отговори
Да ама Не преди 2 години
до `върнете златните пари` Златния Лев беше обезпечен с продукция от златните работливи ръце на тогавашните поколения. Сега падне ли Валутния борд, ще ходим с чанта банкноти за хляб.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Бойко всичко беше много евтино. Сега Радев почна да краде и всичко поскъпна. Бойко да ни е на помощ.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месото и сега изисква много ресурси за производството му. Реално Земята няма толкова ресурси за произведе месо за всички хора. Затова някой не ядат месо поради бедност, други измислят вегетарианство и подобни, но целта е намаляване консумацията на месо. Колкото повече стават хората, толкова по-малко месо ще трябва да ядат. И няма да има никакво значение дали искат или не. Просто в един момент ще стане толкова скъпо, че само по-богатите ще могат да си го позволят.